Team Teach – een fijn boek over samen lesgeven

Samen lesgeven, ook teamteaching genoemd, is een heel effectief middel om de onderwijskwaliteit op je school te verbeteren. Team Teach is een boek die de voordelen van samen lesgeven beschrijft. Ik werk als directeur op een basisschool en dit jaar ben ik met mijn team gestart met teamteaching. Dit boek heb ik gebruikt om keuzes te kunnen maken in dit proces. Vakliteratuur en de dagelijkse praktijk gaan voor mij hand in hand, graag vertel ik jullie dan ook meer over Team Teach.

Team Teach

Wat is Team teaching

Er bestaan veel verschillende vormen van team teaching. In sommige varianten geven twee leerkrachten gelijktijdig les of ondersteuning aan aparte groepjes van leerlingen in dezelfde klas; in andere vormen neemt één leraar het voortouw en assisteert de andere leraar, en in nog andere vormen is de ene leerkracht de coach of mentor van de andere.

Team teaching kan zich voordoen tijdens de voorbereiding van lessen, tijdens de uitvoering ervan en bij de evaluatie. Er is veel onderzoek gedaan naar team-teaching. Hierbij geven de onderzoekers aan dat de samenwerking tussen de betrokken leerkrachten idealiter de drie fasen bestrijkt. De meerwaarde van team teaching komt dus het meest naar boven als de samenwerkende leerkrachten samen hun les voorbereiden, vervolgens samen aan de slag gaan in de klas, en nadien samen reflecteren over de activiteit.

Team Teach

Steeds meer leraren ervaren tal van uitdagingen in hun klassen en kiezen ervoor om samen te werken. Ze staan dan niet meer alleen, maar met twee of meer onderwijsprofessionals in de klas. Teamteaching is een krachtige organisatievorm die de deur opent voor sterk onderwijs en die leerlingen én leraren ten goede kan komen.

Dit boek is een praktijkgids voor elke leraar die het engagement opneemt om samenwerkend les te geven. De auteur, Lisa Verhelst, loodst lerarenteams stap voor stap door het proces, van de samenstelling van een sterk team tot het plannen, uitvoeren en evalueren van acties om vooropgestelde doelen te bereiken.

Of je nu wilt teamteachen om in te spelen op de grote verschillen in de klassen, om het welbevinden en de motivatie van leerlingen te vergroten of om leerlingen eigenaarschap te geven in hun leerproces: Via tips in dit boek ga je doelgericht aan de slag. Team Teach staat ook uitgebreid stil bij de effecten op de betrokken leraren, die de uitdagingen nu samen aangaan, elkaar steunen en dagelijks van elkaar leren.

Alleen gaat het sneller, samen gaat het beter

Dit motto kom je meerdere keren tegen in het boek Team Teach. Het maakte ook dat ik het boek direct interessant vond, want hetzelfde motto gebruikte ik toen ik teamteaching voorstelde aan mijn bestuur. Het werken in het basisonderwijs is een geweldige, maar complexe baan. Als leerkracht wordt er veel van je verwacht op didactisch, pedagogisch en communicatief vlak. Je hebt te maken met verschillen tussen kinderen en met contacten met ouders. Op de pabo leer je de beginselen van het beroep, maar er is nog zoveel meer te leren. Samen je lessen maken, samen nadenken over goed onderwijs, dat is teamteaching!

Team Teach beschrijft teamteaching niet als een strakke leidraad. Op veel verschillende manieren doe je soms al aan deze samenwerkingsvorm, zonder dat je het door hebt. Denk maar eens aan de leerkracht bij de kleuters die de deuren openzet om het hoekenwerk samen met collega’s te organiseren. Ook dat is een vorm van samen lesgeven. In het boek vind je af en toe prikkelende vragen, die je samen met je team kunt bespreken om tot keuzes te komen.

Wat voor mij een verhelderend overzicht was in Team Teach is die van de verschillende vormen van teamteaching. Lisa Verhelst beschrijft zeven modellen voor teamteaching. Met mijn team heb ik ze besproken en heb ik per duo laten bekijken welk het meest past bij hun ontwikkeling en behoefte van hun stamgroep.

Team Teach staat bol van tips en valkuilen van teamteaching

Een fijn hoofdstuk is Team Teach is ook die van de valkuilen. Teamteaching kan leiden tot verwarring, klassenvergroting of verlies van autonomie van de leerkrachten. Het boek gaat in op deze valkuilen, maar geeft ook direct adviezen mocht deze situatie zich voordoen.

Naast tips en valkuilen zijn er ook veel leerkrachten aan het woord. Dit zijn zowel leerkrachten uit het Nederlandse als het Vlaamse onderwijs. Ze gaan zelf heel mooi in op de overwegingen die ze hebben gehad om wel of niet enthousiast te zijn over teamteachen. Hoe gaat het eigenlijk als je met een collega samenwerkt waar je geen klik mee hebt? Lisa Verhelst benadrukt het belang van de professionele klik. Hiervoor moeten alle kaarten op tafel.

Een erg leuke werkvorm uit Team Teach, die ik binnenkort ook ga uitproberen, is het ‘samen doemdenken’. Wat is het ergste dat er kan gebeuren als je gaat teamteachen samen? De twee samenwerkende leerkrachten gaan met elkaar uit van het negatiefste scenario. Op die manier komt alles aan bod. Daarna ga je het categoriseren in de comfortzone, stretchzone en paniekzone.

Team Teach

Niet alleen voor teamteaching, werkbaar voor elk team

Droom jij van teamteaching, maar zit jij nu niet in een team waarbij dit wordt ingezet? Dan ook heeft Team Teach meerwaarde voor jou. Of begeleid je teams waarbij samenwerking een issue is? Ook dan bevat het boek veel werkvormen die je kunt inzetten.

Het boek leest heel erg prettig. De afwisseling tussen theorie en praktijk is heel goed in balans. Er zijn concrete voorbeelden, verhelderende overzichten en de bladspiegel vind ik heel fijn. De subtiele illustraties geven Team Teach een lichte, speelse sfeer. Regelmatig wordt de theorie samengevat, waardoor je goed weet wat de kern is van het verhaal.

Specificaties Team Teach

Auteur: Lisa Verhelst | Uitgever: Pelckmans | september 2022 | 180 pagina’s | 9789464016796 | meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.