Thuis is waar we beginnen – een poëtische reconstructie over genen

Ook al ben je essayist en publiceer je in onder meer NRC Handelsblad en Vrij Nederland, toch vind ik het moedig van Robin van den Maagdenberg dat haar debuut over haar jeugd gaat met een manisch depressieve vader. In Thuis is waar we beginnen volgen we de overpeinzingen van Robin over haar leven. Een debuut om trots op te zijn wat mij betreft!

Thuis is waar we beginnen cover

Over Thuis is waar we beginnen

Kun je je genen trotseren of is gekte erfelijk? Dit vraagt Robin zich af na een jeugd waarin de manische episodes van haar vader steevast eindigen in een ziekenhuisbed. Deze periodes worden afgewisseld met maanden waarin hij de seizoenen aan zich voorbij laat gaan. Pas nu ze in haar familiegeschiedenis duikt, ontdekt ze dat er een belangrijke gebeurtenis verzwegen werd – om de psychische belasting niet nog groter te maken. Thuis is waar we beginnen is een liefdevolle en poëtische reconstructie van opgroeien in een kunstenaarsgezin in de jaren negentig. En een onderzoek naar de vraag: is normaal zijn eigenlijk wel zo wenselijk?

Robin van den Maagdenberg (1988) is schrijfster en journaliste. Ze publiceert essays over moderne kunst en internationale schrijvers in onder meer NRC Handelsblad en Vrij Nederland. Thuis is waar we beginnen is haar debuut.

achter

Overpeinzingen

Gezien het onderwerp was ik benieuwd hoe leesbaar Thuis is waar we beginnen zou zijn. Robin is er in geslaagd om het onderwerp eer aan te doen. Het deed me denken aan een journal met overpeinzingen, zelfreflectie, onderzoek, vragen aan haar familie en onze maatschappij. Ze refereert aan schrijvers en wetenschappers waar ze herkenning vindt, zoals het gedachtegoed van Peter A. Levine over trauma en het ontladen van spanning. Het voelt voor mij als een logisch en lekker lezend geheel met parels van zinnen. Hulde voor de korte hoofdstukken!

Mooi dat Robin beschrijft dat haar jeugd niet alleen een aaneenschakeling is van moeilijke momenten, maar er ook genoeg fijne en grappige herinneringen zijn die door het schrijven van het boek weer scherper zijn geworden. In een interview met Trouw las ik dat het schrijven echt voor haarzelf is geweest en dat het de familie dichter bij elkaar heeft gebracht. Robin heeft inmiddels een manier gevonden om in verbinding met haar vader te blijven. Ik weet zeker dat ze met Thuis is waar we beginnen mensen die een bipolaire partner, familielid, vriend, kennis, buurvrouw, een bron van herkenning heeft gegeven. Het is tijd dat er meer begrip komt, wij blijven luisteren en mensen niet alleen maar in hokjes plaatsen en cancelen. Een boek als Thuis is waar we beginnen draagt bij aan een genuanceerder beeld. Daarom wat mij betreft een aanrader.

  • Wil je meer lezen over hoe trauma zich kan vastzetten in je lijf? Lees dan eens mijn recensie over Trauma en Ayurveda.

Muziek in Thuis is waar we beginnen

De eerste ontmoeting van de ouders van Robin zou bij een concert van postpunkband Comsat Angels zijn geweest in 1985. Daarom moest ik tijdens het lezen van het boek denken aan de muziek van de Talking Heads, waarbij het lijntje tussen gek en geniaal dun is. En de tijd ver vooruit!

https://open.spotify.com/track/4OHIIZHytQRtATug0Abpaa?si=10e71e9bf7e044ec

Specificaties Thuis is waar we beginnen

Auteur: Robin van den Maagdenberg | uitgeverij: Querido | maart 2022 | 9789021462462 | 224 blz | meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Emy
Delen is enorm lief

Ik ben Emy, een bookstagrammer (@eemleestenschrijft) en vinylverzamelaar uit Nijmegen. Met veel plezier blog ik voor StoerLeesvoer. Er zijn plannen voor het schrijven van een boek… een spannend verhaal met een magisch randje. Ik spot graag minibiebs en de mooiste tweedehands boekenpareltjes waar dan ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.