Stinkstoute Panda, een stinkstouterig schattig eerste deel

Hoe kan een panda nou iets anders dan schetepoeperig snoeziepoeziewoezig schattig zijn? Dat was zo’n beetje mijn eerste vraag toen ik de titel Stinkstoute Panda las. En dat is dan ook precies de vraag waar dit bijzonder grappige boek antwoord op geeft.

Stinkstoute Panda

Stinkstoute Panda samenvatting

Lin is een panda en ze is er helemaal klaar mee dat iedereen altijd maar denk dat ze schattig is. Dat is ze namelijk helemaal niet. Ze haat het om te knuffelen, ze haat speeltuinen, ze haat ijsjes, ze haat pizza en ook haat ze zondagen. Lin was niet altijd zo: ooit speelde ze graag in het pandareservaat met haar broertje (genaamd Een-gezicht-als-een-zak-vol-aardappels). Maar toen werd ze meegenomen naar een dierentuin heel ver van haar thuis. Samen met haar nieuwe vrienden in de dierentuin doet ze er alles aan om nooit meer schattig te zijn. Dan kunnen de verzorgers niet anders dan haar terug naar huis sturen! Maar… gaat dat lukken?

Tekst van Swapna Haddow & illustraties van Sheena Dempsey
Tekst van Swapna Haddow & illustraties van Sheena Dempsey

Stinkstout of enorm schattig

Is de grote pluizige panda Lin stinkstout of schattig? Dat is waar het in Stinkstoute Panda om gaat. Lin wil niet meer de schattigste panda van de wereld zijn. Ze wil gewoon terug naar huis. Samen met haar nieuwe vriend Fu bedenkt ze een plan on de stinkstouterigste panda ooit te worden. Dan vinden de mensen haar toch echt niet meer leuk? Maar terwijl ze de stoutste streken uithaalt gebeurt het tegenovergestelde. En het leuke is dat je als lezer al die stoute dingen ook alleen maar schattig kunt vinden. Nu is het de vraag of het haar lukt om stinkstout genoeg te zijn dat mensen haar schattigheid vergeten…

Stinkstoute Panda
Illustratie uit Stinkstoute Panda

Voor wie is Stinkstoute Panda?

Stinkstoute Panda is geschreven voor beginnende lezers vanaf ongeveer zeven jaar. Ik zeg ongeveer, want jongere kinderen die al kunnen lezen zullen dit boek ook echt heel grappig vinden. De letters zijn niet heel groot, maar de pagina’s bevatten relatief weinig tekst. Hier en daar staan wel wat moeilijkere woorden. Maar die zijn zo leuk dat kinderen zich daar vast en zeker met plezier doorheen worstelen.

Naast zelf lezen is dit boek ook uitermate geschikt om uit voor te lezen. Ook ik als volwassenen kon de humor in dit boek echt waarderen. Mijn dochter en ik heb tijdens het lezen beide enorm moeten lachen. Daarom raad ik dit boek ook zeker aan als voorleesboek. Superleuk om voor te lezen in de klas bijvoorbeeld!

Bladzijde 12 en 13
Bladzijde 12 en 13 uit Stinkstoute Panda

Strips, tekst en illustraties

Stinkstoute Panda is een heerlijk combinatie tussen vlot geschreven teksten, eenvoudige maar grappige illustraties en zelfs korte stripverhaaltjes. Dit maakt dit een heerlijk afwisselend boek. En ik denk dan ook dat deze afwisseling kinderen helpt om hun aandacht bij het verhaal te houden.

De illustraties in dit boek zijn zwart, wit en rood. Juist door ook het gebruik van rood zijn de tekeningen lekker speels. Daarnaast zijn de gezichtsuitdrukkingen van Lin briljant. Blij, verdrietig, verbaasd, boos, bozer en heel erg kwaad. Al deze emoties komen voorbij en zijn prachtig af te lezen van haar gezicht. En ondanks (of misschien wel dankzij) al deze uitdrukking blijft ze gewoon een heerlijk snoeziepoeziewoezerig schattige panda.

Stripverhaal
Stripverhaal uit Stinkstoute Panda

Stinkstoute Panda serie

Het goede nieuws is dat Stinkstoute Panda een serie zal zijn. Wij zijn hier heel erg blij mee, want Lin is zo heerlijk stinkstouterig schattig dat we graag meer willen lezen. Het slechte nieuws is dat het tweede boek pas in de zomer van 2025 verschijnt. Dat betekend voor ons dat we nog even moeten wachten op het volgende deel vol gekke avonturen van Lin en Fu. Dus wachten wij (on)geduldig af om het vast en zekere hilarische vervolg, Stinkstoute Panda en de taartontsnapping te gaan lezen.

Stinkstoute Panda
Deel 2 – Stinkstoute Panda en de taartontsnapping

Wat vinden wij van Stinkstoute Panda?

Als ik al niet gek van panda’s was dan zou ik dat zijn na het lezen van dit boek. Al na een aantal pagina’s wist ik dat ik een nieuwe hit in handen had. Stinkstoute Panda is echt enorm grappig geschreven. De manier waarop er gebruik wordt gemaakt van bepaalde woorden werkt zelfs bij mij als volwassenen op mijn lachspieren. En die arme Lin hoe harder ze probeert van haar lieve imago af te komen hoe schattiger ik haar vind. Ook mijn dochter van zeven (bijna acht) vindt de Stinkstoute Panda geweldig.

Al snel riep ze dat Stinkstoute Panda haar nieuwe favoriet is. Want hoe stinkstouteriger deze mopperende pluizenbal probeert te zijn hoe schattiger ze haar vindt. Vrolijke lachbuien van mijn dochter volgen de hilarische gebeurtenissen in het boek. En dat snap ik helemaal. Lin en haar nieuwe beste vriend Fu zijn gewoon heel erg grappig. En hoe harder we proberen haar schurkerig stinkstout te vinden hoe snoeziepoeziewoezerig schattig Lin wordt. En eerlijk is eerlijk ik ben zelf ook nog nooit zo geïnspireerd geweest om eens een keertje heerlijk stinkstout te zijn!

Stinkstoute Panda
Illustratie uit Stinkstoute Panda

Leestips passend bij Stinkstoute Panda

Bij StoerLeesVoer zijn we dol op heerlijke (voor)leesavonturen zoals Stinkstoute Panda. We hebben er inmiddels ook al vele mogen lezen. Nieuwsgierig? Bekijk dan ook eens deze reviews:

Specificaties Stinkstoute Panda

Tekst: Swapna Haddow | Illustraties: Sheena Dempsey | Vertaling: Mathilde Stein | Uitgever: Fontaine Kinderboeken | 4 juni 2024 | 192 pagina’s | 9789464043204 | Meer informatie over Stinkstoute Panda bij je lokale boekhandel, bekijk de website van uitgeverij Fontaine Kinderboeken of online bij bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Jolien
Delen is enorm lief

Ik ben Jolien en ik ben gek op boeken lezen en voorlezen. Samen met mijn dochter (2016) duik ik graag een prentenboek in. Ik werk als pedagogisch medewerker. Om zelf te ontspannen lees ik graag fantasy verhalen. Even afsluiten van de wereld om me heen en wegdromen in werelden vol magie en romantiek. Vampiers, weerwolven en elfen daar word ik blij van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.