Semper Sol: Quotum 2, een vervolg van Marloes Morshuis

Wat als er zoveel mensen op de aarde zijn, dat deze kapot gaat? Oh wacht.. dat is eigenlijk geen wat als maar ontzettend actueel. In het dystopie verhaal van Quotum is dit ook het geval en hebben ze al actie ondernomen, landen moeten een bepaald quotum halen anders volgen er consequenties. Op welke manier zou jij een keuze maken? Een kleine groep mensen die voor de meerderheid offers maakt, of moet iedereen een steentje bijdragen? Boeiende vraagstukken, een spannend verhaal, toffe karakters: Semper Sol is het langverwachte vervolg op Quotum!

semper sol quotum

Semper Sol

De aarde is te vol. Om oorlog te voorkomen heeft de Wereldraad een quotum ingesteld: een maximum aantal inwoners per land. Er moeten mensen weg. Hoe die verdwijnen, mag ieder land zelf bepalen. De Euro-Unie heeft een slimme truc bedacht om zonder bloedvergieten het quotum te halen: slinkers. Mensen in de slinkstand mogen maar zo weinig dat ze slechts voor de helft meetellen. Het leven van een slinker is zwaar, maar wie zich aan alle regels houdt, overleeft het wel.

Hoewel… Met de komst van president Foxen is er een gure wind opgestoken in de Euro-Unie. Zelf ziet Foxen de toekomst zonnig in – maar de slinkerbroers Axel en Tommy vrezen wat er in de schaduwen schuilt. Als ze de strijd aangaan met de duistere krachten achter het quotum, blijkt het lastig vechten als je niet weet wie je vijanden zijn… en wie je vrienden.

Semper Sol is het razend spannend tweede en laatste deel van de Quotum-serie.

Muziek uit het boek: Around the Sun – R.E.M.

Pijnlijk actueel

Marloes Morshuis heeft met haar Quotum-serie een pijnlijk actueel onderwerp om weten te zetten naar een spannend verhaal voor de doelgroep vanaf 14 jaar. Onderwerpen als klimaat, overbevolking, onderdrukking, macht en discriminatie komen allemaal samen in een dystopisch avontuur. Een avontuur met diverse karakters die voor jongens en meiden boeiend zijn. Het eerste deel heb ik met veel plezier gelezen en liet mij achter met vragen. Semper Sol was dan ook een boek waar ik reikhalzend naar uit heb gekeken.

Ook in Semper Sol zijn alle eerdere thema’s en ingrediënten aanwezig. Naast de grote wereldse problemen spelen ook dingen mee als vriendschap, familie en liefde op een kleiner niveau. Alhoewel… onze vrienden die het avontuur aangaan spelen niet op klein niveau. Hun acties zijn van invloed op de hele wereld. Zelfs bepalend en die druk en dat effect zorgt voor een erg spannende toon in het boek! Marloes geeft ons een zeer boeiend vraagstuk mee over oplossingen voor een te volle aarde, een zeer realistische kijk in hoe het zou kunnen lopen. En ook dat realistische randje draagt zeker bij aan de spanning.

Haar ijsblauwe blik ontdooide niet – nog geen druppel smeltwater lekte uit haar ogen.
~
Blz 14

Karakters

Ik vind het heerlijk om weer terug naar Sunny, Axel, Tommy, Mau en Yannis te gaan. In het eerste deel hebben we veel meegemaakt en ik voel een band met ze. Ik gaf toen al aan dat Sunny niet een standaard karakter is, zelfs ook grotendeels niet lief en leuk. Maar dat ze toch mijn hart heeft weten te veroveren. In Semper Sol leren we haar beter kennen en meer van haar verhaal. Sunny zit nog steeds in mijn hart en haar weg vind ik één van de boeiendste in dit boek.

Ook is het fijn om de andere karakters weer te volgen in hun verhaal. Semper Sol geeft meer verdieping, meer verhaal en antwoorden. Toch voelde voor mij dit deel soms meer als een verslag dan dat ik daadwerkelijk echt weer in het verhaal werd gezogen zoals bij Quotum. Ik kan niet precies mijn vinger leggen op hetgeen waar dit door komt. Desondanks heb ik genoten van het vervolg en sla ik de laatste bladzijde met een voldaan gevoel om.

De ruïnes waren versierd met talloze plantenslingers, alsof de natuur haar overwinning een luguber feestelijk tintje wilde geven.
~
Blz 192

Bijzonder spannend verhaal van eigen bodem

Quotum en Semper Sol zijn twee bijzonder spannende boeken van eigen bodem. Marloes weet belangrijke, actuele en wereldse thema’s te vertalen naar een spannend verhaal wat haarfijn aansluit bij de doelgroep van 14 jaar. Het boek is zowel voor jongens als meiden toegankelijk. De vormgeving is geweldig gedaan, wel jammer dat Semper Sol geen verrassing op het boekblok heeft qua vormgeving.

In dit deel lees je mee vanuit 3 oogpunten. Die hoofdstukken worden ook gekenmerkt met een beeldmerk. De twee broers, Yannis en Sunny vertellen allemaal hun verhaal, en wij lezen mee. Daarbij is het in de 4 seizoenen opgedeeld en beginnen we met de herfst om in de lente te eindigen.

Ik geef uiteraard geen spoilers maar Semper Sol was een prima vervolg. Er komt meer verhaal, meer spanning, meer van de dystopie wereld en meer van de geliefde karakters. Gelukkig volgen er antwoorden al laat het einde wel wat ruimte tot afdwalen in gedachten naar meer… Maar dat kan ik mijn honger zijn naar nog meer willen van deze karakters en deze wereld. Een aanrader wat mij betreft!

Specificaties Semper Sol

Auteur: Marloes Morshuis | Uitgever: Lemniscaat | 412 pagina’s | 9789047713500 | Mei 2022 | Deel 2 Quotum-serie | Vanaf 14 jaar | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.