Terug naar Cornwall; een vertrek thriller

Jill verliest in Terug naar Cornwall haar vader en moet dit verdriet een plaatsje gaan geven. Maar dan vindt zij een notitie die hij voor haar heeft achtergelaten, verstopt in een boek. Haar vader is altijd raadselachtig geweest en vond het leuk om haar hierin mee te nemen. Jill zoekt meteen wat achter deze boodschap; wat bedoeld haar vader toch en nog belangrijker; waarom kon hij haar dit niet vertellen toen hij nog leefde?

Terug naar Cornwall

Verborgen boodschap

Jill is een lieve jonge vrouw die samenwoont met haar vader. Door omstandigheden heeft ze haar eigen plekje op moeten geven en is zij terug ingetrokken bij haar vader. Ze hebben het beide goed naar hun zin. Maar dan veranderd het hele leven van Jill. Haar vader komt te overlijden en tot overmaat van ramp moet zij de woning verlaten. De huurbaas is daar erg stellig in en dan staat ze op straat.

Tijdens het opruimen van haar vaders spullen, komt ze op zijn kamer een boek tegen op het nachtkastje. In dit boek zit een envelop met een briefje. ‘ Nu ik dood ben, mag ik eindelijk praten’. Haar vader was dol op speurtochten en verborgen boodschappen. Deze boodschap zorgt ervoor dat Jill meteen op scherp staat; wat bedoelt haar vader hiermee?

Terug naar Cornwall
Verborgen boodschap van haar vader

Terug naar Cornwall

De verborgen boodschap die Jill heeft gevonden van haar vader, brengt haar terug naar haar roots; Cornwall. Een plaats in Zuidwest-Engeland. Haar vader komt hier vandaan, net als haar moeder. De moeder die ze niet meer in haar leven heeft, omdat deze al in haar kinderjaren is overleden. Ze heeft al die tijd samengewoond met haar vader die niet veel losliet over haar moeder. Jill weet niet waarom.

De boodschap van haar vader brengt haar dus naar Cornwall. Ze vertrekt op de motor die kant op en neemt haar vaders as mee in zijn urn. Misschien kan ze hem daar uitstrooien, op de plek waar hij is opgegroeid en waar hij zich thuis heeft gevoeld.

Gaandeweg haar verblijf in Cornwall leert ze verschillende mensen kennen en vallen de puzzelstukjes steeds meer op zijn plek. Waarom heeft haar vader nooit meer willen vertellen over de plaats waar hij vandaan komt? Waarom heeft hij nooit verteld dat zij een tante heeft die nog leeft? Dat ene briefje van haar vader zorgt voor een hele hoop vragen..

Een vertrek thriller

Terug naar Cornwall wordt getypeerd op de kaft van het boek als een vertrek thriller. Ik moet meteen denken aan het tv programma Ik vertrek. In dit boek zijn er geen mensen die emigreren om een bed and breakfast te beginnen, maar vertrekt Jill wel degelijk naar een nieuwe plek, op zoek naar antwoorden. Antwoorden die ze nooit voor mogelijk had gehouden. Het thriller gedeelte komt voor mij pas op het einde echt naar voren. Het verhaal komt langzaam op gang en ontvouwt zich. Ik leer Jill kennen als een rustig persoon, die graag het onderste uit de kan wil hebben als het gaat om antwoorden krijgen.

Zij zorgt met haar komst naar Cornwall voor de nodige spanningen en vind dit echt moeilijk; het lijkt er namelijk op dat de mensen in dit plaatsje niet op haar komst zitten te wachten. Ze is vastbesloten om de mensen voor zich te winnen en de antwoorden te krijgen waar ze naar op zoek is. Willen weten waar je vandaan komt en vooral wat je voorgeschiedenis is qua familie; dat willen we toch eigenlijk allemaal?

Zoals ik al benoemde komt voor mij het echte thriller gevoel pas wat later in het boek. Al heb ik gaandeweg echt wel kriebels af en toe en veel vraagtekens bij situaties. De verschillende verhaallijnen verstrikken zich steeds verder in elkaar en de antwoorden komen steeds dichterbij. Sommige personages laten hun ware aard zien, een kant die ik niet had verwacht. Een thriller staat voor mij erom bekend dat de nadruk ligt op actie en gevaar. Nou dat krijg je zeker in het slotstuk van Terug naar Cornwall.

vragen

Verschillende standpunten

Een thriller kan je herkennen door het hoge verteltempo en het laten stijgen van de spanning. Terug naar Cornwall doet precies dit. Het verhaal wordt ook verteld vanuit het standpunt van de dader en de hoofdpersoon. Zo ga je als lezer in het hoofd van de dader zitten. Hoe denkt deze persoon en waarom denkt deze persoon zo?
Het boek laat heel duidelijk een lijn zien; je beleeft het verhaal uit het standpunt van Jill, maar al vroeg in het boek zijn daar de flashbacks en een ander soort verhaal verteld door een nog onbekend persoon. Vooral dit trekt mijn aandacht want ik wil namelijk zo snel mogelijk weten wie deze persoon is en wat hij of zij te maken heeft met Jill.

Omgaan met emoties

Ergens in het boek kom ik Jill als klein meisje in een fragment tegen. Jill is tegenwoordig een vrouw die als beroep kunstenaar heeft en blijkbaar tekende ze vroeger ook graag. Vroeger verdween ze vaak op haar kamer in haar eigen wereld en begon te tekenen. Dit gebeurde vooral als ze met haar vader over haar moeder had gepraat of wanneer er vragen waren waar ze geen antwoord op kreeg. Zij ging op een creatieve manier met haar emoties om.

emoties
Omgaan met emoties

Doordat ze in haar eigen wereld zat en haar gevoelens projecteerde op het papier, kon zij het meer relativeren en loslaten. Dit was haar manier van rust vinden. Ik heb dit altijd erg interessant gevonden; mensen die hun gevoel kunnen loslaten tijdens een creatief proces en hier iets van kunnen maken. Dit is waarom een schilderij ook meestal een bepaald gevoel oproept bij diegene die ernaar kijkt. Dit hoeft uiteraard niet hetzelfde gevoel te zijn als het gevoel dat de maker van het schilderij had.

Ik ben zelf op dat gebied niet zo sterk; ik uit mijn emoties niet door mijn creativiteit los te laten maar ben meer een prater en een lezer; ieder zijn ding toch?

De Vertrek-serie

Op de achterkant van het boek staat in deze niet alleen een korte samenvatting van het boek, maar ook dat Terug naar Cornwall een toevoeging is aan de Vertrek-serie. Nieuwsgierig als ik ben ga ik eens kijken hoe die serie er dan uitziet. Marelle Boersma is voor mij ook een nieuwe schrijfster en dus ben ik dubbel benieuwd!

Op haar site lees ik al snel dat Marelle Boersma een schrijfster is met ervaring. Zij schrijft graag thrillers en sinds een aantal jaren doet zij dit rondom het thema vertrekken. Vertrekken uit Nederland, alles achter je laten en ergens anders opnieuw beginnen. Het leuke is dat Marelle dit zelf een aantal jaar geleden ook heeft gedaan. Vanuit Nederland is zij met haar man naar Portugal vertrokken en nu zijn ze gesetteld in Frankrijk.

Marelle doet ook echt research op locatie voor haar boeken. Hierdoor krijgt zij ideeën die ze achter haar laptop nooit had gehad. Ik denk dat je dat als lezer ook echt merkt in haar boeken. Het is niet zomaar een verhaal; het is een belevenis die je als lezer meekrijgt. De beschrijving van de omgeving voelt echt aan omdat het ook echt is.

4 boeken in deze serie

De Vertrek-serie bestaat momenteel uit 4 boeken:

Het nieuwe boek uit de Vertrek-serie komt in September 2021 uit; genaamd Het Moezelmeisje.

Goed gevoel bij Terug naar Cornwall

Het lezen van Terug naar Cornwall was voor mij erg fijn. Ik vond het in het begin even zoeken naar wat ik bij dit boek voelde. Ik had nog geen boek gelezen uit de Vertrek-serie dus het genre / onderwerp was nieuw voor mij. Het leest fijn weg en ik merkte dat hoe verder ik kwam in het verhaal, de spanning begon op te bouwen. Langzaamaan komt de ontknoping dichterbij. Ik kijk dan ook uit naar het nieuwe boek Het Moezelmeisje. Ik heb een zwak voor Duitsland en de plaats Cochem heb ik zelfs een aantal keer bezocht.

Goed om te weten; de boeken uit de Vertrek-serie kunnen allemaal afzonderlijk gelezen worden en volgen dus niet op elkaar qua verhaallijnen en personages. Mijn collega reviewer Selena heeft laatst ook een boek van Marelle Boersma gelezen, genaamd Blind Date. Benieuwd wat zij ervan vond? En Emy heeft de vetrekbundel Waan je in een andere wereld; spannende vertrekverhalen! als review geschreven.

Specificaties Terug naar Cornwall

Uitgever: De Crime Compagnie | Omslagontwerp: bij Barbara | Auteur: Marelle Boersma | 9789461094018 | Maart 2020 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Terug naar Cornwall
Vertrek-serie
Footer5

Chantal
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Chantal, getrouwd en moeder van een prachtige dochter genaamd Nora. Ik ben werkzaam in het basisonderwijs en het lezen van een boek staat altijd standaard op het dagprogramma. Lezen is ook mijn ontspanning aan het einde van een lange dag. Samen met mijn gezin ben ik graag actief bezig en knutsel ik graag met mijn dochter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.