Tien minuten verhaaltjes, een voorleesbundel met korte verhalen

Mijn huishouden draait op boeken en verhalen! Ik lees zelf graag ter ontspanning en ook als ontsnapping van de dagelijkse dingen. Mijn oudste dochter leert zelf lezen en mijn jongste denkt dat ze dit ook al kan. Beide houden ze van luisteren naar verhalen, maar ook van zelf in boeken duiken. Ieder duikt dus zelf graag op een eigen manier in een boek. Maar er is één moment op een dag dat we deze ervaring delen. Dat is na het douchen, schoon en ontspannen op de bank vóór bedtijd. Dan is het voorleestijd. Tien minuten verhaaltjes is perfect voor dit moment om samen te genieten.

hoofd Tien minuten verhaaltjes

Tien minuten verhaaltjes

Een ondeugende pop, een tovenaarsleerling en een vliegend paard zijn slechts een greep uit de vele figuren die je in deze verhalen van over de hele wereld leert kennen. Het zijn tien zeer uiteenlopende verhalen, die elk dankzij de eigenzinnige, kleurige illustraties tot leven komen. De verhalen duren helemaal niet lang, perfect om ’s avonds voor het slapengaan (of op een ander tijdstip) voor te lezen. Deze Tien minuten verhaaltjes zijn her-verteld en geïllustreerd door diverse mensen en geschikt vanaf 3 jaar.

Sprookjes herverteld

In Tien minuten verhaaltjes worden er 10 sprookjes herverteld door 5 diverse mensen. Net zoals de illustraties, die komen zelfs van 10 verschillende mensen. De keuzes voor sprookjes is divers, vanuit verschillende culturen en dat vind ik tof! Van het verhaal van de Griekse Pegasus tot Waarom de zee zout is met Aziatische illustraties (al ken ik dit sprookje Westers). Maar ook zie ik tot mijn blijdschap Belle en het Beest staan. Dit is een favoriet sprookje. Het is niet de Disney variant. Maar kent de basis van het originele sprookje! Erg leuk vind ik dit, al is het wel flink ingekort. De sprookjes moeten immers in 10 minuten verteld kunnen worden.

De 10 sprookjes in Tien minuten verhaaltjes

 1. De pudding van de koning
  – Herverteld Mairi Mackinnon & illustraties Nathalie Ragondet
 2. Het tinnen soldaatje
  – Hans Christian Andersen sprookje: Herverteld Russell Punter & illustraties Lorena Alvarez
 3. Belle en het Beest
  – Herverteld Lesley Sims & illustraties Victor Tavarez
 4. Waarom de zee zout is
  – Herverteld Rosie Dickins & illustraties Sara Rojo
 5. Het verhaal van Pegasus
  – Herverteld Rosie Dickins & illustraties Simona Bursi
 6. Dick Whittington
  – Herverteld Russell Punter & illustraties Barbara Vagnozzi
 7. De magische geschenken
  – Herverteld Russell Punter & illustraties León Bernstein
 8. De vuurvogel
  – Herverteld Mairi Mackinnon & Illustraties Alida Massari
 9. De tovernaarsleerling
  – Herverteld door lesley Sims & illustraties Poly Bernatene
 10. Pinokkio
  – Sprookje van Carlo Collodi: herverteld Katie Daynes & illustraties Mauro Evangelista

Nieuw

Ik ben best wel aardig thuis in de wereld der sprookjes. Ik ben zelf groot Grimm & Andersen liefhebber. Van mij mogen de sprookjes origineel en duister zijn. Al ben ik inmiddels ook zo gewend aan hervertellingen en kan ik dat ook waarderen. Mijn dochters mogen best de originele gruwelijke sprookjes horen. Kinderen kunnen best die dingen aan. Het is juist goed ook om samen in de veiligheid van thuis en knus zulke zaken te bespreken. Maar soms wil je als moeder ook gewoon dat ze lekker gaan slapen. Zonder vragen of eventuele bange gevoelens. Dan zijn die aangepaste en vriendelijke sprookjes prima. Tien minuten verhaaltjes bevat die vriendelijke sprookjes.

Er komen zeker wel emoties, gevoelens, fantasie, avontuur en spanning in voor. Maar het is prima te behappen zo voor het slapen. Dick Whittington is voor mij een nieuw sprookje. Ik ken de naam en het verhaal niet. Google leert me dat dit een Engels folklore sprookje is. Heel leuk om zo weer kennis te maken met nieuwe verhalen! Waarom de zee zout is meende ik te kennen, maar neen. Misschien dat deze hervertelling heel ander is dan het origineel. Ik dacht zelfs dat dit een Nederlands sprookje is, maar ik word met zoeken ook niet wijzer. Ach het geeft ook niet, voor nu is het een tof nieuw verhaal.

Wie zoekt zult vinden

Ik was nog even zelf door Tien minuten verhaaltjes aan het bladeren en toen kwam ik bij de laatste bladzijde en daar staat de oorsprong van de verhalen! Waarom de zee zout is, is geen Nederlands verhaal maar een volksverhaal uit Korea. Dick Whittington blijkt echt bestaan te hebben! Nieuwsgierig naar de andere oorsprong van de verhalen? Dan zul je toch echt zelf het boek moeten kopen.

Samen momentjes

De dagen worden weer korter en we kruipen langzaam de zomer uit. Tijdens de donkere dagen lezen we altijd net wat meer voor. Met de schaduwen om ons heen lijken de verhalen nog meer tot leven te komen. In de zomer lezen we uiteraard ook voor. Maar dan leven we toch meer buiten en zitten we iets minder knus bij elkaar omdat we anders vastplakken. Tien minuten verhaaltjes is perfect voor die donkere dagen die gaan komen. De schaduwen brengen deze verhalen nog meer tot leven, en we kruipen extra knus tegen elkaar aan. Ik heb nu al zin in die samen momentjes!

Mijn dochters vinden het ook een fijn boek. Vooral de oudste dochter is benieuwd naar de verhalen in Tien minuten verhaaltjes. De jongste heeft een wat kortere tijdspanne nog met luisteren. Maar daarvoor zijn de prachtige kleurrijke en diverse illustraties weer fijn. Het boek heeft ook een fijn formaat vind ik. Iets kleiner dan normale verhalenbundels. Ik weet zeker dat het nog heel vaak erbij gepakt gaat worden!

Specificaties Tien minuten verhaaltjes

Diverse auteurs en illustratorem | Uitgever: Usborne | Augustus 2016 | 256 pagina’s | 9781474917346 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren emoties familie fantasie filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid grappig het leven humor interactief jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien pesten prentenboek reizen rijm roman school spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.