Speurhond Holmes en de verdwenen diamant, een detective zoekboek

Wij zijn fan van de harde interactieve kartonboeken van Davidsfonds. De twee boeken met zoekvergrootglas zijn zeer geliefd. En om die reden wilde ik graag Speurhond Holmes recenseren, tot groot plezier van mijn dochters. Want in de harde kartonnen kaft zit een rode loep die je eruit kan halen. Doe dat maar gauw, want deze heb je nodig om het mysterie van de verdwenen diamant op te lossen!

hoofd Speurhond Holmes

Speurhond Holmes

Wie heeft de kostbare Egyptische diamant uit het museum gestolen? De slimme detective speurhond Holmes heeft 9 verdachten in het vizier, maar hij heeft jouw hulp en het speciale rode vergrootglas nodig! Alleen jij kan de tips en details zien die in elke prent verstopt zitten. Spoor de dader op en ontrafel het mysterie! Dit boek met harde kartonnen kaft en harde kartonnen bladzijdes is klaar voor vele speuravonturen!

Speurhond Holmes

Zoeken maar

Speurhond Holmes is niet een standaard zoekboek. Het vraagt iets meer uitleg voordat je van start kan gaan. Er is echt een mysterie van de verdwenen diamant. In het begin legt Holmes dit aan je uit. Daarna worden 9 mogelijke daders aan je voorgesteld. Je moet ze allemaal goed lezen, kijken naar hoe ze eruit zien en kijk ook meteen naar wat voor dieren het zijn. Er wordt aangeraden om zelfs pen en papier te gebruiken om aanwijzingen op te noteren.

Daarna is het tijd om in het mysterie te duiken. Pak je loep uit de kaft en begin maar eens met speuren. De loep kan je overigens ook op de voor- en achterkant van de kaft gebruiken. Maar dat terzijde, dat is gewoon leuk. In het verhaal heb je deze echt nodig om te speuren en de hints te ontdekken. Sla je de bladzijde om dan zie je de hint die je had moeten ontdekken. Zo wordt je toch een beetje geholpen. Want makkelijk is het niet! Zo samen met mijn dochter zijn we door dit avontuur gegaan.

Leeftijd

Speurhond Holmes wordt aanbevolen vanaf 5 jaar. Ik vind de leeftijd een beetje lastig. Het zoeken en speuren is toegankelijk en ook de grootste kracht van dit boek. Maar de teksten zijn vrij lang en niet per se geschikt voor de beginnende lezers bij wie dit boek zou horen. Ook had mijn dochter in het begin totaal geen geduld om alle 9 karakters te leren kennen. En ze wilde al helemaal niet aantekeningen maken. Wat ook wat lastig is voor een beginnend lezer en schrijver.

Nee ze wilde gewoon met de loep gaan speuren. En dat werkt erg leuk en goed! Doordat je wordt geholpen met de hints die je zou moeten vinden, is er wel een duidelijke rode draad. Maar doordat ik de eerste keer niet de tekst mag lezen, missen we toch wat dingetjes. We vinden de dader… en dan is die dus bekend besef ik opeens. Is de lol nu weg? Nee hoor! Mijn dochter gaat weer opnieuw het boek Speurhond Holmes in en speuren. En nu wil ze wel meer van de teksten weten.

Het werkt

Dit boek heeft een uitkomst en een doel. Ik was even bang dat dit boek daarom maar eenmalig gelezen zou worden. Maar nee! De lol blijft van het speuren naar dingen die alleen door de speciale loep te vinden zijn. Ook mijn jongste dochter van 3 doet fanatiek mee. Speurhond Holmes werkt gewoon goed. Ondanks de eenmalige onthulling, en ondanks dat de tekst niet helemaal aansluit bij de leeftijd. Is het wel een tof boek om samen te doen. En dat is ook leuk om zo samen te speuren. Het is echt stevig gemaakt, de illustraties zijn vrolijk en leuk en de magische loep werkt gewoon erg leuk en goed.

Tot mijn vreugde zit er in het museum nog een leuke knipoog naar de door mij geliefde Frida Kahlo. Heel tof gedaan. Speurhond Holmes werkt gewoon, ook al snappen wij het als volwassene misschien niet helemaal. Het is de beleving die voor kinderen tof is. En beleven is ook een belangrijk onderdeel van lezen en een boek! Het boek eindigt wel met een cliffhanger dus wij kijken uit naar het vervolg!

Specificaties Speurhond Holmes

Auteur: Agnese Baruzzi | Uitgever: Davidsfonds Infodok | 20 pagina’s | 9789002277146 | September 2022 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.