Scheten uit de schoorsteen – een klimaatboek voor kleuters

Koeien laten scheten, auto’s laten scheten en fabrieken laten scheten. Samen zorgen al die scheten dat de aarde opwarmt. Scheten uit de schoorsteen legt op een luchtige en heldere manier uit hoe klimaatverandering werkt. En dat geschreven voor de oren en ogen van kleuters. Mijn juffenhart klopt er warm van!

Palmen op de Noordpool

Normaal begin ik een een recensie met een eigen inleiding en waar het verhaal over gaat. Nu besluit ik om te beginnen met de auteur van dit boek. Marc ter Horst schreef namelijk ook het meermaals bekroonde en veel vertaalde boek Palmen op de Noordpool. Ik heb dit boek gebruikt bij een grote opdracht tijdens de PABO opleiding. Palmen op de Noordpool is echt gericht op kinderen vanaf groep 5. Ook schreef Marc het boek Viruswereld dat genomineerd is voor de Woutertje Pieterse Prijs 2022, Zilveren Griffel 2022 en op de tiplijst staat van de kinderjury 2022.

ijsberen en zeehonden

Marc is voor mij daarmee een auteur die de informatie uit de grote mensen wereld weet te vertalen voor de kinderen uit ons land. Daarbij weet hij illustratoren te vinden die zorgen dat zijn boeken echt goed tot recht komen.
In scheten uit de schoorsteen kijken we naar het werk van Yoko Heiligers. Doordat het boek volgens mij gedrukt is op recycled papier geeft dat een extra dimensie aan haar simpele maar rijke illustraties. Er staat precies genoeg getekend. Zonder al teveel details zien kinderen precies waar het verhaal over gaat. Mijn favoriete pagina is die van de ijsbeer met de ijsrotsen in zeehonden vorm.

Scheten uit de schoorsteen

Als schoondochter van voormalige veehouders vind ik het wel lastig dat het boek begint met de scheten van koeien. Het lijkt wel alsof weer alleen die lieve dieren die ons zoveel te bieden hebben de schuld krijgen van de klimaatverandering. Maar gelukkig gaan we gelijk over uit de scheten uit de auto en de scheten uit de schoorsteen van de fabriek. En die scheten die zie je niet, maar ze zijn er wel in de lucht.

Ook op de Noordpool wordt het warmer waardoor het ijs smelt. Maar is een ijsbeer zonder ijs nog wel een ijsbeer? We leren wat de windmolens doen zodat we minder scheten uit de schoorsteen krijgen.

En dat er dus heel veel slimme mensen bezig zijn om de dikke deken van scheten dunner te maken.

Op de schutbladen achterin het boek lezen we nog interessante informatie. Zoals dat de scheten vooral uit methaangas bestaan. Hoe het komt dat de waterspiegel stijgt en wat we kunnen doen om te helpen.

Lesbrief

Zo’n boek waar veel kleuterjuffen blij van worden vraagt natuurlijk om een lesbrief. En dat heeft uitgeverij Gottmer dan ook gedaan! Op hun site kun je een lesbrief downloaden bij scheten uit de schoorsteen, en kleurplaten die je op A3 en A4 kunt printen. Bij elke spread ( dubbele pagina) hebben ze interactieve opdrachten gemaakt. Zo kun je nadat je het boek eerst gewoon een keer hebt voorgelezen interactief met het verhaal aan de slag.

Dus ga je het in de kinderboekenweek over klimaatverandering hebben of over de Noordpool/Zuidpool dan kun je dit boek er extra goed bij gebruiken. Een paar voorbeelden zijn:

  • Vergelijk een koe eens met een auto, welke overeenkomsten zie je?
  • Kun je het hondje vinden op elke spread?
  • Doe een proefje met bakjes water en ijsklontjes ( uitleg in Palmen op de Noordpool pag. 82)
  • Welke twee woorden zitten er in ijsbeer en zeehond. Kun je meer dieren verzinnen die beginnen met ijs of zee?

Scheten uit de schoorsteen is een perfect actueel boek om thuis of in de klas op een simpele manier de klimaatverandering te bespreken. Geschikt voor kleuters en oudere schoolkinderen. Om voor te lezen en zelf te lezen. En met leuke opdrachten bij elke dubbele pagina om interactief mee aan de slag te gaan in een themaweek zoals de kinderboekenweek.

Specificaties Scheten uit de schoorsteen

Auteur: Marc Ter Horst | Illustraties Yoko Heiligers | Uitgeverij Gottmer | 9789025776497 | 1 augustus 2022 | 32 pagina’s | Meer informatie vind je bij de lokale boekhandel of via deze link

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Scheten uit de schoorsteen
footer 5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.