Prentenboek naar school voorbereiding school

Als kinderen 4 jaar zijn mogen ze vaak 5 dagdelen wennen op school. De meeste ouders kiezen voor de ochtenddelen omdat die het langste duren en daar vaak het meest gebeurd als een maaltijd, een les, en buitenspelen. Sommige kinderen zijn nog nooit naar een kinderdagverblijf, gastouder of peuterspeelzaal geweest, voor hun zal de stap om aan school te beginnen het grootste zijn. Andere kinderen zijn al gewend om afscheid te nemen van papa/mama en gaan moeiteloos door dit proces heen. Maar alles daar tussen in komt ook voor want elk kind is anders en de kinderopvang is geen echte school met 30 andere kinderen om je heen. Al deze prentenboeken naar school bereiden je goed voor deze spannende periode.

Prentenboeken naar school

De nieuwste boeken vind je bovenaan de oudste boeken onderaan. Zo blijft deze blog inspirerend voor iedereen ook als je tweede naar school gaat en je toe bent aan een ander boek.

Hoi, naar school!

Dit leuke prentenboek gaat over Lisa en Jimmy. De vriendjes die we wel vaker tegenkomen in de boeken van Vivian den Hollander.

Lisa is vier jaar geworden en mag nu elke dag naar school! Net zoals heel veel andere kinderen vindt ze dit heel erg spannend. Ze is al vroeg wakker en heeft zichzelf al helemaal aangekleed. Lisa heeft niet zo’n trek bij het ontbijt, ze heeft buikpijn. Beer en mama met Maarten in de kinderwagen, brengen haar naar school toe. Jimmy is gelukkig ook al op school, ze kent hem nog van de peuterspeelzaal. Hij belooft om samen met haar te spelen in de bouwhoek en op schoolplein met de nieuwe fietsen.

Korte verhalen

In de klas laat Lisa de beer aan juf zien, en de juf laat Lisa haar stoeltje zien. Ze kiest voor een plaatje bij de vlinder die op haar stoel staat en bij de kapstok van Lisa. Mama is nog even mee naar binnen en leest nog even een boekje voor. Dan is het tijd om te zwaaien.

De kinderen gaan in de kring en daarna mogen de kinderen een werkje uitzoeken om mee te spelen op het digibord. Jimmy en Lisa gaan in de huishoek spelen.

Goed prentenboek naar school over een echte dag

Om 10 uur is het tijd om te gaan eten en drinken. De kinderen komen weer in de kring en eten hun fruit en drinken op schoot. Eerst wordt er een liedje gezongen. En de hulpjes helpen met uitdelen.

Maar dan moet Lisa plassen, waar is de wc ook al weer? Jimmy helpt haar met de plasketting en brengt haar naar de wc’tjes. Na het fruit eten en voorlezen van de juf is het tijd om naar buiten te gaan. De juf noemt een voor een de namen van de kinderen om hun jas te halen.

Buiten hebben Jimmy en Lisa de grootste pret met de stuurkar en ze speelt ook nog even in de zandbak. In de klas maakt ze met wasco nog een mooie tekening van haar beer.

De volgende dag zien we ook nog hoe de gymles er aan toe gaat op school en dat Lisa zo moe is op school dat ze in slaap is gevallen in de leeshoek.

En thuis speelt Lisa ook nog even schooltje. Zij is de strenge juf en papa doet braaf mee al moet hij wel beter opletten. ( maar dat moeten papa’s volgens mij altijd 😉 )

Aanrader!

Dit prentenboek over naar school gaan sluit goed aan bij hoe het er in het echt aan toe gaat op school. Het is meer een verhalenbundel dan een echt prentenboek en is er perfect om de eerste week voor het echte wennen of naar school gaan te gaan voorlezen aan je kindje.

Specificaties

Auteur: Vivian den Hollander | illustraties: Dagmar Stam | Uitgever: Van Holkema & Warendorf | 9789000362875 | oktober 2018 | 32 pagina’s | meer informatie vind je hier

Samen naar school

Een mooi prentenboek om je voor te bereiden op school is samen naar school. Het verhaal gaat over een wasbeer. Na een lange vakantie gaat hij terug naar school. Hij moet goed nadenken wat hij allemaal mee moet nemen naar school. Onderweg naar school heeft wasbeer buikpijn.

Dat komt natuurlijk omdat het zo spannend is! Hij kent de juf nog niet, en hij weet ook niet of zijn vriendjes wel bij hem in de klas zullen zitten. Mama helpt hem herinneren aan dingen die fijn waren toen ze ook nieuw en spannend waren.

En uiteindelijk had Wasbeer een hele leuke dag op school gehad en had al zin in de volgende dag om naar school te gaan.

Een erg mooi geschreven boek met prachtige illustraties van Carolien Westermann. Het fijne aan dit boek is dat het ook echt geschikt is voor kinderen die al op school zaten en nu in een andere klas terecht komen na de vakantie.

Specificaties

Auteur: Annemie Vandaele | Illustrator: Carolien Westermann | Uitgever: Clavis | 9789044833539 | augustus 2018 | 26 pagina’s | meer informatie vind je hier

Fred wil ook naar school

Fred wil ook naar school

Dit prentenboek doet mij qua tekeningen een beetje lijken op het sprookjesbos met Roodkapje en de boze wolf.

Het hert Fred wordt wakker en wil net een sappig blad eten als hij wat geks hoort. Er zit een kabouter te huilen. Maar nee het is een meisje! Hij vindt het grappig dat er water uit haar hoofd komt. Dat is huilen zegt het meisje en ze zegt ook dat ze verdwaald is. Daar heeft Fred nog nooit van gehoord. Het meisje vind het maar gek dat Fred zo weinig weet. Maar Fred heeft nog nooit op school gezeten. Hij helpt het meisje met het vinden van de bus en de juf en de andere kinderen.

prentenboeken naar school

Het meisje is blij dat Fred toch wel wat weet, maar op school leer je Alles van Alles. Als ze bij de bus zijn laat Fred haar echter niet gaan. Hij wil ook Alles van Alles weten en naar school. Hij trekt de jas van het meisje aan en zo gaan ze in de rij voor de bus staan. De juf heeft niks door, maar de kindjes in de bus wel. Ze zeggen niks.

In de klas is er een plekje vrij voor Fred om te zitten. De juf denkt dat hij Bertje is die ziek was. Fred krijgt een rekensom en moet 1 appel en 1 appel bij elkaar optellen. Fred denkt lekker veel natuurlijk en wil die appels wel hebben. En leert op deze manier dat alles is dat een en een twee is. Kijk zo weet hij genoeg!

prentenboeken naar school

Hij trekt zijn kleren uit en de kinderen hebben de grootste pret en de juf gilt en staat op tafel. Snel rent Fred terug naar het bos en roept vriend uil erbij, als die niet enthousiast wordt van 1 en 1 = 2 holt hij naar vriend konijn. Samen zijn ze blij dat ze nu weten wat alles van alles is. Ze rennen naar de appelgaard en gaat genieten van een grote stapel appels. Fred hoeft niet meer naar school. Hij weet alles al!

Aanrader

Een erg grappig boek waar je als volwassenen flink van moet lachen en zelfs dochterlief lachte mij. Want zij begrijpt dondergoed dat je op school nog veel meer gaat leren dan 1 en 1 is 2.

De tekeningen zijn mooi gemaakt. Fred het hert loopt op 2 poten wat natuurlijk wel een beetje gek is. Ook het konijn staat op 2 poten. Het meisje heeft blonde haren en een rode jas met een rode capuchon waardoor ze net op roodkapje lijkt. Ook dochterlief vond Fred eerst de boze wolf tot ik haar op het hertengewei wees en zijn korte staartje.

Specificaties

Auteur:   Pépé Smit | Uitgeverij:   De Harmonie | 9789463360098 | maart 2017 | 32 pagina’s | meer informatie vind je hier

Saar gaat naar school

Saar gaat naar school

In dit boek van Saar volgen we Saar die naar school gaat. Mama brengt Saar naar school, mama neemt afscheid aan de poort en Saar loopt zelf door naar haar vriendjes. Er is een nieuwe jongen bij Saar op school. Als de bel gaat gaan ze naar binnen. Saar hangt haar jas bij de bloem, dat is haar plaatje, de nieuwe jongen heeft nog geen plaatje.

prentenboeken naar school

Juf Sanne vertelt dat het een bijzondere dag is, want er is een nieuwe jongen. Kas heet hij. Saar vindt het een mooie naam. Ze gaan samen spelen in de bouwhoek, de andere kindjes spelen in de huishoek. Kas moet plassen en Saar gaat met hem mee. Dan is het tijd voor wat lekkers. Fruit en een beker drinken. Ze zingen ook een liedje.

prentenboeken naar school

Dan is het tijd om lekker buiten te spelen. Er zijn karren en fietsen een glijbaan en een zandbak. De juf laat ze bladeren zien en ze mogen allemaal blaadjes uitzoeken om wat moois mee te knutselen. Dan is het tijd om op te ruimen. Kas veegt de vloer en Saar ruimt de verfspullen op. En dan is het alweer tijd om naar huis te gaan. Saar en Kas zijn nu vriendjes.

Aanrader

Dit boek is een echte aanrader voor de grote Saar fans zoals ik en mijn dochter. Heel leuk ook dat we nu weten hoe Saar en Kas elkaar voor het eerst hebben ontmoet. Pauline schrijft op een zeer leuke manier en haar tekeningen zijn overduidelijk van eigen hand.

Het boek gaat niet zo zeer over een eerste schooldag van Saar, maar over de eerste schooldag van Kas. En dat je als ouder kindje ook vriendjes kan worden met een nieuw kindje. Dus ook leuk voor kindjes die al naar school gaan!

Specificaties

Auteur: Pauline Oud | Uitgeverij:    Clavis | 9789044815740 | juli 2011 | 26 pagina’s | meer informatie vind je hier

Hoera naar school

Hoera naar school

Dit prentenboek naar school is van origine Engels en is vertaald door Rindert Kromhout.

De zon schijnt en de vlinders fladderen, het is een bijzondere dag voor Dorus. De grote beer is in de wandelbus gestapt en gaat naar school. Hij vindt het heel spannend. De juffrouw, een eland heet mevrouw Moe-Hoe. De kinderen mogen hun jas en tas ophangen en in de klas zitten. (De klas is feitelijk een stel kussens op de grond naast een boom.)

prentenboeken naar school

Omdat niet iedereen bij de kapstok kan helpt Dorus. Als de juffrouw hem een compliment geeft voelt hij een kriebel in zijn buik. De juffrouw vraagt wat de kindjes het allerliefst willen doen. Dorus wil heel graag laten zien wat hij het liefst deed en hij geeft mevrouw Moe-Hoe een dikke knuffel. Dat is zo’n goed idee dat ze een goedemorgenknuffeltje geven aan elkaar. Dorus is zo blij dat hij ook een hulpknuffel laat zien en laat zien wat een knuffelalarm is.

Nu is het tijd voor een werkje en ze gaan verven. er wordt niet alleen geverfd met een kwast maar ook met de billen. Na al dat kliederen is het tijd om te wassen. Plonsje en Dorus maken elkaar schoon met de waterflessen. De hele klas is kleddernat. Tijd voor een boterham! Nu gaan ze spelen met de blokken, de toren wordt zo hoog dat alles gaat wiebelen en wankelen. Gelukkig greep Dorus om zich heen en vangt hij iedereen op. Tijd om naar huis te gaan. Ze stappen weer in de wandelbus. Naar school gaan is fantastisch!

prentenboeken naar school

Wat ik erg leuk vind is dat achter in het boek er allemaal verschillende activiteiten staan genoemd. Heb jij een kind thuis die erg weinig los laat over wat hij/zij op school heeft gedaan ( wat overigens ook een beetje erbij hoort hoor) dan is het erg leuk om aan de hand van deze plaatjes te vragen hoe de dag is verlopen.

wandelbus

Dochterlief heeft daarnaast ook een bushalte bij haar op het schoolplein dus de wandelbus was snel uitgelegd.

Aanrader!

Het boek is erg leuk geschreven met leuke tegenstrijdigheden. Zo is de grote beer met het kleinste klasgenootje vriendjes geworden. Zijn er wel 4 schaapjes en een paar andere klasgenootjes. De school is in de buitenlucht en niet in een gebouw en alles gaat er duidelijk anders aan toe dan op een gewone school. Heerlijk boek!

Specificaties

Auteur:  David Melling | Uitgeverij: van Goor |  9789000343911 | februari 2015 | 32 pagina’s | Meer informatie vind je hier

Eerste schooldag!

Mara gaat voor het eerst naar school. Samen met haar nieuwe spullen ontdekt ze hoe groot de school en de juf is. Op school doet ze van alles. Tekenen, melk inschenken en luisteren. Ze eet en ze speelt, maar ze valt ook. En dat doet au! Gelukkig troost de juf haar. De juf is lief, maar mama is de allerliefste.

Voor NT2 kinderen

Dit prentenboek naar school bevat heel weinig tekst en grote tekeningen, waarin erg veel aandacht is gegeven aan de mimiek van Mara en de andere kinderen.

Er is veel gebruik gemaakt van de kleuren rood oranje en geel. De tekeningen zijn ook wat wazig waardoor je het idee hebt dat het een heel oud boek is. Het is fijn om te zien dat er verschillende nationaliteiten zijn gebruikt.

Ik denk vooral een geschikt prentenboek naar school voor kinderen die nog niet goed Nederlands spreken en zo met weinig tekst de belangrijkste woorden leren.

Specificaties

Auteur: Nick Turpin | Uitgeverij C. De Vries-Brouwers | 9789053417362 | september 2011 | 28 pagina’s | meer informatie vind je hier

Dit vind je misschien ook leuk:

Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben behoorlijk creatief en dol op prentenboeken en op stap gaan met mijn man en 6 jarige dochter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.