Schervenstad, een romandebuut van Hanan Faour

Dit zijn van die boeken die je ‘per ongeluk’ moet lezen om erachter te komen dat je ze niet had willen missen. Zo kwam het boek ‘Schervenstad’ ook per ongeluk bij mij terecht. StoerLeesVoer bestaat uit een grote groep enthousiaste lezers die onderling elkaar versterken. Maar elkaar zeker ook helpen als er hier of daar eens tijdsgebrek is om een boek te lezen. En zo kwam het boek van Nadine Faour bij mij terecht.

‘’Elf jaar was lang genoeg om te vergeten wie ik was in het bijzijn van Isaac en mijn vader, en zes dagen blijkt lang genoeg om hen straks te gaan missen.’’ (Blz 189)

hoofs Schervenstad

Synopsis Schervenstad

Nadine en haar tweelingbroer Isaac zijn op hun veertiende door het stukgelopen huwelijk van hun ouders ook van elkaar gescheiden. Isaac vertrekt met hun Libanese vader naar diens geboorteland, terwijl Nadine met hun Nederlandse moeder achterblijft in Noord-Limburg. Als de wereld jaren later wordt opgeschrikt door een explosie in de haven van Beiroet, weet Nadine één ding zeker: ze moet erheen.

‘’ik ben ooit een broer en een vader kwijtgeraakt, maar dit land is in constante staat van verlies.’’ (blz 185)

achterkant

Hanan Faour

Hanan Faour is een Nederlands-Libanese auteur die verhalen vertelt zowel in schrift als in beeld en HTML. Ze studeerde af aan de Creative Writing ArtEZ en geeft daar inmiddels zelf ook les. De roman ‘Schervenstad’ is haar debuutroman.

Hanan Faour weet een levendige sfeer in haar verhaal van Schervenstad weer te geven. Het is hier en daar door de beschrijvingen die ze geeft bijna filmisch te noemen. Ook het verschil tussen twee totaal verschillende landen weet ze goed onder woorden te brengen. De hang om je zowel bij het ene land als bij het andere land thuis te voelen, maar ook om net zo hard daar weg te willen.

’’Redenen om te blijven…redenen om te gaan’’

Schervenstad

Gevoelens

Zo weet ze ook heel goed de gevoelens te bespreken in Schervenstad die bij een scheiding komen kijken. Ook dan hoor je niet bij de een of bij de ander omdat twee helften simpelweg altijd een breuk zullen vormen. Helaas spreek ik, ook al is reeds jaren geleden dat mijn ouders scheiden, uit ervaring. De explosie die Beiroet overkwam is net als een scheur in een huwelijk, blijvend. Er zal altijd een ‘daarvoor’ en een ‘daarna’ periode zijn.

‘’Ze zeggen dat het dertig dagen duurt om een nieuwe gewoonte aan te leren. Ik vraag me af hoeveel tijd het kost om iets te vergeten.’’ (blz 188)

Ondanks dat Hanan Faour in ‘Schervenstad’ heel goed, mede door middel van de vele dialogen, emoties weet te bespreken, blijft het verhaal voor mij aan de oppervlakte hangen. Al begrijp ik heel goed wat ze over probeert te brengen. Toch komt het verhaal niet tot de ware essentie van verdriet, wanhoop en angst. Dingen die je wel bij een scheiding, en het daardoor moeten missen van een vader en broer, ervaart.

boek

Debuut

Wellicht ligt het ook aan de opmaak van het boek. ‘Schervenstad’ is geschreven zonder échte hoofdstukken. Hierdoor krijg je niet echt een gevoel ergens naar toe te lezen. Ik heb sowieso altijd moeite met boeken die niet in hoofdstukken verdeeld zijn. Het geeft op een bepaalde manier rust om ergens even een ijkpunt te hebben, en daar vervolgens op door te gaan in een nieuw hoofdstuk.

In het boek Schervenstad zijn er ook kopieën van Whatsapp gesprekken en e-mails afgedrukt. Dit geeft een rommelig overzicht en voegt niet zo heel veel toe. Dit in tegenstelling tot Yeva’s dagboek, het verhaal van een kind op de vlucht voor de oorlog in Oekraïne’. Daarin hadden de afbeeldingen van de Whatsapp-gesprekken juist een grote toegevoegde waarde en riepen, bij mij, ook veel emotie op.

Schervenstad

Conclusie Schervenstad

Conclusie is dat ‘Schervenstad’ al met al een mooi debuut is. Hanan weet op een indrukwekkende wijze twee ‘gescheiden’ werelden, (die van haar ouders en die van Libanon), bijeen te brengen. Dit boek is uitermate geschikt als young-adult roman. Het kan dus daaraan liggen dat de emotie bij mij te afstandelijk was, omdat ik al op een ander level ‘scheiding’ beleef. Maar ik kan me heel goed indenken dat het voor jongeren de perfecte manier is om het om deze manier te lezen en hun eigen ervaring hieraan te koppelen.

De bijbehorende software om de gezichten van de hoofdpersonen Nadine en Isaac in beeld te zien is een bijzondere bijdrage. Net zoals de bijbehorende muzieklijst. Deze kun je zien en beluisteren hieronder of via de website www.hananfaour.nl. Zeker de moeite waard om die te gaan bekijken.

Specificaties Schervenstad

Auteur: Hanan Faour | Uitgeverij: de Geus | Aantal bladzijde: 200 | Genre: Roman, Young Adult | Thema’s: jongeren, scheiding, verlies, angst, familie | 9789044545050 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.