Terra Ultima – een adembenemend boek

Af en toe verschijnt er een heel bijzonder boek. En ‘Terra Ultima’ is zo’n bijzonder boek. Inmiddels al toe aan de zesde druk, en het stond al een hele tijd op mijn verlanglijstje. Ik had er dan ook al heel veel goede dingen over gehoord. Wat er dan zo bijzonder is aan dit boek, zal ik proberen te beschrijven in deze review. Let op, ik zeg erbij, ‘proberen’. Want dit boek laat zich niet zo gemakkelijk in alleen woorden vangen.

Terra Ultima

Terra Ultima – De ontdekking van een onbekend continent

Terra Ultima

‘Een onbekend continent, wie had daar nog rekening mee gehouden? De aardbol was reeds in alle windrichtingen en minutieus in kaart gebracht. (…)
Maar plots bleek dat men iets over het hoofd had gezien, iets wat aan alle atlassen was ontsnapt. Een heel continent nog wel: Terra Ultima. Vertaald betekent die naam zoveel als: het einde van de wereld.’

En wat voor een continent is Terra Ultima: het is kolossaal en volstrekt uniek. De natuur kon er haar gang gaan zonder ingrijpen van de mens. Ontdekkingsreiziger Raoul Deleo vond Terra Ultima na een jarenlange zoektocht. Met kleurrijke, gedetailleerde tekeningen doet hij verslag van zijn expedities en van de wonderbaarlijke dieren, planten en landschappen die hij er aantrof.

Terra Ultima zorgde al voor opwinding binnen de wetenschap. Maar nu kan iedereen kennismaken met het onbekende werelddeel. Speciaal voor dit boek kreeg Noah J. Stern, collega-ontdekkingsreiziger en bioloog, toegang tot het archief van Deleo. Hij maakte een representatieve selectie van prenten en aantekeningen, zodat iedereen zich een beeld van dit fascinerende, nieuwe werelddeel kan vormen.

Een dunne grens tussen fantasie en werkelijkheid

Nadat het boek Terra Ultima uit had gelezen, bleef ik een beetje in verwarring achter. Want dit boek bevindt zich op grens van fantasie en werkelijkheid. Als je de omschrijving leest van het boek, zou het zomaar om een echte verslaglegging kunnen gaan. Zo serieus en gedegen worden alle notities, tekeningen en overige documenten in dit boek verwerkt. Maar alle deze bronnen zijn fantasie, ontsprongen uit het brein van de maker van het boek. Dat maakt het zo bijzonder en raadselachtig. Want je wordt echt meegesleurd in de ontdekkingsreizen van Raoul Deleo. Maar…. wie is dan die raadselachtige Noah J. Stern die het boek heeft samengesteld? Is dat Raoul Deleo zelf?

En als je het boek leest, lijkt er een bijzondere relatie tussen die twee te zijn. Aan het eind van het boek blijf je je hier wel met vraagtekens bij zitten. En hoop je alleen maar op een tweede deel. Want richting het einde van het boek kom je erachter dat deze omschrijving van Terra Ultima, die is ontstaan uit de aantekeningen en voorwerpen uit de vijf hutkoffers, totaal nog niet volledig is. In dit boek zijn enkel de lieve, mooie, schattige dieren te vinden. Maar wat bevindt zich nog meer op dit continent? Dat maakt mij ontzettend nieuwsgierig, en daarom hoop ik heel hard dat er ook een tweede deel gaat komen, met daarin de volgende expedities omschreven.

Een lust voor het oog

Ik heb een zwak voor mooie boeken. En dit is zo’n boek. Want Terra Ultima is prachtig, vanaf het begin tot het eind. De kaft is ontzettend aantrekkelijk. Dit is een prachtige zwart-wit illustratie. En hoe langer je kijkt, hoe meer van de dieren je zult ontdekken die Raoul Deleo op zijn ontdekkingsreizen is tegengekomen. Maar wanneer je het boek openslaat, valt je mond echt even open van verbazing. Wauw! (en nog eens wauw…). Het boek heeft wat weg van een ouderwetse encyclopedie of reisverslag. Het bevat landkaarten, een stamboom, brieven, krantenknipsels, tekeningen, notities en nog veel meer. Het doet gewoon levensecht aan! En dat maakt dat dit boek je weer doet twijfelen aan je eigen perceptie van de werkelijkheid. (en wie weet… nog lang niet alles is ontdekt….)

reisverslag


De tekeningen zijn fenomenaal. Toen ik het boek Terra Ultima hier thuis liet zien, riepen mijn dochters (8 en 11 jaar) allebei meteen dat ze dit boek al kenden, want op school hadden de leerkrachten het al eens laten zien. Fantastisch natuurlijk! Zij waren zo onder de indruk van de prenten, dat ze hier nog een hele tijd naar hebben zitten kijken. Vooral omdat de dieren eigenlijk een soort van combinaties zijn van 2 dieren zoals wij ze kennen. Maar dan met een twist. Én een Latijnse naam.

Een aanrader

Maar dit boek Terra Ultima is zoveel meer dan alleen een lust voor het oog. Ook het verhaal is heel bijzonder. Je wordt echt meegenomen op reis, en leest mee in het dagboek van Deleo. Leuk is dat de auteur Noah J. Stern hier ook zijn eigen visie bij zet en zijn vraagtekens, waardoor er soms een gesprek lijkt te ontstaan. Het verhaal verveelt geen moment, en leest ontzettend vlot. Echt heel knap gedaan.
Dat dit boek een aanrader is, moge duidelijk zijn. En dat vind niet alleen ik, dit boek is al bij heel veel mensen opgevallen (anders is het nu niet toe aan zijn zesde druk natuurlijk). Het boek is bekroond met een Zilveren Penseel 2022. Daarnaast is het de winnaar van de Woutertje Pieterse Prijs 2022, een prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinder- of jeugdboek.

Én er is een complete aflevering van Het Klokhuis aan dit boek gewijd. Deze zou ik zeker kijken als je dit boek met de kinderen leest, of gaat lezen, dit is hier een hele leuke aanvulling op. Ik heb hier de link naar dit filmpje geplaatst, zeker de moeite waard om te kijken!
Ook in de klas is dit een fantastisch boek om te behandelen. Als je werkt over ontdekkingsreizen, of je kunt kinderen zelf vreemde diersoorten laten bedenken en tekenen. Op de site van de Woutertje Pieterse Prijs is zelfs een lesbrief te vinden bij dit boek Terra Ultima, geschikt voor de bovenbouw!

Specificaties ‘Terra Ultima’

Auteur en illustraties: Raoul Deleo | Samengesteld en ingeleid door: Noah J. Stern | Uitgeverij: Lannoo | 9789401465946 | 16 april 2021 | 80 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.