Sluit alle deuren, een Sager thriller die je dromen binnendringt

”Licht snijdt door de duisternis, maakt me met een schok wakker. Mijn rechteroog – iemand wrikt het open. Vingers in een latex handschoen duwen de oogleden met kracht vaneen, alsof het halsstarrige raamluiken zijn. Er is nu meer licht. Hard. Pijnlijk fel. Een penlight, op mijn pupil gericht. Hetzelfde met mijn linkeroog. Wrikken. Openduwen. Licht. De vingers laten mijn oogleden los en ik val terug in het donker”. En zo begint Sluit alle deuren, een derde boek van Riley Sager. En ik kan alvast verklappen dat ik erover heb gedroomd…

hoofd Sluit alle deuren

Sluit alle deuren

In Sluit alle deuren begint Jules Larsen aan een nieuwe baan als housesitter in het exclusieve appartementencomplex Het Bartholomew in Manhattan, New York. Er zijn maar een paar regels: geen bezoek ontvangen, elke avond in het appartement doorbrengen en de andere bewoners niet storen. Jules staat op straat, dus ze is maar wat blij met dit buitenkansje om haar oude leven achter zich te laten. Ze valt een beetje uit de toon tussen de superrijken. Maar ze trekt op met een andere oppasser, Ingrid. Niets is wat het lijkt, vertelt Ingrid, die met de dag banger lijkt te worden. Jules doet haar angst af als onzin, maar dan verdwijnt Ingrid spoorloos en komt Jules erachter dat zij niet de eerste oppasser is die vermist raakt.

New York baby

Sluit alle deuren was een genot voor mij als New York liefhebber. Ik heb hier ruim een jaar mogen wonen en de stad heeft een plekje in mijn hart. Tijdens het lezen van dit boek was ik in New York. Het Bartholomew is zo beeldend en levend beschreven dat ik alles voor me zag. Het gebouw bestaat ook echt en ken ik ook. Het is namelijk gebaseerd op het prachtige en statige Dakota building. Je vindt dit gebouw bij de nortwest corner of 72nd street en Central Park West in de Upper West Side van Manhattan New York City. Het is een zeer bekend gebouw met een rijke geschiedenis en kenmerkende gargoyles.

Ik noem bijvoorbeeld een John Lennon die hier woonde en hier vermoord is. Een subtiele verwijzing vinden we in Sluit alle deuren naar het Imagine plein in de buurt. Ook is dit gebouw de setting van de iconische film Rosemary’s Baby. Een klassieker geschreven door Ira Levin en verfilmd in het imposante Dakota gebouw. Dit boek ademt diezelfde vibe van dat boek. Een statig gebouw waar de rijken wonen. Gehuld in geheimzinnigheid en mysterie. Sager heeft dit zo goed gedaan. Ik ben groot liefhebber van Ira Levin, ook bekend van The Stepford Wives en The Boys from Brazil. Maar Sager weet een grandioos boek neer te zetten waar Rosemary niet graag voet in zal zetten.

ira levin

Sterk in alles

Sluit alle deuren is mijn derde boek van Sager, en ik ben verliefd. Ik hou van deze auteur. Hij weet horrorelementen in een thriller te stoppen waardoor het heel spannend is maar wel toegankelijk. Elk boek ademt een andere horrorthriller sfeer. Zijn eerste boek De laatste meisjes was meer gericht op slashers, seriemoordenaars en psychopaten. Het tweede boek, Mijn laatste leugen, was weer meer in de kampsfeer als Friday the 13th zonder de bloederige horror. Wel met alle spanning. En dit deel ademt de retro vibe van Rosemarys Zoon. Statige gebouwen, rijke mensen, mysterie en geheimen. Zodra ik het boek opende was ik met Jules op haar avontuur.

Je begint in het nu, hierin is Jules aangereden en komt ze het ziekenhuis in. Het nu is vaag en warrig en je weet dat ze gevlucht is. Daarna duik je 6 dagen terug in haar leven. Het moment dat ze alles kwijt is. Haar familie, haar werk en haar liefde. Ze krijgt een aanbod om oppasser te worden in het Bartholomew en krijgt ook nog geld toegestopt. Maar liefst 12.000 euro als ze zich aan de strenge regels houdt en het 3 maanden volhoudt. Klinkt te mooi om waar te zijn? Ja dat is het ook natuurlijk. Sluit alle deuren heeft wederom een aangenaam sterke vrouwelijke hoofdrolspeelster. De vrouwen van Sager zijn verre van perfect maar zo echt voor mij, en zo zelfstandig en slim. Sterke vrouwen die zo hun citroenen uit het leven hebben gekregen waarmee ze hun eigen limonade proberen te maken. Jules, je bent top!

Één keer is een uitzondering.
Twee keer is toeval.
Drie keer is bewijs.

Blz 257

Alle boeken Riley Sager

Riley Sager is een pseudoniem van Todd Ritter, die ook onder zijn eigen naam boeken schrijft. Daarnaast publiceert hij werk onder het pseudoniem Alan Finn. Ritter/Sager/Finn woont in Pennsylvania en werkt als schrijver, redacteur en grafisch ontwerper. De laatste meisjes was een overdonderend succes. Hieronder de boeken die van Sager uitgekomen zijn.

Sluit alle deuren was geniaal

Jazeker, ik gebruik geniaal. Dit boek is alles wat mijn boekenhart nodig heeft. Een geweldig hoofdkarakter, een beeldende setting wat ik nog voor me zie als ik mijn ogen sluit. Wat zelfs in mijn dromen terug is gekomen. Ik ruik zelfs het lavendelbad wat Jules neemt en de geur die er in het appartement hangt. Even was ik weer in New York. En dat voelde bitterzoet. Ik mis die stad maar heb ook aangename herinneringen. Het is zo spannend. De twist is misschien minder groot dan in zijn eerdere boeken maar dat geeft niet. Sluit alle deuren leest als een trein en zodra je de bladzijdes openslaat zit je in appartement 12B. Het bevat zelfs een verhaal in het verhaal.

In Amerika is de kloof tussen rijk en arm nog groter dan hier. Daar kennen ze helemaal geen ziektekostenverzekeringen zoals wij die kennen. Als je daar medische hulp nodig hebt dan zijn die kosten onbetaalbaar. Naast de horror en thriller weet Sager ook een boeiende kritische noot te maken naar rijk en arm zonder belerend over te komen. Ook weet hij weer leuke wegen in te slaan met bijvoorbeeld de Ouroboros. Één van de oudste mythische symbolen ter wereld. En met urban legends, plagen, ziektes, American Horror Story en meer. Ik heb echt intens genoten van dit verhaal en kijk uit naar een volgend boek van hem!

Specificaties Sluit alle deuren

Auteur: Riley Sager | Vertaald door Roelof Posthuma | Uitgever: Ambo|Anthos | Oktober 2019 | 9789026347597 | 408 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren emoties familie fantasie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor interactief jezelf zijn klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien pesten prentenboek reizen roman samen school spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel voorleesboek vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.