Stoute Streken, een feestelijk vrolijk boek vol kabaal

Weer een tof voorleesboek voor thuis of in de klas. Stoute Streken is een eerste deel van De Kabaalbende geschreven door Levina van Teunenbroek. Bekend van de boeken De ridder zonder billen en Het prinsesje zonder stank. Je kunt wel raden dat ook dit weer een boek vol humor is dat heerlijk voor te lezen is. De vrolijke illustraties van Charlotte Bruijn maken dit boek een feestje.

Stoute Streken voorkant met StoerLeesVoer kader

Op een dag rijden Frietje en haar ouders in een knalgele gedeukte bus het oersaaie stadje Braverick binnen. De Bravericken kijken hun ogen uit. Al jaren houden zij zich keurig aan de strenge regels van burgemeester Pietlut. Herrie is verboden in het keurige stadje, net als spelen en knoeien – en eigenlijk alles wat leuk is.

Frietje houdt juist van feest, spelletjes en vrolijkheid, net als haar ouders. En in hun speelgoedwinkel, Stoute Streken, wordt kattenkwaad zelfs aangemoedigd. Dat bevalt burgemeester Pietlut helemaal niets. Hij zet alles op alles om te zorgen dat iedereen in zijn stad de regels blijft volgen. Samen met haar vrienden van de Kabaalbende verzint Frietje een wild plan om tóch het plezier terug te brengen in Braverick!

Het schutblad is meteen een plattegrond van het stadje Braverick

In het voorjaar verhuist Frieda van Streek met haar ouders naar het plaatsje Braverick. In Stoute Streken is Braverick een heel bijzonder stadje waar iedereen zich keurig aan de regels van de burgemeester houdt. Burgemeester Wijnand Pietlut is hier jaren mee bezig geweest. Want hij wil zó graag de Netste Stad van het Land worden en daar heeft hij de afgelopen jaren veel straffen en boetes voor uitgedeeld. De kinderen moesten op school zelfs al zijn regels uit hun hoofd leren. Je kunt wel indenken hoe schoon en rustig het in Braverick is. Zou jij daar willen wonen? Geen vuiltje op straat, geen gillende kinderen tijdens het buitenspelen.

Frieda’s moeder Liedewij heeft een huis geërfd van haar tante Carolien. Carolien Opsmuk was de beroemde plaatselijke kunstenares. Ze werd door enkele bewoners uit Braverick ook wel Paradijsvogel genoemd. En die naam paste uitstekend bij zowel Carolien als haar huis en tuin. Een tuin vol bloemen en dieren. Helemaal naar de zin van Liedewij, Ben en Frieda. Het huis had wel een likje verf nodig maar dat was voor hen geen probleem. Niet alleen het huis had Carolien hen nagelaten, ook haar galerij in het winkelcentrum was nu van hen. En voor Liedewij was dit een perfect pand om een winkel te beginnen met de naam Stoute Streken.

bladspiegel 1/3 pagina 14 Paradijsvogel met rechts een illustratie van het gezin dat met hun bus aankomt bij het huis van overleden tante Carolien. Frietje met haar ouders.

Niet iedereen is blij met de komst van Frieda en haar ouders naar Braverick. Zo belde de overbuurman meteen de burgemeester om door te geven dat er nieuwe bewoners waren voor het huis van de overleden kunstenares. En vervolgens stuurde de burgemeester meteen een brief naar hen waarin hij de belangrijkste afspraken en regels mede deelde. Maar in plaats van wat de burgemeester hoopte te bereiken met deze brief, begrijpen ze nu juist waarom het zo saai is in dit stadje. En Liedewij heeft al meteen een idee hoe ze dit saaie stadje weer leven in moeten blazen.

Frieda wordt door haar ouders Frietje genoemd. Maar in de klas noemt de juf haar natuurlijk Frieda. Ook hier gelden strenge regels en daar heeft Frieda het knap lastig mee. Inmiddels gonst het natuurlijk door de stad dat Liedewij iets heeft bedacht om wat meer leven in de stad te brengen. Het feest ter ere van de opening van hun speelgoedwinkel Stoute Streken. Maar iedereen weet dat feestjes niet gewaardeerd worden door de burgemeester. Kan de burgemeester deze familie tegenhouden zijn stadje om te toveren? En heeft hij genoeg regels en straffen om alles te dwarsbomen? Of is Liedewij zo vindingrijk dat het haar toch lukt om de tralalahopsasa van de bewoners terug te vinden? Dat mag je natuurlijk zelf gaan lezen in Stoute Streken.

bladspiegel 3/3 tekst en illustratie van Burgemeester Pietlut vanachter zijn raam

Stoute Streken is het eerste deel in de reeks van De Kabaalbende. Een leuk en grappig voorleesboek vanaf 5 á 6 jaar. Of om zelf te lezen vanaf 7 jaar. Een superleuke aanwinst voor je klas of schoolbibliotheek. Hoe zou jij het vinden als je niet te hard mocht lachen of te blij mocht buitenspelen? En hoe zou jij dat aanpakken als de burgemeester in jouw woonplaats zulke strenge regels had? Of heb jij soms ook nog leuke ideeën die Liedewij had kunnen gebruiken om meer leven in het stadje Braverick te blazen?

Stoute Streken leest heerlijk weg. De illustraties met accentkleur paars geven een vrolijk tintje aan dit verhaal met humor. Je leert er ook nog nieuwe woorden zoals ‘hallekidee’ wat een nog veel beter idee is dan een goed idee. Maar het allerleukste is natuurlijk om mee te schreeuwen als je hoort: ‘Frietje Speciaal, maak kabaal!’ Een klas vol kinderen die dan uit volle borst ‘KABAAL’ schreeuwt is wat ik dan meteen voor me zie.

bladspiegel 2/3 Tralalahopsasa tekst met af en tie een paarsgekleurd woord. Pagina 28 en 29

Auteur: Levina van Teunenbroek | Illustraties: Charlotte Bruijn | Uitgever: Van Holkema & Warendorf | 9789000391851 | maart 2024 I  127 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, op de website van uitgeverij Van Holkema & Warendorf of bol.com*

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.