Prikkelbare darmen, alles wat je moet weten over PDS

In Prikkelbare darmen staat alles wat je moet weten over het prikkelbare-darmsyndroom. PDS is een veelvoorkomende darmaandoening in onze moderne maatschappij. Denk hierbij aan klachten als buikpijn, diarree of constipatie. Maar wat is PDS nu eigenlijk precies? En nog belangrijker: wat doe je er als patiënt aan?

Hoe meer je als PDS-patiënt correct geïnformeerd door het leven kunt, hoe beter je zult kunnen omgaan met de ziekte en haar gevolgen op het dagelijks leven.

Een maag-darmspecialist aan het woord 

In Prikkelbare darmen vertelt maag-darmspecialist Heiko de Schepper alles wat je moet weten over het prikkelbare darmsyndroom. Hij legt uit hoe het mechanisme in elkaar zit en waarom het syndroom zo moeilijk vast te stellen is. Daarnaast nuanceert of weerlegt hij de mythes die de ronde doen over PDS. Dit met als doel patiënten een hart onder de riem te steken en zowel hun hoofd als darmen te verlichten.

Volgens de Rome-criteria heb je naast pijn ook een abnormaal stoelgangspatroon nodig om de diagnose te verdienen, en dat kan letterlijk het hele spectrum dekken: constipatie (niet of moeilijk kunnen gaan), diarree (te vaak of te plat gaan) of een mix van de twee (waarbij episodes van constipatie afwisselen met periodes van diarree). Tenslotte moet er ook een verband zijn tussen de buikpijn en ontlasting zelf: meestal zou de pijn verbeteren na toiletgang, maar soms zal er juist een piek optreden tijdens of onmiddellijk na het maken van stoelgang.

Hoe word een darm prikkelbaar?

PDS is een functionele ziekte. Daarbij zijn duidelijke klachten aanwezig, maar tonen testen geen afwijkingen. Toch komen de symptomen zo herkenbaar voor dat ze op basis daarvan onder een gedefinieerd ziektebeeld worden gebracht. De manier van behandelen is voor een arts moeilijker en minder afgelijnd dan bij de diagnostiek van organische aandoeningen. Goed dat het daarom eens opgehelderd wordt in een boek en dat de bestaande kennis gebundeld is.

Prikkelbare darmen is opgedeeld in vijf delen. In het eerste deel leer je meer over onze spijsvertering en onze kleine en grote hersenen (gut-brain-axis). In het tweede deel leer je meer over PDS. Zoals hoe het ontstaat, wat de symptomen zijn en hoe de diagnose wordt gesteld. Het derde deel gaat over de behandeling van het prikkelbare darmsyndroom. Deel vier gaat over de toekomst van PDS-therapie en in het korte deel vijf vind je beschouwingen.

Eindelijk erkenning

Prikkelbare darmen biedt betrouwbare informatie. Het is helder uitgelegd met verhelderende afbeeldingen erbij. Je komt ook ervaringsverhalen tegen en De Schepper is altijd respectvol naar de cliënt toe. Hij geef hoop, maar is eerlijk en er is ruimte voor humor. Ik heb zelf ook geworsteld met PDS, iets wat ook veel voorkomt bij mensen met autisme. Het gaat nu al een hele tijd goed gelukkig. Ik heb ook echt van alles geprobeerd en vond het onder andere lastig dat het vaak niet serieus genoemden werd. Het was voor mij belangrijk dat mijn huisarts de klachten toentertijd erkende. Dat is vaak toch een eerste stap. 

Prikkelbare darmen maakt zowel artsen als mensen met (een vermoeden van) PDS wegwijs. Wegwijs in de wetenschappelijke stand van zaken rond het ontstaan en de behandeling van PDS. Met een boek van een arts krijg je zo de juiste informatie over het syndroom, zodat je op internet niet hoeft te verdwalen. PDS is een chronische ziekte die erkenning verdient. Daarbij hoort juiste informatie die een weg kan zijn naar minder klachten. 

Specificaties Prikkelbare darmen

Auteur: Heiko de Schepper | Uitgeverij: Pelckmans | 9789464012415 | januari 2022 | 181 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of op Bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.