Prentenboek Josephina over een oma en een kleinkind

Oma Josephina wordt in dit prentenboek gezien door de ogen van haar kleinkind. Al is het beeld soms wel een beetje eigenaardig. Josephina, een naam als een piano is genoemd als een kerntitel voor de komende kinderboekenweek dat als thema ‘En Toen?’ heeft. Dit prentenboek is geschikt voor kleuters vanaf vijf jaar.

Prentenboek Josephina

Josephina, een naam als een piano

Josephina Florence. Een naam die klinkt als een klok of beter gezegd, als een piano. En wist je dat oma Josephina vroeger begonnen is als een baby’tje? Dat is al wel heel lang geleden. In de tijd van de dinosaurussen of zo. Die dinosaurussen staan dan weer niet in de fotoboeken van oma Josephina. Daarin zie je wel hoe opgroeit. De foto’s in prentenboek Josephina laten zien dat de kindertijd van oma Josephina heel erg lijkt op de wereld van het niet nader genoemde kleinkind, maar toch enorm verschilt. De foto’s zijn bijvoorbeeld allemaal zwart-wit, zo zien we op de prenten die voor de rest allemaal gekleurd zijn met zachte pastelkleuren.

Josephina en kleinkind gaan prima samen

Oma’s en kleuters, zo weten we sinds Hendrik Groen, gaan prima samen. Oma vergeet weleens wat, en eigenlijk steeds vaker. Ze vergeet woorden, of dingen die net zijn gebeurd. Haar kleinkind helpt haar dan. Net zoals oma’s ook hun kleinkinderen helpen en daar leuke dingen mee doen. Oma weet dan misschien steeds minder van kort geleden, maar van lang geleden weet ze nog een heleboel. Ze weet nog van opa en van haar muziek. Ze mist soms opa wel en vind het vervelend dat ze niet meer weet hoe ze haar lievelingsliedje op de piano moet spelen. Dat maakt haar verdrietig.

Prentenboek Josephina

Oma en haar kleinkind zijn gek op elkaar. De reden dat ik kleinkind opschrijf is omdat het prentenboek Josephina is geschreven vanuit het perspectief van het kind. Je weet niet hoe dat kind heet en eigenlijk ook niet of het een jongetje of een meisje is. Ik neig naar jongetje, maar dat komt omdat mijn Oudste, een meisje, mij geleerd heeft dat niet alleen jongetjes blauw dragen en kort haar hebben. Dat maakt het aan de ene kant wat lastig om het karakter van het kind te duiden. Aan de andere kant wordt je ook geen personage opgedrongen, waar het kind aan wie je Josephina voorleest zich niet in herkent.

Grapjes in Prentenboek Josephina

Omdat kleine kinderen nog geen tijdlijn in hun hoofd hebben, denken ze al snel dat vroeger alles was. De Tweede Wereldoorlog, de middeleeuwen en dinosaurussen was gewoon allemaal tegelijkertijd. Josephina speelt daarmee. Niet alleen in tekst, maar ook in de illustraties. Regelmatig zien we toch ergens een dinosaurus gezellig voorbij kuieren. Het is een terugkerend grapje, dat het serieuzere verhaal over Josephina en haar kleinkind wat lucht geeft. Jaap Robben heeft een mooi, melancholiek verhaal geschreven. De tekeningen van Merel Eykerman geven daarbij lucht en context en daarmee een extra diepte aan het verhaal.

Prentenboek Josephina, een naam als een piano is een mooi prentenboek dat een kleinkind beter kan laten begrijpen dat oma’s en opa’s soms vergeetachtig zijn, maar daarom niet minder leuk.

Enthousiast geworden na deze boekrecensie? Het boek koop je hier!

Specificaties Prentenboek Josephina

Schrijver: Jaap Robben | Illustrator: Merel Eykerman | Uitgever: De Eenhoorn | Jaar van Uitgave: 2012 (derde druk 2020) |9789085388094 | Voor meer informatie kijk je hier

Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.