Schimmen: een boek over singles, liefde en ‘ghosting’

Via instagram zag ik een oproep van uitgeverij Luitingh-Sijthoff: wie wil een nieuw boek lezen en meedoen in een leesclub. Daar werd ik natuurlijk gelijk blij van. En zo las ik deze week het boek Schimmen van Dolly Alderton. Een boek waarin hoofdpersoon Nina een vrolijke single is, zorgen heeft om haar vader met Alzheimer en na een leuke date met Max compleet verliefd wordt. En Max opeens verdwijnt wanneer zij juist dichter tot elkaar komen. Het boek speelt zich af in Londen: zo fijn om in coronatijd via dit boek naar deze stad te reizen.

Schimmen

Dolly Alderton

Dolly Alderton is een Britse journaliste voor The Sunday Times en auteur. Schimmen is haar eerste roman, maar haar autobiografie Alles wat ik weet over liefde is een bestseller die in meer dan 20 talen vertaald is. Dat is op haar 32e indrukwekkend. Inmiddels zijn de filmrechten van Ghosts (dus dit boek Schimmen) ook verkocht, dus ook deze roman is nu al een succes.

Nina

Schimmen gaat dus over het leven van Nina, 32, single en wonend in Londen. Ze schrijft kookboeken en columns over eten, en is daar succesvol in. Haar vrijgezellen bestaan bevalt Nina goed, ze heeft een fijn leven. Maar ondertussen belanden steeds meer vriendinnen in een andere fase met man en kinderen. Dat begint toch wat te knagen. Op advies van haar vriendin Lola, de datingexpert, meld ze zich aan op een online datingsite. Lola geeft haar trouwens heldere instructies hoe je je gedraagt op zo’n site: op welke mannen ga je wel en niet in en hoe moeten de dates eruit zien.

Schimmen

Max

Nina’s eerste date via de online datingsite is met Max. Ik zal de details niet noemen, daarvoor moet je het boek echt lezen. Maar de klik is er gelijk en ze zijn dol op elkaar. Al lezend word ik er vrolijk van: 2 mensen die blij worden van elkaar, nieuwsgierig zijn en leuke dingen doen samen. In de climax hiervan vertelt Max dat hij van Nina houdt. Om vervolgens, net zo abrupt als ik het nu schrijf, niks meer van zich te laten horen. Alsof hij van de aardbodem verdwenen is. Dit noemen ze ‘Ghosting’ (vandaar de oorspronkelijke titel van het boek, wat vertaald is in Schimmen).

Alzheimer

Door dit liefdesverhaal heen, maakt Nina zich zorgen om haar ouders. Haar vader heeft de ziekte van Alzheimer en haar moeder worstelt hoe ze hier mee om moet gaan. En Nina zelf eigenlijk ook, waarbij haar manier soms recht tegenover de manier van haar moeder staat. In het verdriet van het steeds meer verliezen van haar vader, zoeken Nina en haar moeder naar manieren om er goed mee om te gaan. Maar ook hoe haar vader bijvoorbeeld nog thuis kan blijven wonen. Onder de oppervlakte gaat het ook over: hoe ga je met elkaar om, hoe ziet een liefdesrelatie eruit? Over dat laatste analyseert Nina ook samen met Lola, haar vriendinnen die al gesettled zijn. Hoe wil zij dit zelf?

Leesclub Schimmen

Ik wil natuurlijk niet verklappen hoe het verhaal verder gaat. Dus de review stopt hier, maar het verhaal gaat zeker verder. Schimmen is een boek dat lekker leest, Nina is een prettig hoofdpersoon om te volgen. En het gaat echt over nu. Online dating is booming en ook dat ghosten komt mij bekend voor uit mijn privéleven (helaas!).

In de online leesclub die de uitgever organiseerde rondom dit boek, hebben we met elkaar het boek verder uitgepluisd. We hebben gediscussieerd over of we ons herkennen in Nina, en bijvoorbeeld ook in het online daten en het ‘ghosten’. De leesclub heeft mij weer nieuwe inzichten gegeven. Op basis van de kaft zou ik het boek niet zo snel uitkiezen en ‘schimmen’ als titel heeft bij mij een andere associatie. Dan verwacht ik eerder een duister, spannend boek. In de engelse vertaling/betekenis van ghosten weet je wat beter wat voor boek je kan verwachten. Ik vond het interessant om daar samen over na te denken en ook uit te wisselen hoe je er naar kijkt.


Specificaties Schimmen

Auteur: Dolly Alderton | Uitgever: Luitingh-Sijthoff Amsterdam | Vertaald door Annoesjka Oostindier | April 2021 | 9789024593231 | 368 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.