Samen klimaatverandering de baas – een boek vol missies

Hoe actueel wil je het hebben! Samen klimaatverandering de baas komt in deze tijd als geroepen. De vele extremen in het weer, de stijgende gasprijzen en het thema van de kinderboekenweek 2022. Drie redenen om dit boek heel snel te gaan lezen. In veel ’twee minutenmissies ‘ worden kinderen aangespoord om goede klimaatkeuzes te maken.

Samen klimaatverandering de baas

Samen klimaatverandering de baas

Het klimaat verandert razendsnel. We moeten onze planeet redden en jij kunt daaraan bijdragen. In Samen klimaatverandering de baas, van Martin Dorey, kun je missies thuis en op school voltooien en help je mee de aarde te beschermen. Voor kinderen vanaf 8 jaar.

Kom jij nu in actie om onze aarde te redden? De wereld zit in de problemen en heeft superhelden zoals jij nodig om haar te helpen. Je hebt maar 2 minuten nodig om klimaatverandering te bestrijden en het verschil te maken. Lees dit boek en ontdek hoe jij een 2minutensuperheld wordt.

Overzichtsbeeld

Twee minutenhelden

Samen klimaatverandering de baas is het tweede deel in de serie van de ‘2 minutenhelden ‘. Het eerste deel, Samen plastic de baas, is ook geschreven door Martin Dorey. Elke missie die in beide boeken besproken wordt is opgedeeld in kleine missies die slechts 2 minuten tijd kosten van een kind. Voor elke missie krijgt een kind punten, zodat er een wedstrijdelement in de missies komt. Uitstekend te gebruiken in een gezin met meerdere kinderen of in een klas.

Bij elke missie staat uitgebreide uitleg over het nut en de noodzaak van de activiteit. Je kunt hierbij denken aan een uitleg over wat water met het klimaat te maken heeft. Hierop volgen verschillende 2minutenmissies waarmee kinderen water besparen. Bij de uitleg staan duidelijke illustraties die de tekst verrijken. De illustraties zijn gemaakt door Tim Wesson en zijn erg aansprekend voor kinderen uit de midden- en bovenbouw van het basisonderwijs.

Met welke missie uit Samen klimaatverandering de baas start jij?

  • Leg een extra deken op je bed in plaats van te slapen met de verwarming aan (5 punten)
  • Breng het ongebruikte speelgoed naar een spelotheek, waar andere kinderen het gratis kunnen lenen (5 minuten)
  • Neem voortaan je lunch mee in trommels en bekers die je kunt afwassen en opnieuw kunt gebruiken (10 punten)
  • Sta je op het punt je zakgeld uit te geven denk dan goed na. Is er een klimaatvriendelijke optie? (15 punten)

Naast de wat voor de hand liggende opdrachten zijn er ook verdiepende opdrachten te kiezen. Denk aan het maken van een compostbak, het aanleggen van een tuintje, het volgen van een verkeersles zodat je veilig leert fietsen, etc. Ook wordt er een paar keer verwezen naar een gesprek voeren met je leerkracht of ouders.

Samen klimaatverandering de baas

Mijn toewijding aan de aarde

Af en toe vind ik de teksten wat groots en meeslepend. Zo staat er bijvoorbeeld aan het begin van het boek genoemd dat een kind toewijding aan de aarde belooft en er alles aan zal doen om klimaatverandering tegen te gaan. Hieruit spreekt veel urgentie en ‘een beter milieu begint bij jezelf’. Toch vind ik realiteitszin en het grotere geheel ook belangrijk en kan deze verantwoordelijkheid bij kinderen en hun ouders wellicht wat zwaar aanvoelen.

Aan het eind van het boek Samen klimaatverandering de baas wordt hierin ook meer nuance aangebracht en wordt toegelicht hoe moeilijk het bestrijden van klimaatverandering is en dat er sprake is van een kleine rimpeling in het grote geheel als je de missies uitvoert.

Sterk aan het boek vind ik de haalbaarheid van de missies. Ze zijn niet allemaal in 2 minuten haalbaar, maar wel echt goed te doen voor kinderen. Vanzelfsprekend hebben kinderen toestemming en soms ook hulp nodig van hun ouders of leerkracht, maar kinderen kunnen wel grotendeels de missie zelf volbrengen. Het boek geeft ook heel duidelijk aan waarom een bepaalde missie helpt tegen klimaatverandering.

Martin Dorey

Aan het eind van Samen klimaatverandering de baas stelt Martin Dorey zichzelf voor. Hij vertelt dat hij surfer, schrijver, strandliefhebber en klimaat- en antiplasticactivist is. Dorey heeft de 2 Minute Foundation opgericht. Deze stichting heeft als doel om de natuur zwerfafvalvrij te maken. Telkens als je naar het strand gaat (of het bos), ruim je 2 minuten op en plaats je een foto op social media om anderen te inspireren.

Wie o wie gaat dit lezen?

Als ik enthousiast ben over een boek heb ik er vaak al een kind bij in gedachten die dit boek net zo gaat verslinden als ik zelf. Ik neem jullie in mijn reviews dan ook graag mee in het type kind dat ik vind passen bij een boek.

Op school hebben wij een paar jaar lang een E-team gehad. Deze kinderen zetten zich in voor duurzaamheid en hebben gezorgd voor heel wat duurzame aanpassingen aan ons gebouw en gedrag. Samen klimaatverandering de baas zou een heel goed handboek kunnen zijn voor deze groep. De missies zijn snel in te zetten en goed uit te voeren. Daarnaast geven de teksten veel aanleiding om met kinderen over in gesprek te gaan en kunnen ze als leerstof voor verschillende vakgebieden fungeren.

Als je met je gezin kleine stappen wilt zetten naar een klimaatvriendelijk en duurzamer huishouden is het heel geschikt om met elkaar eerst Samen klimaatverandering de baas te lezen. De verschillende missies zorgen ervoor dat kinderen van alle leeftijden mee kunnen doen. En zeg nou zelf, van zo ’n wedstrijdelement wordt je zelf ook best fanatiek toch?

Specificaties Samen klimaatverandering de baas

Auteur: Martin Dorey | Illustraties: Tim Wesson | Vertaald door: Martijn van Opbergen | Uitgever: De Fontein | 9789026160479 | 128 pagina ’s | meer informatie bij je lokale boekhandel of kijk hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.