Slaves boekenserie: een dystopische YA met Raven en Dante

Per toeval ontving ik van uitgeverij Clavis deel 8 van de Slaves boekenserie. Al eerder had ik gegluurd en was deze boekenserie mij opgevallen. Maar eigenlijk had ik geen “zin” in een nieuwe serie. Omdat een boek niet verloren mag gaan, heb ik deel 1 & 2 gekregen om toch in de serie te starten. Na een wat stroef begin (ha! zie je wel dit is niet mijn serie) zat ik al snel in deze dystopische wereld van Miriam Borgermans gezogen. Shit, wat is dit verslavend goed. Wat een wereld! Wat een ontwikkelingen en karakters. Dat wordt weer een boekenserie sparen en de komende maanden verdwalen in deze wereld. Een toekomstige wereld waarin de mensheid niet de leukste tijd heeft. Over macht en corruptie. Onmacht en hoop.

In deze blog laat ik jullie alle delen (so far) zien, deel ik informatie en synopsis. En geen spoilers op de algemene beschrijvingen na. Die ik overigens iets neutraler maak want soms zit een spoiler al in een naam.

Slaves boekenserie dante raven dystopie dystopisch boekenserie miriam borgermans toekomst macht slaven liefde clavis ya young adult samenvatting voorkant cover hele serie overzicht alle boeken informatie inijkexemplaar kader

Boeken Slaves volgorde

De Slaves boekenserie bestaat uit 2 verhaallijnen die ingenieus vervlochten zijn met elkaar. Zo zijn er de delen met karakter Raven. Een Delicatusslaaf die veroordeeld wordt voor een misdaad die ze niet begaan heeft. De andere boeken vertellen het verhaal van Dante. Hij stort letterlijk uit de ruimte om vervolgens onder dwang een nieuw leven te moeten beginnen. Hij moet het onderzoek doen naar de misdaad die Raven gepleegd zou hebben. Dat is de start van de eerste twee delen. We leren door verschillende ogen de wereld en het verhaal kennen.

Je zou kunnen zeggen dat Raven meer gericht is op de doelgroep van meisjes en Dante op jongens. Maar dat zou wat mij betreft wat kort door de bocht zijn anno 2024. Raven haar leven draait om esthetische keuzes als Delicatusslaaf. Ze moet mooi en dienstbaar zijn. Waar Dante veelal met techniek, gadgets, technische snufjes en racen verbonden zit. Beide vechten in hun rol als slaaf, in een vorm van onderdrukking. Ik denk dat Borgermans met beide POVs een geweldig divers palet heeft neergezet in haar verhaal. Ik geniet van beide verhaallijnen.

 1. Slaves Raven 1* (2016)
 2. Slaves Dante 1* (2017)
 3. Slaves Raven 2* (2018)
 4. Slaves Dante 2* (2018)
 5. Slaves Raven 3* (2019)
 6. Slaves Dante 3* (2020)
 7. Slaves Raven 4* (2022)
 8. Slaves Dante 8* (2023)
Slaves boekenserie dante raven dystopie dystopisch boekenserie miriam borgermans toekomst macht slaven liefde clavis ya young adult samenvatting voorkant cover hele serie overzicht alle boeken informatie inijkexemplaar kader

Slaves boekenserie samenvatting

Het jaar 2558. Raven is een opstandige laatstejaarsleerlinge aan een Delicatus Slavenschool. Delicatusslaven leven niet lang. Hun einde is meestal gruwelijk. Raven is voorbestemd om te worden overgeleverd aan de willekeur van haar toekomstige meester. Als ze aan de machtige Genoot Ghassan Aboud wordt verkocht, lijkt ze aan haar lot te kunnen ontsnappen. Tot Ghassan wordt vermoord en Raven als schuldige wordt aangewezen. Raven belandt in een wespennest van intriges, waarin ze alles op alles moet zetten om te overleven. Raven 1 is het indrukwekkende, filmisch geschreven eerste boek van de youngadult Slaves boekenserie. De grimmige toekomstwereld die hier wordt opgeroepen, heeft wortels in de huidige samenleving.

Dante 1 is het tweede boek van de razendspannende Slaves boekenserie. De gebeurtenissen in de wrede toekomstwereld van Raven 1 worden ditmaal gezien door de donkere ogen van Dante. Een grandioos verhaal voor young adults. Het jaar 2558. Nadat hij op een dodelijke kamikazevlucht naar de ruimte was gestuurd, landt de Trasherslaaf Dante na twee jaar onverwachts weer op aarde. Toch komt het Bastion zijn beloftes niet na en krijgt Dante opnieuw een levensgevaarlijke opdracht. Dit keer wordt hij gedwongen om de moord op de machtige Genoot Ghassan Aboud te onderzoeken en moet hij undercover infiltreren in het gevaarlijke, mysterieuze Bastion. Gedreven door wraak en schuldgevoel betreedt Dante de kringen van macht. Heeft Raven, de beschuldigde slavin, de moord wel gepleegd? Dante moet kiezen tussen buigen of breken. Hij heeft geen andere keuze. Toch?

Slaves Raven dante boekenserie serie ya clavis miriam borgermans inkijkexemplaar samenvatting dystopie mach slaven toekomst voorkant covers

Deel 1 Raven & Dante

Ik had een wat stroeve start in Raven 1. De wereld van Borgermans was overweldigend voor mij. Zoveel gebruiken en andere regels. Tel daarbij een echt grimmige dystopie op en veel karakters. En een ook wat vreemd taalgebruik soms… en ik dacht echt dat de Slaves boekenserie niks voor mij zou zijn. Ik had niet meer ernaast kunnen zitten. Waar veel YA dystopie boeken leunen op bepaalde cliché’s, soms leuk soms niet. Zo een eigen weg slaat Borgermans in met haar unieke karakters.

Raven is een meid met pit die vecht en groeit door de boeken heen. Maar ze ziet zichzelf ook als niet slim, dom zelfs. In de wereld waar ze opgroeit is het niet gebruikelijk om vrij te denken en handelen. Althans niet voor 90% van de wereldbevolking. Heel boeiend is dan ook de vraag of Raven niet door de maatschappij zo denkt en om haar groei te kunnen zien.

Dante is meteen mijn boekencrush van 2023 en 2024. Van de flamboyante Sturmhund in de Grishaverse rol ik door naar deze donkere Dante. Getekend door het leven, littekens van verraad en martelingen maar met een instelling van vechten voor een beter leven. Raven heeft me halverwege deel 1 gevangen en mijn relatie met haar is er één van haat & liefde. Nou ja meer irriatie & liefde, en dat is niet negatief.

Er zijn connecties en ik vermoed de connectie ook tussen Raven en Dante, maar hoe of wat… my lips are sealed. De Slaves boekenserie krijgt met dit tweede boek (eerste boek van Dante) heel veel meer kleur en gelaagdheid en damn, wat een serie! Ik zit er heel diep in qua gevoel en beleving. En met elk deel wordt die verdieping alleen maar meer en boeiender.

Slaves boekenserie samenvatting & synopsis

1. Raven 1: Het jaar 2558. Raven is een opstandige laatstejaarsleerlinge aan een Delicatus Slavenschool. Delicatusslaven leven niet lang. Hun lot is vaak gruwelijk. Raven is voorbestemd om te worden overgeleverd aan de willekeur van haar toekomstige meester. Ze komt terecht bij de machtige Genoot Ghassan Aboud. Dat lijkt een relatief goede optie.. Tot Ghassan wordt vermoord en Raven als schuldige wordt aangewezen. Raven belandt in een wervelstorm van intriges, waarin ze alles op alles moet zetten om te overleven.

2. Dante 1: Nadat Dante op een dodelijke kamikazevlucht naar de ruimte was gestuurd, landt de Trasherslaaf na twee jaar onverwachts weer op aarde. Het Bastion komt zijn beloftes niet na en zo krijgt Dante opnieuw een levensgevaarlijke opdracht. Dit keer wordt hij gedwongen om de moord op de machtige Genoot Ghassan Aboud te onderzoeken. Gedreven door wraak en schuldgevoel betreedt Dante de kringen van macht.

3. Raven 2: Raven wordt in het Reservaat tot het uiterste op de proef gesteld. Gelukkig heeft ze een relatie waar ze steun in vindt. Maar waarom gedraagt hij zich opeens zo vreemd? En wie zijn die ondergrondse levende doden? Als er geheimzinnige dingen gebeuren en Raven steeds meer weerzin, wantrouwen, leugens, geheimen, bijgeloof, regels, straffen en zelfs verraad ontmoet, beseft ze dat ze nergens veilig is. Dan wordt het winter in het Reservaat. Een dodelijke winter…

4. Dante 2: Dante is als slaaf in de handen gevallen van zijn ergste nachtmerrie. Deze meester wil hem breken, maar hij vecht terug. Dante realiseert zich dat zijn lot verweven is met dat van Raven, én dat zijn keuzes de aandacht trekken van het gevaarlijke en mysterieuze Bastion. Diep onder de grond bereidt Dante zijn weg naar boven voor. Maar wat als hij wraak kan nemen, en er misschien dingen bestaan die belangrijker zijn dan wraak?

Slaves boekenserie deel 5 tot en met 8

5. Raven 3: Na de totale chaos van het Reservaat en een moord wil Seamus opnieuw wraak – nog gruwelijker dan eerst. Maar zijn blinde arrogantie trekt de aandacht van de allermachtigsten. Alfa. Bovendien is Raven na haar straftijd tussen Kooivechters, drugssmokkelaars en Chasters geen willoos slachtoffer meer, maar een overlevingsexpert. Als een bedreven slavenjager haar wreed tot de rand van de ondergang drijft, gooit ze zichzelf in de strijd. Het leven van een slaaf is hard. Maar het verliezen van hoop is harder. Raven trekt langs nieuwe plekken en ziet hoe de wereld is.

6. Dante 3: Dante is een Hunter geworden, een slaaf die op slaven jaagt. Maar als hij in de helse Bloody Lands, een plaats waar voor dromen in bloed wordt betaald, zelf wordt opgejaagd, ontdekt hij dat keuzes soms verstrekkende gevolgen hebben …

7. Raven 4: Om haar slavenleger te stichten, moet Raven worden wat ze altijd al heeft gehaat: een Delicatusslavin. Pas met de skills van deze verachte slavengroep kan ze Alfa’s wrede geheim achterhalen. Tegelijk ontdekt ze ook de verborgen kant van Dante. Zal ze kiezen voor de opstand – of voor hem?

8. Dante 4: Terwijl Dante worstelt met zichzelf, zijn onmacht tegenover Alfa en vooral met de liefde, probeert hij de opstand te redden. Maar wat als die opstand aan een zijden draadje hangt … en van binnenuit wordt bedreigd? Vriendschappen staan op scherp, de hele wereld schudt en beeft onder wat gaat komen.

Slaves boekenserie dante raven voorkant cover kader boek ya young adult boekenserie slaves serie dystopie macht slaven clavis miriam borgermans inkijkexemplaar samenvatting omslag actie toekomst

Mijn leeservaring

Ben je nieuwsgierig naar mijn persoonlijke leeservaring van de Slaves boekenserie? Dan zal ik dat hieronder beknopt noteren. Van de eerste delen heb ik uitgebreide recensies geschreven.

 1. Raven 1: een wat stroeve start. De wereld was wat overweldigend. Raven is een product van de dystopische toekomst waarin eigen gedachten & emoties niet gangbaar zijn. Ik moest aan haar wennen. Maar tegelijk maakt dat haar karakter heel boeiend. Halverwege werd ik het verhaal ingezogen en naar het einde was ik hooked. Hallo nieuwe boekenserie. >> Recensie hier
 2. Dante 1: meteen ben ik verliefd op Dante. Wat een heerlijk karakter. En wat een unieke manier om nog dieper in de wereld van Borgermans te duiken. Dante is meer actie, techniek en gadgets. Maar de dystopische wereld wordt nog benauwender. Met dit tweede deel krijgt het verhaal en de wereld een zeer aangename gelaagdheid en heel veel meer kleur. >> Recensie hier
 3. Raven 2: ik kon niet wachten om door te lezen en wauw wat een deel. Zoals in veel dystopische en fantasie boeken gaan we meer onder de grond. En hoe! Wederom heb ik een haat-liefde verhouding met Raven. Maar wat is haar karakter en ontwikkeling boeiend. Dit verhaal raakt me op veel levels en ik zit helemaal in deze Slaves boekenserie. En dat einde…
 4. Dante 2: wat een geniale manier om de wereld te verdiepen en meerdere verhaallijnen en gebeurtenissen te verweven. Mooi dat zowel Raven als Dante diep onder de grond hun gevechten houden. Borgermans weet een heel gevoelig en niet veel besproken onderwerp, seksueel misbruik van mannen in haar verhaal te stoppen. In een wereld van macht en onmacht had ik dit eerder bij een vrouwelijk karakter verwacht. Verder is er veel ruimte voor actie, wraak, onmacht, vriendschap, verraad, hoop en alles zindert van een komende opstand. Wat een grandioos deel.

Deel 5 tot en met 8

 1. Raven 3: wauw, wow, grandioos! Raven neemt ons mee door de wereld van Borgermans. We maken kennis met nieuwe soorten slaven, nieuwe plekken, geschiedenis en meer. Het leest soms net als een intense koortsdroom. We gaan met een razend tempo door bloedstollende actiescène’s heen. Misschien is een bepaalde marteling van Seamus ook op invloed van Raven. Soms moest ik even teruglezen. Maar nergens was dit storend. Borgermans heeft me zelfs laten huilen. Gewoon zomaar, midden in het verhaal.
 2. Dante 3: Ik had uitgekeken naar dit verhaal omdat we door de ogen van Raven in deel 3 al veel meekregen. Toch is dit het eerste boek van Dante waar ik pas naar het einde toe weer echt helemaal geboeid was. Het begin is prima, maar het was iets minder verrassend. Dit verhaal geeft wel echt de nodige gelaagdheid aan het karakter en de wereld.
 3. Raven 4: Van de zinderende hitte van de Buitenkom gaan we naar het hart van de leeuw. De weelde van Alfa! We zien een andere vorm van slavernij, en zien Raven weer ontwikkelen en groeien. Het zijverhaal van Seamus is nog nooit zo mysterieus en dreigend geweest. Van begin tot einde heb ik in spanning gezeten. Patrice is een heerlijk nieuw karakter, we maken kennis met bekende namen, zien vriendschappen opbloeien en breken. Loved it.
 4. Dante 4: oei, mijn geliefde Dante krijgt het heel moeilijk. Vriendschappen staan op scherp, hersens draaien op volle toeren met als voeding vergif, love hurts en er zijn heel veel misverstanden. Meestal hou ik daar niet zo van en ook in dit deel vond ik het op het randje. Maar na zoveel al meegemaakt te hebben en deze grandioze wereld en karakters kon ik het hebben. Ingenieus weer hoe de verhalen van Dante, Raven en alle anderen verweven zijn.
dante raven mriaim borgermans dystopie ya tips scholieren boekbespreking boek boeken school verslag boekverslag

Nieuw deel Slaves serie

Na een stroeve start, ben ik echt in verslindmodus geraakt met deze Slaves boekenserie. Ik vond de eerste twee delen van Dante leuker dan die van Raven… En de laatste twee delen van Raven weer leuker dan die van Dante. Beide verhaallijnen zijn ingenieus verweven met elkaar en desondanks dat ik een voorkeur heb, geniet ik van elk boek. Elk verhaal geeft weer meer karakterontwikkeling, laat meer zien van de toekomstige dystopische wereld maar ook van het verleden. De wereld is gigantisch uitgebreid qua gebieden en volkeren.

Met een zucht sla ik deel 8 dicht… het is over, voorbij op. Ik kan nergens iets vinden van deel 9 & 10 maar het kan niet anders dan dat dit er gaat komen. Of nog 1 deel met POVS van Raven en Dante samen, een apotheose waar je U tegen zegt. Het maakt mij niet uit, als er maar meer komt en snel! No pressure verder :).

Slaves samenvatting scholieren

Voor wie vaker hier recensies opzoekt, is het bekend dat we jullie graag op weg helpen bij boekpresentaties of boekverslagen op school. Regelmatig krijgen we berichtjes of mailtjes met hele specifieke vragen over boeken… maar die beantwoorden we dus niet. Niet omdat we niet willen, maar wel omdat we juist willen motiveren tot echt zelf lezen. Ook al zou dat meer skimmen zijn. Het boek oppakken, openslaan en even die wereld tot je nemen is minimaal wat wij willen. Verder help ik scholieren graag op weg met handvatten. Mocht jij de Slaves boekenserie mogen lezen en gebruiken, lucky you! Deze boeken lenen zich bij uitstek voor heel veel diverse soorten perspectieven om op te pakken. Klaar voor mijn tips?

dante raven boeken serie clavis dystopie macht politiek

Tips voor verdieping school

 • Een groot thema is macht, onmacht en misbruik. Duik hier dieper in. Want wat is vrijheid, welke vorm van overheid is gezond en wat voor een soort leider zou jij zijn? Hoe ziet jouw ideale land eruit? Je kan zelfs je eigen utopie beschrijven. Leuk is het misschien om het klassieke boek 1984 van George Orwell erbij te pakken. Ga die twee maar eens vergelijken en richt je op overheid, controle en macht. je leerkracht zal hiervan smullen.
 • Klassieke thema’s zijn ook een leuke invalshoek. Kijk maar eens naar de namen van de slaven zoals de hoofdpersonen Dante en Raven. Dante staat bekend om zijn omzwervingen in de negen ringen van de Hel. En Raven heeft een klassieke connectie met Edgar Allen Poe zijn klassieke gedicht Raven. Maar zo zijn er meer leuke connecties met namen. Alle cultuur is bijna weg uit de dystopische wereld, maar toch sijpelt het aan alle kanten nog door.
 • Het thema vrijheid los is ook heel boeiend en actueel. Wanneer ben je vrij? Of ga dieper in op slavernij. We leven in een tijd waarbij ketens worden los geworpen, waarbij duistere geschiedenis bespreekbaar wordt. Leg die connecties met de toekomstige slaven uit de wereld van Borgermans.

Meer tips

 • Liefde vind ik een mooi thema. Want is liefde iets wat in de mens zit, of is het een luxe om te kunnen voelen en uiten als je vrij bent? Als je opgroeit als slaaf, altijd in dienst van een ander, is er dan wel ruimte voor liefde? Want als slaaf is er geen ruimte voor jouw gevoelens en verlangens. Je bent dienstbaar ten koste van alles. Familie en eigen gevoelens. Kan je dan ook wel van jezelf houden? Allemaal boeiende vragen die heerlijk zijn om uit te diepen.
 • AI, gadgets, totalitaire staat, techniek, ruimtevaart en al die dingen kan je natuurlijk ook gebruiken. Zeker nu AI natuurlijk niet meer weg te denken is. Ga mee in het verhaal, haal de specifieke punten eruit die jou boeien en ga je dan verdiepen!
 • Viva la revolution! Zoek revoluties op, hoe zagen die eruit? Hoe liepen ze af? Waarom komen mensen in opstand? Politiek speelt een grote rol nogmaals, en ook het volk wat in opstand komt. Er leuk wat mij betreft om je te verdiepen specifiek in revoluties.
 raven Dante Slaves boekenserie voorkant cover kader boek ya young adult boekenserie slaves serie dystopie macht slaven clavis miriam borgermans inkijkexemplaar samenvatting omslag actie toekomst

Slaves boekenserie goedkoop kopen

De Slaves boekenserie is het sparen wat mij betreft helemaal waard. Een auteur besteed vele, en vele uren van plotten, schrijven, bijsturen en aanpassen. De boeken van deze serie zijn ook nog eens heerlijk dik! Dat in combinatie met de hardcover zorgt ervoor dat ze niet goedkoop zijn. Dat is logisch en het helemaal waard. Maar ik snap ook dat even 8 boeken van rond de 30 euro aanschaffen niet voor iedere portemonnee is. Dus ik wil jullie wat tips geven voor als je toch dezen serie graag wil lezen maar het geld niet hebt. Hoe kan de Slaves boekenserie goedkoop kopen?

 • Zet het op je wensenlijst! Vraag voor je verjaardag, feestdagen etc. Zo spaar je de serie bij elkaar.
 • Boekenbalie is een tweedehandssite die soms deze boeken heeft in verschillende staten voor diverse prijzen.
 • Ook via Bol heb je tegenwoordig steeds vaker de optie voor tweedehands. Bij het product kan je dan kiezen voor nieuw of tweedehands.
 • Bij boekhandel de Slegte online zijn ook tweedehands opties van Slaves boekenserie
 • Marktplaats en Vinted hebben soms ook een aanbod van deze boekenserie
 • Clavis houdt zo nu en dan pop-up stores door het land heen waar je deze boekenserie misschien goedkoop kan scoren

Bovenstaande tips heb ik allemaal toegepast. Uiteraard ontvang ik ook recensie exemplaren maar van oudere series moet ik toch ook echt zelf wel eens boeken kopen. Ik heb in het algemeen prima ervaringen met alle manier die ik noem. Boekenbalie vind ik het meest wisselend qua prijs kwaliteit. Marktplaats kan de leukste verrassingen opleveren. Verder wordt de Slaves boekenserie weinig tweedehands aangeboden dus het is echt even zoeken. En anders geduld hebben en sparen. Of richting bieb, lenen is ook een optie.

goedkoop dante raven miriam borgermans dystopie lezen toekomst macht onmacht

Thema’s uit de Slaves boekenserie

De boekenserie van Slaves is zo rijk aan thema’s. De basis is een dystopie met roots in onze huidige maatschappij. Door de boeken heen kom je steeds meer te weten hoe die donkere, donkere, donkere toekomst tot stand is gekomen. AI & robotica namen steeds meer de overhand, armoede groeide groter dan de mensen aankonden en censuur & controle vanuit de overheid waren niet meer te stoppen. Je hebt slaven en vrijen, maar eigenlijk is iedereen wel een slaaf van iemand of van een bepaald systeem. Miriam Borgermans neemt per boek heel veel ruimte voor haar wereld, de karakters en daardoor is er dus heel veel ruimte voor een rijk palet aan thema’s. Ik heb er al enkele belicht in de tips voor als je deze boekenserie wil bespreken op school. Hieronder nog even een handig lijstje.

 • Macht & onmacht
 • Vriendschap & familie
 • Haat & liefde
 • Slaven & meesters
 • Verraad, wrok en misbruik
 • Politiek
 • Psychopaten
 • Angsten overwinnen, goede keuzes maken en vechten voor vrijheid
 • Loners & samenwerken
 • Censuur, dystopie, totalitaire staat en totale controle op elk niveau van wat je doet
 • Eenzaamheid & groepsdruk maar tevens ook de kracht van een massa
 • Zelfontplooing
 • Patronen doorbreken
 • Revolutie
 • Ziektes, geweld, martelingen en (seksuele) intimidatie tot misbruik
 • Cultuur, muziek, kunst, architectuur en klassieke referenties
 • Actie, gadgets, robotica, ruimtevaart, nano techniek en meer technische dingen
 • En hoop! Er is altijd hoop zolang er mensen leven, ook in de donkere wereld van Borgermans
boekenserie dystopie

Boekentips passend bij Slaves boekenserie

Zo sta je aan de start van de Slaves boekenserie met 8 delen, en zo ben je aan het einde gekomen. Na een intense serie met veel dikke boeken is het altijd even lastig. Ik moet echt afscheid nemen van de karakters. Ondanks dat het soms goed is om weer iets nieuws te beginnen. Maar wat nu? Ik geef nog wat boekentips zodat je vervolgens niet in een leeg donker leesgat komt te zitten.

 • Alles over de Slaves boekenserie vind je bij je lokale boekhandel, online op de website van Clavis of klik hier voor Bol
Voorleesfragment: Slaves Raven 1 – Miriam Borgermans

Specificaties Slaves boekenserie

Auteur: Miriam Borgermans | Uitgever Clavis | Tot op heden (2024) 8 delen | Eerste deel uit 2016 | Meer informatie bij je lokale boekhandel, op de website van Clavis of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.