Een stille leerling in je klas

Een tijd geleden ontving ik een persbericht van het boek een Stille leerling in je klas. Als pedagoog trok mij deze titel erg aan. Ik heb het gelukkig nog niet meegemaakt als gastouder en statistisch gezien zie ik daar denk ik ook te weinig kinderen voor. Daarom vroeg ik hulp aan Nanda Baljeu, leerkracht, om dit boek te reviewen voor mij. 

stille leerling in je klas

Een stille leerling in je klas

Het verhaal een stille leerling in je klas wordt opgetekend uit de mond van Paul. Hij zegt: ‘ik heb veel gehad aan enkele leraren, omdat ze me zagen, me het gevoel gaven dat ik iemand was en ze me waardeerden’. Voor een kind kan deze aanwezigheid en aandacht een groot verschil maken.

Het boek is geschreven door Peter Mol, orthopedagoog en directeur van Gedragondersteuning, training en advies. Hij heeft in vrijwel alle vormen van (speciaal) onderwijs veel ervaring als docent en leidinggevende. Hij schrijft artikelen en boeken over pedagogisch vakmanschap en Passend Onderwijs. Daarnaast weet hij op lezingen, workshops en op congressen de docenten te enthousiasmeren.

jongen alleen op strand
Pixababy

‘Ik laat je niet los’

De verwachting bij een boek over kindermishandeling is, dat het vol staat met protocollen over wat te doen bij een vermoeden van kindermishandeling. Tuurlijk, deze worden in het boek ook genoemd, maar staan niet centraal.

Wat vooral centraal staat in een stille leerling in je klas, is wat jij als leerkracht kunt betekenen voor een kind dat mishandeld word of waar er een vermoeden van is.

stille leerling in je klas

De auteur plaatst grote vraagtekens bij het passend onderwijs en wat de gevolgen hiervan zijn voor kinderen en leerkrachten. Leerkrachten ervaren steeds meer werkdruk om te ‘bewijzen’ dat een kind in aanraking komt voor extra hulp, overleg met instanties en omgaan met de kinderen die niet in een plaatje passen van wat een ‘normaal’ kind zou zijn. Door alle aandacht voor de kinderen met extra zorgbehoefte, bestaat het gevaar dat we de ‘normale’ leerlingen, de ‘stille’ leerlingen over het hoofd zien.

Kinderen die worden mishandeld kunnen in zichzelf gekeerd zijn, maar kunnen ook lastig zijn en extreem reageren op in onze ogen normaal gedrag op een situatie.

Volgends de auteur is het belangrijk dat we een band met deze leerlingen opbouwen. Verplaats je in het kind en oordeel niet alleen op het gedrag wat het kind laat zien. Op welke trigger reageerde het kind en hoe kunnen we deze trigger zoveel mogelijk wegnemen, aanpassen of het kind helpen hier anders mee om te gaan?

Eigen koffer

Iedereen heeft zijn eigen koffer gevuld met wat je hebt meegemaakt in je leven.

We kunnen dit niet wegnemen voor de kinderen die mishandeld worden. Wel kunnen we de koffer vullen met mooie, positieve ervaringen en laten zien dat er volwassenen zijn die betrouwbaar zijn en die tijd nemen om zich in jou te verplaatsen. Mooie metafoor!

verdrietig meisje
Pixababy

Onderbuikgevoel bij een stille leerling in je klas

Een aanrader voor iedereen die in het onderwijs werkt. De opmerking dat er statistisch gezien in iedere klas een leerling zit die mishandeld wordt. Doet je stilstaan bij dat éné stille kind in je klas, waarbij je onderbuikgevoel zegt dat er niets klopt. Als leerkracht voel je je vaak machteloos, omdat je het gevoel hebt dat je weinig voor de leerling kan doen.

Dit boek heeft mij laten inzien dat je heel veel kunt doen voor kinderen die mishandeld worden. School is soms de enige veilige, betrouwbare plek voor deze leerlingen. Als leerkracht kun jij die belangrijke ander zijn.

Specificaties een stille leerling in je klas

Uitgeverij:  Lannoo Campus | Auteur:   Tirza van Schie | 9789401446570 | 192 pagina’s | oktober 2017 | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.