Reykjavik – een thriller geschreven door de IJslandse premier

Ja, je leest het goed…Reykjavik is geschreven door de IJslandse premier Katrin Jakobsdóttir. Dat deed ze niet alleen, maar samen met internationaal bestsellerauteur Ragnar Jónasson. Ik ben ontzettend fan van Scandinavische/IJslandse thrillers en met dit auteursduo was ik nog nieuwsgieriger. Het boek heeft een tijd op mijn leesstapel gelegen. In verband met verhuizing en een nieuwe baan had ik te weinig rust om er goed voor te gaan zitten. Het lag mij dus al een tijd aan te kijken en ik verheugde mij er enorm op. Gelukkig viel dat niet tegen, het is een heerlijke thriller!

Reykjavik Ragnar Jonasson

Reykjavik – Ragnar Jónasson en Katrín Jakobsdóttir

IJsland, 1956. De vijftienjarige Lára heeft een vakantiebaantje op het kleine eiland Videy, net voor de kust van de IJslandse hoofdstad Reykjavik. Begin augustus verdwijnt ze spoorloos. De vermissingszaak groeit uit tot IJslands grootste onopgeloste zaak. Wat gebeurde er met Lára – leeft ze nog? Verliet ze het eiland of gebeurde er daar iets met haar?

Dertig jaar later, in augustus 1986, viert Reykjavik zijn 200e verjaardag en zal de stad het toneel zijn van de vredestop tussen wereldleiders Ronald Reagan en Michail Gorbatsjov. In dezelfde periode begint journalist Valur Róbertsson zijn eigen onderzoek naar Lará’s verdwijning. Maar als hij dichter bij een oplossing komt en de ogen van de hele wereld op Reykjavik zijn gericht, wordt langzaam maar zeker duidelijk dat iemand alles op alles zet om te voorkomen dat de zaak wordt opgelost.

Een echte thriller uit het noorden

Als ik Reykjavik opensla zie ik dat het boek is opgedragen aan Agatha Christie. Dat verbaast mij een beetje, omdat ik enorm van noordelijke thrillers houd en minder van boeken van deze schrijfster. Even ben ik in verwarring, maar ik besluit gewoon door te lezen. Er staat ook bij dat beide auteurs door haar zijn gaan schrijven, dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat ze hetzelfde schrijven! Dat blijkt ook niet het geval. Reykjavik is namelijk een echte thriller uit het noorden van Europa. Ik houd ervan!

Het fijne aan dit genre vind ik dat het niet zo bloedstollend spannend is dat je het niet weg kunt leggen. Geen horror, geen doden aan de lopende band, geen rondspattend bloed. Gelukkig maar, want ik lees het allerliefst net voor het slapengaan. Dat kan dan ook prima met Reykjavik. Meteen zit ik helemaal in het verhaal. Het enige wat mij er af en toe ‘uit haalt’ zijn de namen. Die zijn in IJsland soms erg ingewikkeld, met ook andere tekens. Blijkbaar lees ik ‘hardop in mijn hoofd’ en irriteer ik mij eraan dat ik niet weet hoe ik het uitspreek. Heel persoonlijk, maar dat stoort mij een beetje. Een rondje google zorgt weer voor rust en ik kan doorlezen. Heel fijn is de namenlijst voorin, daar blader ik af en toe naar terug als ik even de namendraad kwijt ben.

Reykjavik van bevat een paar tijdsprongen

Als ik een thriller lees heb ik weinig zin in ingewikkelde thematiek of tijdsprongen. Toen ik zag dat bovenaan een hoofdstuk de datum stond, was ik even bang voor een complex verhaal. Dit is absoluut niet het geval. Er wordt een paar keer teruggeblikt naar de tijd van de verdwijning, maar dat is duidelijk en niet ingewikkeld om te volgen.

In mijn minirecensie noteer ik dat ik het boek (on)voorspelbaar vind. Dat is denk ik wel het woord dat Reykjavik voor mij het best samenvat. Er zijn wendingen die ik al van verre zag aankomen, maar ook een paar die volledig als verrassing kwamen. Ik vind de balans daarin goed en tot het einde wist ik niet hoe het af zou lopen. Dat is voor mij essentieel.

Meer thrillers?

Smaakt Reykjavik naar meer? Kijk dan ook eens bij deze recensies:

Specificaties Reykjavik

Auteurs: Ragnar Jónasson en Katrín Jakobsdóttir | Vertaling: Willemien Werkman | Uitgever: A.W. Bruna | januari 2024 | 288 pagina’s | 9789400516281 | Meer informatie bij je lokale boekhandel, de website van de uitgever of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.