Prentenboek zonder woorden, een mooi duo met eiland en aap op straat

Vorige week schreef ik al een review over zaterdag een prentenboek zonder woorden. En er zijn nog best wel meer prentenboeken zonder woorden. Namelijk Eiland en Aap op straat! Waar in beide boeken voertuigen en dieren in voorkomen zijn beide boeken toch echt totaal verschillend! Maar beide zijn een prentenboek zonder woorden! 

prentenboek zonder woorden

Prentenboek zonder woorden

Allereerst wat over een prentenboek zonder woorden. Sommige mensen vinden dat dus echt verschrikkelijk om voor te lezen. Want hoe kun je de kinderen nu nieuwe woorden leren? Elke dag 15 minuten voorlezen is immers toch heel belangrijk! Maar juist prentenboeken zonder woorden zorgen voor onwijs veel interactie met je publiek! Mits je natuurlijk wel open vragen stelt! “Wat zie jij hier op dit plaatje?” is voor kleine kinderen soms een makkie zoals bij het boek aap op straat, maar best een tikkie lastig bij het boek eiland. Een prentenboek zonder woorden is in elk geval niet per definitie geen goed voorleesboek! Je zult er alleen wel wat creatiever mee om moeten gaan dan een prentenboek met kant en klare tekst erbij!

Zelf vind ik een prentenboek zonder woorden in elk geval erg leuk om ‘voor te lezen’, omdat ik vaak met boeken al de tekst niet eens meer volg, maar mijn eigen verhaal er van maak. Haal die kinderen maar lekker uit hun comfortzone in plaats van dat ze de tekst helemaal uit hun hoofd leren.

Eiland

eiland prentenboek zonder woorden

Op de kaft zijn twee schildpadden heel veel vissen een huis een hond en een vader en zijn dochter te zien. De eerste plaat is vol spanning! Veel rood wordt er gebruikt in de illustraties en we zien een groot schip dat door tweeen is gebroken. Een vader en dochter lijden schipbreuk. In de verte zien ze een een klein eiland. Maar is dat eiland wel echt een eiland? Of is het eiland iets anders? Wat denk jij dat het is?

eiland Mark Janssen

Eiland behoedt en beschermt de vader en het meisje zonder dat ze het weten, en voert ze door een prachtige wereld. Rustig water, een onstuimige zee, tussen ijsschotsen en langs prachtig gekleurde vogels varen ze veilig op eiland.

eiland prentenboek zonder woorden

Gelukkig is er redding onderweg in dit prentenboek zonder woorden. Een heel groot schip haalt de vader en zijn dochter van eiland af. Maar wat doet het meisje nou op de laatste pagina? Ze geeft een zoen aan eiland!

Mark Janssen heeft op een prachtige manier de waterwereld vastgelegd. Sprankelende kleuren, maar soms ook echt gevaar. Vogels en vissen in allerlei vormen en kleuren. Je waant je een beetje in een soort paradijs terwijl je dit boek voorleest aan de kinderen.

Laat ze de dieren eens tellen en vertellen in hun eigen woorden wat ze zien.

En zou zo’n grote schildpad nu echt bestaan?

Leuk weetje over Mark Janssen

Prent uit Dino’s bestaan niet
Prent uit Dino’s bestaan niet – Mark Janssen – Lemniscaat

Leuk weetje over Mark Janssen: Hij illustreerde het prentenboek Roodkapje en is de schrijver van “Dino’s bestaan niet” wat in de prentenboek top 10 voor de nationale voorleesdagen 2019 staat.

Specificaties prentenboek zonder woorden

Uitgeverij:  Lemniscaat | Auteur:  Mark Janssen | 9789047710639 | 26 pagina’s | maart 2018 | meer informatie vind je hier

Aap op straat

aap op straat

Heel anders dan het prentenboek Eiland is het prentenboek zonder woorden: Aap op straat. In tegenstelling tot de dromerige illustraties van eiland vinden we hier zeer gedetailleerde tekeningen van Leo Timmers. Je kunt je uren vermaken met dit boek want hoe meer je kijkt naar de prenten hoe gekkere dingen je tegen komt.

aap op straat
aap op straat prentenboek zonder woorden

Aap op straat is het verhaal van kleine aap en papa aap. Ze rijden op straat maar het is heel druk. Kleine aap heeft geen geduld en slingert van de ene voertuig naar de andere voertuig. We ontdekken onder andere een vrachtwagen,  brandweerladder, hijskraan, tractor, taxi en nog veel meer. En overal is er wel wat aan de hand.

Het verhaal in een prentenboek zonder woorden

Het ideale van dit prentenboek zonder woorden vind ik dat je naast de verschillende voertuigen ook echt wat kunt vertellen over waar sommige voertuigen voor dienen.

Zo staat de auto voor de brandweerwagen in brand en dat wordt meteen geblust waar de televisie auto er direct live verslag van uitbrengt en dat zien we dan weer terug in de tv die in de brandende auto hangt.

In de vuilniswagen zijn de ratten/muizen lekker aan het dineren en ze verliezen afval. Maar de schoonmaakwagen maakt de weg direct weer schoon. Ondertussen pikt aap een taartje van de leeuwenkoning.

Ergens onderweg haalt papa aap hem weer in en weet kleine aap een leuk doosje met een schelp erin te pakken en zo komen ze dan weer veilig aan thuis in de pipowagen bij mama en de broertjes en zusjes.

Ontdekken, benoemen en leren

Op elke pagina is er dus heel veel te ontdekken, benoemen en te leren. Een prentenboek zonder woorden nodigt daar juist extra voor uit. Elke onderkant van de prenten ziet er anders uit. Van zonnebloemen tot cactussen, blaadjes en zand bijvoorbeeld. Naast allerlei verschillende voertuigen leren we ook over heel veel verschillende dieren. Wasberen die de was doen, sneeuwkonijnen die ijs verkopen aan een rendier en boskijnen die wortelburgers verkopen. Zeemeeuwen en krabben die schelpen vervoeren en politie paard die een stierboef vangt.

Natuurlijk zijn er ook kleuren te benoemen en kun je dieren tellen. En kun je over verschillende vormen praten. Kortom een veelzijdig boek die door het weglaten van woorden de voorlezer en lezer een oneindige mogelijkheid aan toepassingen geeft voor die prentenboek zonder woorden.

Specificaties prentenboek zonder woorden

Uitgeverij:  Querido | Auteur:  Leo Timmers | 9789021414355 | 32 pagina’s | mei 2018 | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.