Sinterklaas gaat naar Sjinka Poenka, een boek van Kathleen Amant

Veel mensen zijn op zoek naar sinterklaasboeken waar enkel roetveegpieten in voorkomen, of gewoon helemaal geen pieten. Kathleen Amant bedacht zelfs nog iets beters. Een prentenboek die met de aanpassing van 1 woord voor 2 kinderfeesten een erg leuk boek is! Sinterklaas gaat naar Sjinka Poenka!

Sinterklaas gaat naar Sjinka Poenka

Sinterklaas gaat naar Sjinka Poenka!

Sjinka Poenka? Sjinka Poenka is een Aalsterse uitdrukking die verwijst naar een plaats ver weg van hier die niet bestaat. Dat zien we ook terug in het einde van het verhaal. Kathleen vond dit het leukste gedeelte terwijl zij het prentenboek Sinterklaas gaat naar Sjinka Poenka schreef. Allemaal gekke plaatsnamen verzinnen. Herken jij de echte plaatsnamen? Costa Nixa, Kakadonië, Scheteningen, Chocovo en Stinkizië zijn een paar voorbeelden. Zeker weten dat de kinderen om je heen de slappe lach krijgen als je deze plaatsnamen noemt. En ook direct een leuke opdracht na het voorlezen.

Bedenk gekke plaatsnamen die lijken op echte plaatsnamen! Kan iemand de echte plaatsnaam raden? 
Sinterklaas gaat naar Sjinka Poenka

Sint-Maarten gaat naar Sjinka Poenka

Omdat ik weet dat we ook enkele volgers uit België heb, wil ik natuurlijk ook dat ene woord uitleggen. Vervang Sinterklaas gaat naar Sjinka Poenka, voor Sint-Maarten gaat naar Sjinka Poenka. Met 1 wisseling heb je 2 kinderfeesten te pakken die in België worden gevierd. Het verhaal speelt zich af in Aalst. Zelf ben ik daar nog nooit geweest, maar als jij daar woont, of in de buurt dan herken je misschien wel de speeltuin met de boot, de watertoren en nog wat plaatsen.

Sinterklaas gaat naar Sjinka Poenka

Sinterklaas en roetveegpietjes

In Sinterklaas gaat naar Sjinka Poenka zien we op de eerste pagina niet de pakjesboot maar twee rubberen boten en een brommende Sint! De stoomboot was vastgelopen op een zandbank. De kinderen staan wel te wachten op Sinterklaas maar zijn paard kon niet mee. “De arme Sint zal toch niet dat hele eind moeten lopen straks?”, zeg ik tegen de kinderen.

Het is mooi om te zien hoe kinderen zo mee leven met Sinterklaas. Hij is natuurlijk al oud en zit dan heel ongemakkelijk in een bootje en komt maar met moeite de kade opgeklommen.

Pieten zijn verdwenen

Ondertussen is Sinterklaas in Sjinka Poenka, maar de pieten komen niet aan de kade. Ze waren namelijk aan het ruzie maken en vechten wie als eerste achter de Sint aan mocht, maar dreven weg. Sinterklaas heeft niks in de gaten.

Gelukkig kunnen de pieten ergens aan land en maken een lange wandeling. Het is leuk om te zien hoe ze op een boot even spelen. Wij hebben hier vlakbij ons huis een piratenboot speeltuin en we zagen zo voor ons dat de pieten daar ook lekker mee spelen.

In Sinterklaas gaat naar Sjinka Poenka is, zoals we gewend zijn van Kathleen Amant, de diversiteit aanwezig bij de kinderen en zelfs de pieten en ook moderne dingen. Zo zien we dat de sint vervoerd word in een bakfiets. Die zie je hier in Nederland veel op straat.

Sinterklaas gaat naar Sjinka Poenka

Er staan een paar Vlaamse woorden in, maar persoonlijk vind ik dat niet storend. Ik lees toch voor en kan dan gewoon het Nederlandse woord gebruiken. Maar ik denk dat de kinderen het niet eens door zullen hebben, het verhaal is veels te leuk en te spannend. Want zouden de Sint en zijn pieten elkaar wel weer kunnen vinden?

Lespakket en gratis materiaal

Op de website van Kathleen Amant is gratis materiaal beschikbaar in de vorm van een kleurplaat, maar je kunt ook een lespakket aanschaffen. Dit pakket is een digitaal product en bestaat uit 112 bladzijden die je zelf even moet afdrukken en lamineren.

Dit pakket bestaat uit woordkaarten, bewegingskaartjes, werkblaadjes, spelletjes, creatieve verwerkingen, activiteiten rond rekenen, taal, schrijven, motoriek, geheugen enz. en en is pedagogisch onderbouwd. Er zit ook een raamtekeningpatroon bij om Sint in de bakfiets op je raam te tekenen. 

Ik heb alvast de leuke bewegingskaarten uitgeprint als energiser tussen het werken de komende weken, en voor thuis de dobble kaarten omdat dochterlief daar helemaal gek van is. Ook de wie ben ik kaarten ben ik mee aan de slag gegaan. Heb je geen wie ben ik bordspel dan kun je natuurlijk ook een soort open memory doen en op zoek gaan naar welke piet die met Sinterklaas gaat naar Sjinka Poenka op reis was, je moet zoeken.

Je vindt de werkmap van Sint hier

Specificaties Sinterklaas gaat naar Sjinka Poenka

Auteur: Kathleen Amant | Uitgever: Hocus Pocus | 9789464071108 | september 2020 | 32 pagina’s | meer informatie vind je hier

footer5
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben behoorlijk creatief en dol op prentenboeken en op stap gaan met mijn man en 7 jarige dochter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.