Prentenboek Marie Curie met Lesideeën! Serie van klein tot groots

Dit prentenboek over Marie Curie met bijpassende lesideeën van Janneke Meijer is een aanwinst voor de klas. Marie Curie wordt in haar leven maar liefst twee Nobelprijzen met haar levensreddende ontdekkingen toegekend. Lees in dit Prentenboek Marie Curie uit de serie van Klein tot Groots over haar leven en put uit de lesideeën van Janneke Meijer van Lettergrepen die door De Vier Windstreken zijn uitgegeven.

Geen prinses maar wetenschapper

De kleine Marie wil geen prinses worden maar wetenschapper. En waarom ook niet? Ze is slim, wint als kind al een medaille omdat ze zo goed kan leren en wil naar de universiteit. Daar begint het boek mee en ik vind het een fijne tegenhanger voor alle prinsessenneigingen die mijn jongste kan hebben. Maar, zo lezen we verder, in Polen gaat dat niet. Aan het eind van de negentiende eeuw kan Marie Curie (die toen nog niet Curie heette), als meisje niet in Polen natuurkunde studeren. Dat kan wel in Parijs. Dat is dan ook precies wat Marie Curie gaat doen zo lezen we in het Prentenboek Marie Curie.

Prentenboek Marie Curie

Ze spreekt amper een woord Frans, maar toch weet ze binnen mum van tijd die taal onder de knie te krijgen én goede cijfers te halen én een leuke vent aan de haak te slaan. Dat is geen win – win, situatie, maar een win – win – win situatie. Marie en Pierre ontdekken radium en polonium, winnen een nobelprijs voor natuurkunde en dan verongelukt Pierre. Marie mist hem, maar gaat door.

nobel prize
Prentenboek Marie Curie

Tweede Nobelprijs voor Marie Curie

Haar werk ter bevordering van de scheikunde levert haar nog een Nobelprijs op. Ze wint een Nobelprijs voor scheikunde dit keer. Het röntgenapparaat dat zij ontwierp hielp bij het stellen van diagnoses van gewonde soldaten in de eerste wereldoorlog.

Marie Curie doet niet alleen ontdekkingen, ze leert haar studenten ook ontdekken. Niet alleen haar studenten, maar ook jonge meisjes. Hen stimuleert ze om ook de wetenschap in te gaan.

Prentenboek Marie Curie

Sánchez Vegara komt tot de kern

Maria Isabel Sánchez Vegara kennen we als schrijver van de serie Van Klein tot Groots. Eerder op deze website verscheen al een review over Anne Frank in deze serie. Ook nu laat Sánchez Vegara zien in Prentenboek Marie Curie dat zij in staat in om een complexe geschiedenis, of liever gezegd complexe begrippen, te vereenvoudigen en tot de essentie van een verhaal te komen.

Frau Isa laat de wereld van Marie Curie zien

Frau Isa is een Weense kunstenares die met haar kenmerkende stijl aansprekende illustraties maakt. In groenen, pasteltinten en verzadigde kleuren vertelt ze niet alleen het verhaal van Marie Curie, maar laat ze ook zien waar in een laboratorium mee werd gewerkt in de negentiende en twintigste eeuw. Bunsenbranders en Erlenmeyers zijn te zien, op de voorkaft zet Frau Isa twee atoomsymbolen neer en in één illustratie laat Frau Isa zien wat een röntgenapparaat doet. Waarna deze moeder dat even toch even op moest zoeken voor de Jongste die het naadje van de kous wilde weten.

Sánchez Vegara en Frau Isa hebben het leven van Nobelprijswinnaar Marie Curie tot de essentie teruggebracht in dit Prentenboek Marie Curie uit de serie Van Klein tot Groots.

Lesideeën over het prentenboek Marie Curie

De lesideeën van Janneke Meijer over het prentenboek Marie Curie zijn bedoeld voor kinderen vanaf 7 jaar en tot 12 jaar. Al zijn er misschien voor de juf in groep 1 en 2 ook nog wel inspiratiemomenten uit te halen. Er staan ideeën in voor kringgesprekken, (natuurkundige) proefjes, opdrachten voor in de bibliotheek/computer en creatieve opdrachten. Dit zijn nog maar een paar voorbeelden. De lesideeën zijn gratis te downloaden op de website van uitgeverij De Vier Windstreken. Er wordt in de lesbrief regelmatig verwezen naar het prentenboek Marie Curie. Het is daarom handig dat je het prentenboek hebt, wil je deze lesideeën volgen. Omdat het een thematitel is van de Kinderboekenweek 2020, kan ik mij voorstellen dat een school dit boek sowieso aan wil schaffen.

Specificaties Marie Curie

Serie: Van Klein tot Groots | Schrijver: Maria Isabel Sánchez Vegara | Illustrator: Frau Isa | Uitgever: De vier windstreken | september 2019 | Aantal pagina’s: 36 | 9789051167603 | Voor meer informatie kijk je hier

Win-actie winnares: Gefeliciteerd Peetje Joan!

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

15 reacties

  1. Ik las het boek al voor aan mijn oudste, die het zo leuk vond dat hij meteen alle boekjes van de reeks uit de bib wou. Het zou dan ook een leuke aanwinst zijn voor de thuisbibliotheek.

  2. Ik loot heel erg graag mee voor dit mooie fijne en speciale boek. Graag deel ik het daarna met de kids op school.

  3. Gaaf hoor, zowel voor mijn eigen kinderen als de kinderen van mijn kleuterklas. Ik zou dit boek graag voorlezen aan ze.

  4. Ik denk dat het verhaal interessant is voor de kinderen en ook voor ouders,en de prenten zijn prachtig om naar te kijken

  5. Ik doe graag mee voor mijn nichtje Amaly die het altijd leuk vindt om te worden voorgelezen en dan bekijkt ze heel aandachtig de prenten.

  6. Al veel gehoord over deze serie en klinkt mij een waardevolle aanvulling voor de schoolbibliotheek. Maar eerst zal ik deze zelf ook voorlezen aan mijn eigen kinderen voor hij meegaat naar school ?

  7. Je kan meisjes nooit genoeg voorbeelden geven van topvrouwen. Volgend jaar sta ik in 6de en dit zou ik zeker willen promoten. Ook op hebban, in Peetje’s boekenpraat en in #leukejeugdboeken.

  8. Wat een mooi boek, en het lijkt me ook zo heerlijk inspirerend!! Doe graag mee voor mijn dochtertje. Ben helemaal voor girlpower ook al is dat misschien niet meer modern.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.