Spiegeleffect, een spannend spel van Marleen Hartog

Goede boeken blijven je bij. Misschien niet alle gebeurtenissen en verhaallijnen. Maar wel waar je was toen je het las. Vorig jaar in de zomer had ik een boek in handen; Skoftig van Marleen Hartog. In de trein onderweg naar mijn vakantie adres spiekte ik nieuwsgierig naar de eerste pagina. Om vervolgens direct in het verhaal gezogen te worden. Spiegeleffect is het nieuwste boek van Marleen, en ik had hier heel erg veel zin in. Mijn prominent aanwezige leeshonger hoopt gevoed te worden.

spiegeleffect

Spiegeleffect

Kim heeft een stabiele relatie met Marius. Maar wat is stabiel nou precies? En belangrijker wie is Kim? Ze is zichzelf helemaal kwijtgeraakt. Als ze in de spiegel kijkt ziet ze een vrouw die ze niet kent. Ze besluit om te vluchten naar Thailand. Een goede plek om jezelf te vinden. In het beste geval dan, want wat ze niet weet is dat er een meedogenloze seriemoordenaar daar actief is. En het maken van contacten is ook niet zo makkelijk. Als je naar jezelf op zoek bent, is er dan wel ruimte voor anderen en wat vertellen die weer over jou?

Lona draagt de last van een gruwelijk geheim. Om te overleven leidt ze een teruggetrokken bestaan. Een bestaan gericht op verdoven, ontkennen en overleven. Als het belangrijkste uit haar leven op het spel staat, wordt ze gedwongen de confrontatie aan te gaan met zichzelf en haar donkere kanten. Kan Lona zorgen dat de verpletterende waarheid geheim blijft? Lees het in Spiegeleffect!

spiegeleffect

Deel 1

We beginnen het verhaal met iets meer snelheid dan ik ken uit Skoftig. In dat boek had ik even een aanloopje nodig. Nu duik ik meteen in het diepe en het verhaal overspoelt me. Kim slaat op de vlucht naar Thailand en je voelt de noodzaak dat dit moet slagen. De karakters van Marleen zijn niet standaard en voorspelbaar. Er zit een gelaagdheid in en zo ook bij Kim. Telkens leren we haar beter kennen, en tegelijk roept dat ook weer vragen op. Je wordt verzadigd, maar tegelijk smaakt het naar meer en wil je die hele zak met lekkere chips in 1 keer opeten. En dat doe ik dan ook, deel 1 verslind ik zonder pauze. Om vervolgens met een grote glimlach deel 1 van Spiegeleffect af te sluiten.

Begrijp me niet verkeerd, geen glimlach van humor. Nee zoals ik al zei leren we Kim kennen en zien we hoe ze vlucht naar Thailand. Maar vlucht ze nou van haar partner Marius of toch meer van zichzelf? Ik kan wel zeggen dat ze aankomt in het land en daar een bijzondere reis meemaakt. Ze leert een kant van zichzelf kennen, en wij ontdekken fijn met haar mee. Tegelijk is er de dreiging van de onbekende seriemoordenaar. Het ontdekken met de voelbare dreiging en de bizarre twist zorgen voor mijn grote glimlach. De ontknoping zag ik niet aankomen.

Deel 2 en 3

Voeg ik deel 2 en 3 van Spiegeleffect nou samen? Jazeker doe ik dat. Ik worstel heel erg met de dingen die ik kan bespreken. De kracht van Marleen, voor mij, is om in het boek te duiken zonder teveel kennis. Met duiken nooit een goed idee, maar in deze boeken wel. Haar verhalen op zich zijn een spel van gevoed worden met karakters en verhaal. Tegelijk het opwekken van veel meer eetlust want, hoe meer je weet, hoe meer je wilt weten. De dreiging is van begin tot einde voelbaar en nooit kan je helemaal je vinger erop leggen. Ook niet voor mij als doorgewinterde lezer en film/tv serie liefhebber. In deel 2 en 3 duik je verder in het verhaal. En deel 3 is veruit mijn favoriet. Wat een heerlijke ontknoping. Al vraag ik me wel af wat dat weer over mij zegt..

Kracht van Marleen

Ik heb 2 boeken gelezen van Marleen maar ik zie hele duidelijke overeenkomsten. Haar boeken zijn bijvoorbeeld heel snel geschreven. Spiegeleffect nog wat meer dan Skoftig. Ik vind dit heerlijk! Geen gezeur of ellenlange pagina’s verantwoording. Gewoon wat er gebeurd, de feiten plus de noodzakelijke achtergrond. Soms moet ik wel eens teruglezen, dan ga ik zelf ook te snel. Maar dat vind ik niet vervelend. De diversiteit in de boeken vind ik ook leuk. Dat zit in muziek, quotes of andere dingen die benoemd worden. De karakters zijn allemaal kleurrijk en niet standaard.

Wat ik zo interessant vind, is het grijze gebied. Ik geloof niet meer zo in zwart-wit denken en leven. Voor mij is het een groot grijs gebied waarin we zitten en we worden gekenmerkt door de keuzes die we maken. En die keuzes zijn nooit allemaal goed. Alles heeft effect, wat soms een goede keuze lijkt, hoeft niet zo te zijn. Dat is heel menselijk, en dat weet Marleen goed te vangen. In Spiegeleffect is dat de kern ook. Welke keuzes maak je en wie zie je als je in de spiegel kijkt? En heeft die spiegel wel het juiste beeld?

spiegeleffect

Oog voor detail

Spiegeleffect moet je liggen. Zoals gezegd is het snel en zijn het geen standaard karakters. Het barst uit alle kaders en schuwt duistere kanten en bloederigheid niet. Ik hou ervan en ben na 2 boeken enthousiast over haar manier van schrijven. Ik beleef ontzettend fijne en spannende leesuurtjes en ontsnap echt even uit huis. Ook zet het me aan tot denken en moet het even landen als verhaal uit is. Ik verklap verder niks over het verhaal. Je weet het beginpunt, wat je kan verwachten qua schrijfstijl en duik vooral heel diep erin als je nieuwsgierig bent. Mijn leeshonger is verzadigd, voor nu. Al is er wel 1 puntje uit het boek wat weer voer kan zijn voor een eventueel vervolg.. Al heeft Marleen aangegeven dat dit niet waarschijnlijk zal zijn.

Spiegeleffect heeft oog voor detail. Van de opmaak van het boek, zoals letters in spiegelbeeld! Tot de titels van de 3 delen, en een liedje wat weer bij een naam past. Volgens mij draait Marleen haar hoofd net zo op volle toeren, al dan niet sneller, dan haar verhalen. Over werkelijk alles is nagedacht. Zo ontving ik een theezakje met kokosthee om in Thaise sferen te komen. En is de kaart en boekenlegger ook van haar hand. Elk boek heeft een eigen website. Of ga naar de eigen website van Marleen voor onder andere een gratis mini-thriller die je kan downloaden.

Spiegeleffect met een duister randje

Ik snap denk ik ook een beetje de beleving van Marleen als ik zo haar nawoord, oftewel de bron van het kwaad, lees. Ik ben een pacifistische hippie, die overigens absoluut niet met iedereen knuffelt. En soms als ik ergens loop ‘popt’ ook opeens een vreemde gedachte in mijn hoofd. Dat het een goede plek zou zijn om iets te dumpen waarvan je niet wilt dat iemand erachter komt.. Die duistere kant heeft iedereen en is niks ergs. Het is wat je ermee doet. En dat is een mooie kern van het boek Spiegeleffect.

En dan vergeet ik bijna nog een belangrijke ontdekking.. Marleen vind het contact met haar lezers heel belangrijk! Zo staan er achter in het boek ook ervaringen gedrukt van haar eerdere boek. Ik was aangenaam verrast om daar tussen te mogen staan! Ik vind het oprecht jammer dat Spiegeleffect voorbij is en blijf stiekem hopen op meer van de feniks en het vervolg.

spiegeleffect

Specificaties Spiegeleffect

Auteur: Marleen Hartog | Uitgever: Miss Creative | januari 2021 | 9789082083286 | 306 pagina’s | Ook als e-book | Meer informatie vind je hier

spiegeleffect
footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.