Serko en de wolf, een Nederlands – Oekraïens sprookje

Vorige jaar kwam er ‘opeens’ een nieuw meisje in de klas van mijn oudste dochter. Het is groep 3 en de kinderen hadden vooral de focus op leren lezen en schrijven. Het nieuwe meisje sprak geen Nederlands en moest vluchten voor een oorlog. Een oorlog die voorbij kwam op het Jeugdjournaal, maar zo dichtbij is opeens wel anders. De oorlog was niet meer alleen iets van de tv maar iets van haar inmiddels goede vriendin. Serko en de wolf is een prachtig Nederlands – Oekraïens boekje waarvan de opbrengst naar Giro555 gaat.

hoofd Serko en de wolf

Serko en de wolf

Ik zeg wel Nederlands – Oekraïens sprookje, maar Serko en de wolf is een Oekraïens volksverhaal. Het gaat over moed en vriendschap. Hoe een oude dakloze hond en een slimme wolf elkaar helpen onder moeilijke omstandigheden. De tekst staat er in het Nederlands én Oekraïens in. Met medewerking van Rindert Kromhout en Dorus Verwiel. Kromhout heeft het verhaal bewerkt en Verwiel verzorgde de illustraties. De opbrengst gaat naar Giro555: Samen in actie voor Oekraïne. Dit boek is voor kinderen vanaf ongeveer 6 jaar.

Hij had huis en erf dag en nacht bewaakt en wat kreeg hij als dank?
Een schop onder zijn kont!

Mooi rijk boek

Mijn dochter is door het Oekraïense meisje heel erg betrokken met de oorlog. Ze wil alles weten over het land, over oorlog en Rusland. Het is haar grote stap in een wereld waarin mensen niet altijd lief zijn. Een wereld waarin echte ellende is en waar het niet maar een sprookje of verhaal is. Het moment dat haar vriendin terugging was ook het moment dat ze echt even ziek was. Ziek van zorgen omdat ze terug moest naar een land met bommen. Serko en de wolf bevat een Oekraïens volksverhaal over moed en vriendschap. En moed is iets wat de inwoners daar zeker hebben. Moed om terug te vechten, moed om vol te houden.

Serko en de wolf komt pas in mijn huis nadat het meisje alweer terug is. Ik kan me voorstellen dat het een geweldig boek was geweest toen ze nog in de klas zat. Niet dat wij Oekraïens kunnen lezen, maar we kunnen wel hun volksverhaal in het Nederlands vertellen. Daarbij had het boekje mee naar huis gekund zodat haar ouders het hadden kunnen voorlezen. Voor nu vind mijn dochter het fijn om een verhaal uit haar land te kunnen lezen. Een mooi en rijk verhaal. Wat tegelijk zoveel meer rijk is. De opbrengst gaat naar Giro555: samen in actie voor Oekraïne. En een land wat zo wordt afgebroken gaat niet kapot doordat wij met z’n allen hun verhalen blijven vertellen. Daarbij staan we samen sterk, net zoals in een vriendschap.

Klein boekje, groot gebaar

Serko en de wolf is en klein boekje met een leuk kort verhaal. Het leest lekker en de illustraties van Dorus Verwiel zijn aandoenlijk. Mijn dochter is helemaal gek op het hondje. Ze vind hem zo lief. De bewerking van Rindert Kromhout leest prima voor. En mijn dochter is erg blij dat het woord kont erin staat. Zo blij dat ze vroeg of ik het in mijn recensie wilde benoemen. Van bommen naar een kont. Het kan allemaal in de belevingswereld van een 8 jarige :). Met dit kleine boekje maak je een groot gebaar doordat de opbrengst naar Samen in actie voor Oekraïne gaat. Én omdat je een verhaal van een mooi land blijft vertellen.

Specificaties Serko en de wolf

Bewerkt door Rindert Kromhout | Illustraties Dorus Verwiel | Vertaling: Yuliya Falilyeyeva – Translation Kings | Uitgever: LM Publishers | Juni 2022 | 24 pagina’s | 9789460229947 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.