Sneeuwwitje en De zes dienaren, een tweetal Efteling sprookjes

In de periode rond kerst mogen wij in het gezin graag wat sprookjes weglezen. De Oudste wil graag stoere sprookjes. Ze is wars van prinsessen. De Jongste pakt het anders aan. Zij zit rustig met een tiara op haar hoofd. Met een knuffel in haar hand luistert ze naar wat de prinses Du Jour voor ellende over zich krijgt uitgestort. In deze blog vertel ik je meer over Sneeuwwitje en de zes dienaren. Twee prentenboeken uitgebracht door Van Goor en de Efteling.

hoofd Sneeuwwitje en De zes dienaren

Twee sprookjes van de Efteling Sneeuwwitje en de zes dienaren

De Efteling laat in haar wereld vol wonderen veel van die sprookjes zien. Brengt ook regelmatig sprookjesboeken uit. Handige merchandise natuurlijk, maar zolang de kwaliteit goed is zie ik er eigenlijk geen probleem in. Het uitbrengen van die boeken is niet nieuw. Mijn vader heeft nog een paar van die boeken uit de jaren ’80. De mosgroene en donkerbruine kaften ogen ouderwets in vergelijking met de twee boeken die nu voor me liggen. ‘Sneeuwwitje’ en ‘De zes dienaren’ hebben een kaft in zachte tinten. Het lettertype op die kaft oogt eveneens sfeervol. Zo heb je iets dat helemaal Efteling is én aantrekkelijk genoeg eruit ziet voor deze generatie sprookjesliefhebbers. De laatste jaren brengt de Efteling opnieuw sprookjes zoals Roodkapje uit. Daarmee ontstaat langzaam maar zeker een mooie serie.

Palet van Pieck

De illustraties zijn hierin uiteraard belangrijk. De Efteling kiest ervoor om Anton Pieck te koesteren in de Efteling zelf. Ze gaan met nieuwe illustrators aan de slag. Deze uitgaven worden geïllustreerd door Esther Rosier. Al werkt ze in ‘Sneeuwwitje’ samen met Job van Gelder. Beide boeken ademen wel helemaal die Efteling sfeer uit. De kleuren van de illustraties hebben daar mee te maken. Die lijkt van het kleurenpalet van Anton Pieck te zijn afgekeken. Slim gedaan dus.

Sneeuwwitje en de zes dienaren

De tekeningen zelf zijn minder romantisch. Hier en daar is er een grapje in verwerkt. Daarnaast wordt Sneeuwwitje nu eens niet als een heilige afgebeeld. Ze is gewoon een mooi meisje. Wel eentje die duizendmaal mooier is dan haar boze stiefmoeder. En dat wekt wrevel op. Zo niet gifgroene haat.

‘De Zes Dienaren’ kent ongeveer dezelfde kleurstelling. Al is hier gekozen voor de meer heldere kleuren van het palet van Pieck. De personages zoals Pieck ze ooit heeft afgebeeld zijn nog steeds duidelijk herkenbaar. Langnek is nog steeds Langnek. Door op een andere manier om te gaan met de lijnen en schaduwen zet Rosier wel haar eigen stijl neer. De grafisch ontwerper laat de tekeningen goed uitkomen met met een goed gekozen lettertype. Zet het geheel in een harde kaft met linnen rug. Zo heb je een boek waar je lang plezier van hebt.

Sneeuwwitje en de zes dienaren

Sneeuwwitje en de zes dienaren

‘Sneeuwwitje en De Zes Dienaren’ zou een wonderschone samensmelting van twee sprookjes kunnen zijn. Ik vind dat daar toch een opdracht ligt voor de mensen van de Efteling. Maar goed, nog even over de verhalen in deze boeken.  Het verhaal van Sneeuwwitje kent iedereen. Iedereen begrijpt vast ook dat dit niet de versie van Disney is. Dus waarin een bewusteloze Sneeuwwitje wordt wakker gekust door een wildvreemde prins. Hier wordt gewoon ouderwets gestruikeld door een stel dwergen waardoor die appel losschiet.

Wat ik zelf erg leuk vond is dat ‘De Zes Dienaren’ opnieuw is uitgebracht. Dit is het sprookje dat in de Efteling het meest iconisch is uitgebeeld met Langnek die uitzicht heeft over hele park. Maar ik kende het niet. Niet echt. En vooruit, ook in dit verhaal draait het om een prinses die gered moet worden van een gevaarlijke gek. Ook wel bekend als De Koningin. Deze keer staat de prins die haar moet redden centraal. Of liever gezegd, hij doet mee. Want zowel de prins, de prinses als die gevaarlijk gekke koningin hebben geen namen.

Wie wel namen hebben zijn de hulpjes van de prins. Zij hebben namen die verwijzen naar hun bijzondere gave. Dus Putoor bijvoorbeeld, kan het gras horen groeien. Zo goed zijn de oren van Putoor. Koukleum…. Nou ja, we kennen eigenlijk allemaal wel iemand die we zo noemen. De prins neemt de zes figuren mee op zijn avontuur om de prinses te redden. Al heeft hij geen flauw benul waarom hij Koukleum nodig heeft. Wat de precieze verdienste van Heuvelbuik is blijft ook raadselachtig.

Krijgen de prins en de prinses elkaar? Ja, natuurlijk krijgen ze elkaar.

En ze leefden ook nog eens lang en gelukkig.

Specificaties Sneeuwwitje

Sneeuwwitje en de zes dienaren

Auteur: Efteling | Illustrator: Esther Rosier en Job van Gelder | Aantal pagina’s: 32 | Uitgever: Efteling/Van Goor | 1 juni 2018 | 9789000361557 | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Specificaties De Zes Dienaren

Sneeuwwitje en de zes dienaren

Auteur: Efteling | Illustrator: Esther Rosier | Aantal pagina’s: 32 | Uitgever: Efteling/Van Goor | 1 november 2019 | 9789000370740 | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.