TikTokTerror, een Creepy Bones van Michael Reefs

Al tijden maakt Michael Reefs zichzelf en zijn volgers bang op social media. Hij zou namelijk echt een gruwelijk eng jeugdhorrorboek schrijven van een verse boekenserie Creepy Bones genaamd. En als een auteur bang wordt van zijn eigen werk… is dat dan ook voor zijn lezers zo? Ik heb in ieder geval geboeid dit schrijfproces gevolgd en kon dan ook niet wachten om TikTokTerror te gaan lezen. Urban exploring meets ghost hunting… oftewel spokenjagen op verlaten plekken. De cover showt in ieder geval al een gruwelijk beeld.

Let op: niet voor gevoelige zielen!!

TikTokTerror, een Creepy bones van Michael Reefs jeugdhorror horror urban exploring ghosthunting spokenjagers spoken verlaten gebouwen tiktok social media vrienden boekenserie billy bones inkijkexemplaar recensie review samenvatting cadeautip voorkant cover kader omslag boek

Creepy Bones: TikTokTerror samenvatting

Jason maakt met zijn drie vrienden TikTok filmpjes waarin ze op zoek gaan naar geesten op verlaten locaties. Ze nemen daarbij challenges aan van kijkers. Hun leven verandert voorgoed wanneer ze worden uitgedaagd om te overnachten in de kliniek Sanatorim du Basil, midden in de Ardennen.

Er is geen weg terug als één van de vrienden verdwijnt.

Welk geheim huist in het verlaten gebouw?

En komen ze levend de nacht door?

Urban exploring & spoken

TikTokTerror beloofd een eerste boek te zijn in een verse spannende serie voor jeugdige lezers namelijk Creepy Bones genaamd. Een goed gekozen serienaam wat mij betreft. Ik ben groot liefhebber van griezelige boekenseries. Heerlijk om te sparen en te lezen. Ooit begonnen als jong meisje en nu als een “wat” ouder meisje kan ik er nog steeds geen genoeg van krijgen. Het onderwerp in dit verhaal is urban exploring en ghost hunting. Spokenjagen naar paranormale activiteiten op verlaten plekken. Een heerlijk griezelig thema. Vroeger bezocht ik ook graag verlaten gebouwen. Ik was een held op sokken maar deed het toch (Nola I feel you). Toen was er nog geen social media maar anders had ik het vast gefilmd zoals de 4 hoofdkarakters; Nola, Maeve, Jason en Nathan in dit boek.

Daarnaast behoor ik tot de generatie die kennis maakte met het fenomeen ‘first hand’ films. The Blair Witch Project uit 1999 was geheel nieuw. We wisten niet waar we aan toe waren, is het echt of niet? Na die film heb ik echt nachtmerries gekregen en met name van een bepaald eindshot van een bepaald karakter die eng staat in een hoek. Die nachtmerrie laat Reefs mij weer herleven want ook dit shot zit levendig in TikTokTerror. Daarnaast is de horror in dit boek een aangename combinatie van verse griezels met klassieke elementen.

een Creepy bones van Michael Reefs jeugdhorror horror urban exploring ghosthunting spokenjagers spoken verlaten gebouwen social media vrienden boekenserie billy bones inkijkexemplaar recensie review samenvatting cadeautip boek hoofdstuk

Spanning voor elke soort lezer

TikTokTerror komt met meerdere stempels en leeswijzers. Namelijk die van:

  • Billy Bones leeswijzer: Dit boek is echt eng!
  • Goedgekeurd door ZIEN in de klas
  • Stempel: Lezen lukt!
  • Let op leenwoorden: er komen veelvoorkomende leenwoorden in dit boek voor

De pluspunten van TikTokTerror zijn bijvoorbeeld dat de zinnen kort zijn. En dat het een spannend boek is waardoor je graag verder wilt lezen. Ook is het een dun boek en zijn de hoofdstukken kort. De bladspiegel is lekker luchtig opgemaakt zodat er geen hoeveelheid tekst als een tsunami op je af komt golven. Al met al uitnodigend voor lezers.

Maakt dat dit boek TikTokTerror dan oppervlakkig, simpel en saai voor geoefende lezers? Nee! Reefs heeft echt een grandioos goed verhaal neergezet wat aan alle stempels en leeswijzers voldoet… maar nergens inlevert op spanning, gelaagdheid en goed vertellen. Zo haalt hij bijvoorbeeld aan dat er in het verlaten gebouw tuberculose patiënten waren. Vervolgens googlen de karakters naar wat dat is. Echt heel slim gedaan, een auteur kan dat bijvoorbeeld ook weglaten. Maar op deze manier is het ook nog eens leerzaam en geheel passend bij de doelgroep.

een Creepy bones van Michael Reefs jeugdhorror horror urban exploring ghosthunting spokenjagers spoken verlaten gebouwen social media vrienden boekenserie billy bones inkijkexemplaar recensie review samenvatting cadeautip boek hoofdstuk engel des doods

Jeugdhorror

Echt waar.. wat een grandioos goede jeugdhorror heeft Reefs neergezet. Ik ben zeer enthousiast over dit dunne jeugdhorrorboek. Sommige auteurs zijn zo sterk als hun debuut, en het debuut van Reefs was zeker boeiend en sterk. Maar TikTokTerror laat voor mij een groei en kant zien die mij tot nu toe het meeste aanspreekt in het grote aanbod van zijn boeken. De 4 hoofdkarakters leer je niet heel diep kennen, maar diep genoeg om een band te voelen. Nathan is de grappenmaker, Nola verlegen, Maeve stoer en Jason een beetje de leider. Onderling voel je de band van de vriendschap, zijn er plagerijtjes en is er een aangename synergie. Hoe oud ze zijn wordt nergens vermeld, maar ze rijden zelf geen auto en ik vermoed dat dit rond de 15 jaar is. Dat is meteen ook een goede indicatie voor welke leeftijd dit boek is.

Er staan genoeg waarschuwingen op het boek. TikTokTerror is namelijk echt spannend. Met bloed, spoken, paranoia, vervreemding, paranormale activiteit, rituelen, claustrofobische momenten, nog veel meer bloed, angsten, vervloeking, dood, donker en jump scares. Ja echt, ik wist niet dat een boek dat ook kon hebben. Maar TikTokTerror zit vol schrikmomenten dat ik echt even ‘opschrok’. En vervolgens om moest kijken maar eigenlijk niet durfde. De angst vanuit dit boek kroop echt in mijn lichaam om zich te nestelen als iets ongrijpbaars.

TikTokTerror is een leuke mix van hedendaagse elementen zoals social media en gelijkheid in karakters. Zo kent horror veelal standaard regels waarbij meisjes vaak het slachtoffer worden na “verkeerde keuzes”. In dit geval ligt dat geheel gelijk. Tegelijk voegt Reefs klassieke horrorsmaakjes toe. Zo werd ik herinnert aan The Blair Witch Project, Rec, Paranormal Activity & Entity maar ook bijvoorbeeld The Shining en de Nederlandse Lift.

een Creepy bones van Michael Reefs jeugdhorror horror urban exploring ghosthunting spokenjagers spoken verlaten gebouwen social media vrienden boekenserie billy bones inkijkexemplaar recensie review samenvatting cadeautip boek hoofdstuk tiktokterror

Blogtour TikTokTerror

StoerLeesVoer doet mee met de blogtour van TikTokTerror. Ga langs alle deelnemende blogs en bloggers en verzamel de letters in het bloed. Los vervolgens de puzzel op en win een boekenpakket van Billy Bones.

Spelregels:

Vind de verloren bloeddruppels en maak de woordzoeker van TikTokTerror compleet.

Jij hebt in Sanatorium du Basil tijdens jouw bezoek een mysterieuze woordzoeker gevonden. Helaas zijn sommige letters onleesbaar geworden door bloeddruppels. Iedere bloeddruppels is gemarkeerd met een cijfer. Dit zijn belangrijke aanwijzingen. Diverse boekbloggers hebben namelijk de verborgen letters voor je! Vanaf 15 mei 2024 kun je iedere dag een nieuwe letter vinden bij een blogger. Dit kan op de socials zijn of in een blog op de website. Door deze letters op de juiste plek in de woordzoeker in te vullen, kun je uiteindelijk de woordzoeker oplossen. En met de overgebleven letters kun je een geheime code kraken!

Weet jij deze code, dan maak je kans op een grandioos tof boekenpakket van Billy Bones. Maar durf jij deze gevaarlijke zoektocht naar de verloren bloeddruppels aan? Veel succes!

Voor welke leeftijd is Creepy Bones: TikTokTerror geschikt?

Voor iedereen die na de waarschuwingen, synopsis en deze recensie geboeid is, is het boek TikTokTerror geschikt. Het is jeugdhorror, geschreven voor lezers die niet gemakkelijk een boek oppakken. Tegelijk geeft Reefs er een aangename gelaagdheid aan met mooi geschreven zinnen, diverse vormen van angsten en bepaalde ontwikkelingen. Wat het weer passend maakt voor gedreven lezers en ouder publiek. Het is een dun boek, dus het leest lekker weg. Maar pas op, de impact is groots. Het donkere unheimliche gevoel zal je nog lang bijblijven.

De 4 hoofd karakters zijn rond de 15 jaar, mijn eigen inschatting. Zo rijdt de coole oom van Jason, Maikel (Rieves?:)) het vriendengroepje naar de locatie in België. De horror is toegankelijk enerzijds, maar anderzijds is ook dit onderdeel gelaagd. Naast dood, bloed en jump scares zit er ook een groot gebied voor eigen inzicht. Niet iedereen zou dit misschien kunnen plaatsen want je krijgt niet per se concrete antwoorden aan het einde. Zo denk ik dat ik het boek anders lees als volwassene met veel horrorervaring dan een jongere van 15 jaar. Juist die openheid en ruimte voor eigen perspectief geeft de spanning nog een extra donkere tint mee.

TikTokTerror is tot nu mijn favoriete boek van Reefs en ik hoop op heel veel meer horror vanuit zijn hand en brein. Ik ben ook benieuwd of Creepy Bones een boekenserie van Reefs gaat zijn of dat andere auteurs ook gaan schrijven.

Boekentips passend bij TikTokTerror

Diverse jeugdhorror vanaf 12 jaar:

Schaduwen waar gevaren ongezien in verborgen kunnen blijven.

Blz 7 TikTokTerror

Specificaties Creepy Bones TikTokTerror

Auteur: Michael Reefs | Uitgever: Billy Bones | Creepy Bones 1 | April 2024 | 136 pagina’s | 9789030509929 | Meer informatie bij je lokale boekhandel, bezoek de website van de uitgever of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.