De wilde zwanen – een prachtig sprookjesboek

De laatste maanden zijn er heel veel sprookjesboeken in een nieuw jasje gezet. De bekende sprookjes van onder andere Hans Christian Andersen zijn herschreven en met nieuwe illustraties zijn er prachtige sprookjesboeken ontstaan. In deel 1. De wilde zwanen

De wilde zwanen

wilde zwanen

Een Koreaanse bewerking van het sprookje van Hans Christian Andersen. Door Mi Sook Baek en Sunghye Hwang.

Het verhaal van de wilde zwanen:

Het verhaal van de wilde zwanen gaat over: In een land ver weg woonden een koning en een koningin. Ze hadden 11 zonen en 1 dochter. De koningin stierf en de koning trouwde een nieuwe vrouw. Het was een gemene heks die helemaal niet van de twaalf kinderen hield.

Eliza werd verbannen en de broers werden omgetoverd tot wilde zwanen. Toen Eliza 15 jaar was keerde ze terug naar het paleis. De koning had spijt en de heks probeerde haar te veranderen in een schildpad maar dit lukte niet. Wat wel lukte was dat ze een gifmengseltje maakte waardoor de prinses lelijk werd en ging stinken. Zelfs haar vader herkende haar niet en weer werd ze verbannen.

Onderweg waste ze zichzelf schoon bij een meertje een oud vrouwtje vertelde haar dat bij een meer verderop elke avond elf witte zwanen verzamelden met een gouden kroontje.

Het waren haar broers die elke nacht terug veranderden en op weg waren naar het zuiden voor de winter. Eliza ging met de wilde zwanen mee in een net van wilgentakken en riet.

Brandnetels

wilde zwanen

In een droom vertelde een oud vrouwtje tegen Eliza dat ze elf hemden moest weven van brandnetels die om de grot groeiden waar ze verbleven. Als de hemden over de wilde zwanen werden gegooid zou de betovering verbroken worden. Maar ze mocht geen woord zeggen tijdens het werk.

Ze werkte dag en nacht door tot er een opeens een jager van de koning van dat land in de grot stond die haar mee nam. De koning was op slag verliefd en trouwde met haar. Eliza was niet gelukkig ze miste haar broers. De koning zorgde ervoor dat al haar spullen uit de grot werden gehaald. Eliza was dolblij en had eindelijk een lach op haar gezicht. Ze kon aan de slag, maar kwam brandnetels te kort. In haar nachtelijke avontuur om ze te plukken werd ze opgepakt en in de gevangenis gestopt.

wilde zwanen

Eliza stopte niet met naaien zelfs niet toen ze naar de brandstapel werd gebracht en op het laatste moment zag ze kans om de brandnetelhemden over haar broers de wide zwanen te gooien die meteen veranderden in knappe prinsen.

Ze leefden nog lang en gelukkig.

Wat vinden wij er van?

Ik vind wilde zwanen een mooi verhaal over broeder/zuster liefde en doorzettingsvermogen. Familie boven alles en niet opgeven dat krijgen de kinderen zeker mee.

De kinderen vinden het prachtig dat die mooie zwanen in knappe prinsen veranderen. Als we buiten lopen en een zwaan zien vragen ze zich af of het een knappe prins zal zijn. Zo schattig.

De illustraties zijn schilderachtig sprookjeswaardig. Wat mij betreft weer een mooie prentenboek om te leren dat zelfs als het tegenzit je niet op moet geven, maar door moet vechten om je doel te bereiken.

Specificaties

Auteur:  Mi Sook Baek en Sunghye Hwang | Uitgeverij: Clavis |          9789044829211 | 32 pagina’s | maart 2017 | meer informatie vind je hier

footer5
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben behoorlijk creatief en dol op prentenboeken en op stap gaan met mijn man en 8 jarige dochter!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.