Team Mortis: Grafstemmen, een dertiende deel van deze spannende thrillerserie

Team Mortis: Grafstemmen is alweer het dertiende deel uit de razend spannende no-nonsense thrillerserie. Een speciale editie want met het uitkomen van dit boek, bestaat de serie alweer 10 jaar! Bjorn van den Eynde heeft een filmische reeks weten te schrijven die voor jongens en meiden vanaf ongeveer 14 jaar verslavend leuk is. De boeken kan je los lezen, je kan instappen waar je wilt. Maar hoe meer je leest, hoe meer je wilt verslinden. Want er zitten meerdere boeiende connecties in de boeken. En zo ook met dit deel. De stemmen uit het verleden van Nielsen, Felix, Erika en Andreas zijn wel heel sterk aanwezig.

hoofd Team Mortis: Grafstemmen

Team Mortis: Grafstemmen

De Duitse Feija Hildebrand (17) wordt levend begraven. Haar vriend Bernd Geisler (19) krijgt slechts een handvol minuten de tijd om haar leven te redden. Tot op een ouderwetse langspeelplaat het nummer Mack the Knife is uitgespeeld en Feija’s lucht wordt afgesneden. Ze maakt geen kans. Het aankomende theatertalent was echter niet onbesproken. Er wordt gefluisterd dat Feija lid was van een bende die aan een hele rits ontvoeringen en moordzaken wordt gelinkt. Was het meisje een willekeurig slachtoffer of wilde iemand wraak nemen? Tienerspionne Erika Storm wordt samen met Team Mortis op de zaak gezet om de bizarre misdaden uit het verleden en de nieuwe feiten te onderzoeken. Maar de case blijkt een pak zwaarder dan Erika had verwacht. Grafstemmen van een haar wel erg bekende, gestorven Team Mortis-jongen brengen haar eigen pijnlijke verleden plots heel dichtbij.

Bjorn Van den Eynde is jeugdauteur, tv-scenarist en regisseur. Hij werkte al voor tal van toonaangevende jeugdreeksen en films. Met Team Mortis bouwde hij de laatste 10 jaar een succesvolle thrillerreeks voor jongeren uit, die al meer dan 40.000 keer over de toonbank ging. Team Mortis: Grafstemmen is het dertiende deel.

13e case

Team Mortis: Grafstemmen is als losstaand boek en verhaal weer ontzettend spannend en filmisch. Van den Eynde weet spanning en actie prima te verweven met liefde en vriendschap met daarbij een aangename topping van kunst, cultuur en muziek. Wat mij betreft een gouden combinatie voor de doelgroep. En ook ik als volwassene geniet van deze boeken. Het is gewoon no-nonsense actie met gruwelijke elementen waarbij er boeiende karakteropbouw is.

Dit keer zijn we voornamelijk in Duitsland (Frankfurt) en een beetje Tsjechië. Infiltreren, bendes en gruwelijke geheimen voeren weer de boventoon. Net zoals Andreas die altijd Erika onderschat, Erika die zichzelf overschat en geen hulp vraagt. En Felix en Nielsen die zo ook hun eigen sores hebben. Er is gekibbel, gelukkig wel iets minder dan het kan zijn. Maar er is ook samenspel en dan vind ik onze Mortisjes het leukste. Maar eerlijk is eerlijk, Team Mortis: Grafstemmen is alweer de 13e case en onze jonge spionnen hebben voor hun leeftijd al veel voor de kiezen gehad. Dat ze wat gebroken zijn is niet meer dan logisch.

Team Mortis: Grafstemmen

Stemmen uit het verleden

Als overkoepelend geheel vind ik het boek Team Mortis: Grafstemmen boeiender dan als losstaand verhaal. Ik heb andere delen gelezen die ik spannender of leuker vond qua actie en plottwists. Maar dit boek is wel heerlijk voor de fans die al vanaf het begin meeleven en meelezen met Erika en co. Want er zijn veel stemmen uit het verleden! En een einde die ik pas laat als optie al voelde aankomen. Het smaakt direct naar meer. Uiteraard is dat mijn mening, het verhaal is onwijs spannend maar na 13 delen krijg je voorkeuren. (En dat is ook de aangename luxe die een boekenserie kan bieden)

De saus van kunst, cultuur en geschiedenis zit dit keer in een oude opera: The Threepenny Opera met Mack The Knife. Toevallig heb ik laatst een andere thriller gelezen waarbij deze opera onderdeel was van het verhaal. Ook speelt theater en alle facetten die daarvan zijn mee, van zowel op het podium als erachter. Hier en daar komt wat vinyl voorbij en jazz. Ik hou ervan en gelukkig zit deze verrijkende saus ook weer in Team Mortis: Grafstemmen.

Verder zijn er thema’s zoals: vriendschap, familie, geheimen, peer pressure, bendes, geweld, criminaliteit, overleven, onderdrukking, afscheid en je grenzen aangeven te vinden in Team Mortis: Grafstemmen

Muziek uit het boek: Mack The Knife Ballad – door Robbie Williams

Boeken uit de serie Team Mortis

Deze spannende boekenserie is geschikt vanaf ongeveer 14 jaar. Je kan instappen waar je wil en de delen kan je afzonderlijk lezen van elkaar. Wel wordt aangeraden om deel 1 tot en met 4 op volgorde te lezen en de delen daarna zijn het instappen vrij om te bepalen. Elk deel staat dus los maar het hangt zeker ook samen. Als vaste lezer wordt je beloond met extra laagjes en informatie! Pas op: zeer verslavende boekenserie… Inmiddels zijn er met Team Mortis: Grafstemmen, 13 delen.

 1. Het Romeo & Juliet Mysterie (oktober 2012)
 2. De bende van Venus (maart 2013)
 3. Het dodenspel (oktober 2013)
 4. De zwarte zon (november 2015)
 5. Kristalkinderen (november 2015)
 6. Bloedlijst (oktober 2016)
 7. De spiegelmoorden (november 2017)
 8. Engel des doods (oktober 2018)
 9. Blind verdriet (juni 2019)
 10. De slaventocht (oktober 2019)
 11. Stille waters (december 2020)
 12. Meisje van glas (november 2021)
 13. Grafstemmen (Oktober 2022)

Ik heb in het midden nog wat boeken te lezen en dat ga ik zeker ook doen! Ik hoop dat er een 14e deel zal volgen. Ook hoop ik stiekem wel een beetje op ietwat verandering voor onze jonge helden. Van den Eynde heeft een gouden formule in handen waar ik bij elk deel echt wel geniet. Maar ik hoop dat ze wat gaan groeien en het gekissebis tussen Erika en Andreas een plekje kan gaan krijgen. Team Mortis: Grafstemmen was weer heerlijk. En oh wat een einde toch!

Specificaties Team Mortis: Grafstemmen

Auteur: Bjorn van den Eynde | Uitgever: Pelckmans | Oktober 2022 | 280 bladzijdes | 9789464018899 | Deel 13 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.