Smash, een jeugdthriller van Margje Woodrow

Yes, ik heb erg uitgekeken naar het nieuwe boek van Margje! Deze auteur heb ik sinds deze boekenblog leren kennen en ben ik erg gaan waarderen. Het meest opvallende voor mij aan haar is de energie die ze meegeeft met een boek. En daarmee een hele directe en sterke connectie weet te leggen met haar doelgroep. Een doelgroep met jonge lezers die niet graag lezen. Maar dankzij Margje zo leuk betrokken worden in het proces van een boek, dat ze met alle plezier gaan lezen. En nu is daar dus Smash, haar nieuwste jeugdthriller.

smash

Smash

Luna en Ilan gaan met hun vriendenclub naar een populaire feestcamping op Terschelling. Het is zomervakantie en iedereen is wel toe aan plezier, lol en feesten. Een van hun vrienden heeft een ernstig ongeluk gehad waar iedereen het zwaar mee heeft gehad. Op de avond voor vertrek zoeken Luna en haar vriendin Tamar voor de grap contact met een medium. De stemming slaat om als de boodschap van dat medium erg onheilspellend blijkt. Moeten ze dit serieus nemen? Is het wel veilig om te gaan? Waarschuwing: Smash is een jeugdthriller die je moeilijk kan wegleggen…

Blijf thuis! Een van jullie heeft een dodelijk karma…

Politie niet betreden

Mijn oudste dochter staat alweer te juichen toen ze Smash zag. Met haar 7 jaar is ze niet de doelgroep, maar het ‘politie niet betreden’ elastiek is erg gewild. Dit is namelijk perfect voor lunchtrommeltjes om ze niet open te laten vallen in de schooltas. En het is natuurlijk erg stoer. Deze boekenserie van de Fontein weet regelmatig z’n weg te vinden naar mijn boekenkast. Het is inmiddels een garantie voor een spannende read. En zo ook de nieuwste toevoeging Smash!

Vormgeving

Wat is Smash weer goed verzorgd in de vomgeving! Je leest vanuit drie diverse oogpunten. Luna, de spring in het veld die lekker geniet en het beste van alles probeert te maken. De hoofdstukken dragen niet alleen haar naam, je ziet ook nog eens op welke locatie het afspeelt door middel van een passend plaatje. Dat is thuis of op de feestcamping. Heel tof gedaan! Dat geldt ook voor Ilan, een goede vriend van Luna. En dan is er nog de mysterieuze derde persoon met een slecht karma wat gekenmerkt wordt door zwarte pagina’s en een gebroken spiegel.

Er zitten zelfs enkele foto’s in Smash en een (jeetje irritant) to do lijstje van Malika. Irritant niet naar het verhaal toe, maar puur op het karakter af. Ik voel wel die connectie met Luna op vakantie. lekker genieten, go with the flow. Maar nee soms is er een ‘Malika’ die alles plant, zelfs wat er gegeten wordt. En dat Luna bij elk klusje ingedeeld staat zegt ook al genoeg. Goed gedaan van Margje, ik ben een Luna, en voel behoorlijke irritatie naar het lijstje toe wat ik als leuke irritatie ervaar.

Spannend

Margje weet als geen ander de connectie met haar doelgroep te maken. Ik wist niet dat ze heel lang ook leerkracht van groep 8 is geweest. Leuk om te weten. Nu zie ik haar op Social media heel veel schoolbezoeken doen en echt feedback vragen voor haar verhalen. Achterin het boek geeft ze zelfs een kijkje in het tot stand komen van Smash met de hulp van haar lezers. Ook is ze heel benaderbaar wat het voor haar lezers denk ik heel laagdrempelig maakt en de stap naar lezen nog kleiner maakt. En het bedankje in het begin is tof.

Maar dat kan ook de volwassene in mij zijn die teveel analyseert en denkt. Smash is bovenal een spannend boek! De diversiteit in karakters is tof en groot. De gebeurtenissen in de levens van de vrienden zijn ook divers en spreken daardoor een breed publiek aan. Tijdens het lezen kan ik niet stoppen en ben ik benieuwd naar de ontknoping. En dan als verrassing is er opeens een stuk met QR-code! Heel tof gedaan wederom.

The end

Het einde, dat verrast me. Ik zeg niks. Het verrast me op een hartverwarmende manier en dat vind ik voor de verandering ook wel eens leuk. We blijven allemaal mensen met een eigen verhaal. Als je opgroeit en zoekend bent naar je plekje en identiteit, knal je wel eens (of heel vaak) keihard onderuit. Vrienden kunnen dan een kracht zijn of belemmering. Maar we moeten allemaal zelf dealen met onze demonen, lessen, emoties en groeimomenten. Belangrijk is de stappen die je als laatste zet, en daar kunnen vrienden zeker bij helpen. Om hulp durven vragen zou niet iets engs moeten zijn. Maar is het soms (vaak?) wel.

Ik heb met veel plezier Smash gelezen en genoten van Margje haar magie. Ik merk dat veel van mijn jeugdthriller reviews ook door jongeren worden gelezen. Dan ontvang ik ook behoorlijk specifieke vragen zoals “In welke tijd speelt het af” of “Wat is het meest kenmerkende moment in het boek”. Vaak is dit rondom een periode waarin boekverslagen ingeleverd moeten worden… Ik help graag, maar ik heb echt 1 gouden tip. Lees Margje gewoon zelf, je krijgt er geen spijt van! En je scoort vast een goed cijfer ;).

Andere boeken uit de ‘Politie niet betreden serie’

Specificaties Smash

Auteur: Margje Woodrow | Grafische verzorging: Atelier van Wageningen | Uitgever: De Fontein | Juli 2021 | 9789026154744 | 232 pagina’s | Vanaf 13 jaar | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.