Topvorm: een boek met interessante lessen voor de prestatiemaatschappij

Topvorm is een verkenning van de parallel tussen topsport en topbestuurders in de zorg. Dit boek is geschreven door Maarten Janssen, programmadirecteur aan de Erasmus Universiteit, en Kim Putters, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit en directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau. Beide auteurs werken in het wetenschappelijke veld van de zorg (bestuur), waar ik zelf ook mijn opleiding heb gedaan. En ook in mijn huidige werk zie ik bestuurders en directeuren aan het werk, en komt ook de gebruikte metafoor met sport aan de orde. Ik ben benieuwd welk licht dit boek daarop schijnt!

Topvorm

De topvorm van sporters

In Topvorm komen verschillende (oud) sporters aan het woord, die inderdaad op top niveau actief zijn (geweest). Bijvoorbeeld Pieter van den Hoogenband, Esther Vergeer en Thimo de Bakker. De aanleiding voor dit boek was (hobby) sportsituatie van Janssen, waarbij hij de link legde met het leveren van topprestaties door bestuurders in de zorg. Er zijn namelijk veel parallellen te vinden tussen beide. In dit boek worden die parallelen verkend. Daar haal je verschillende lessen uit. Deze lessen spitsen zich in Topvorm via allerlei onderdelen uiteindelijk vooral toe naar het belang van goede samenwerking. Want ook een individuele topsporter behaalt zijn prestatie niet alleen. En dat geldt ook voor de zorgbestuurders.

Maarten Janssen Kim Putters

De zorgbestuurders

Naast de sporters, verschillende onderzoekers en de verkenningen van de schrijvers, komen in Topvorm ook verschillende bestuurders aan het woord. De bekendste is imiddels Minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers (hiervoor bestuurder bij Erasmus MC). Net als bij de topsporters komen de zorgbestuurders ook uit verschillende ‘disciplines’. Dus ook bestuurders uit de ouderenzorg, ggz en gehandicaptenzorg zijn vertegenwoordigd in dit boek. Een mooi breed beeld geeft dat.

De top wordt in Topvorm letterlijk beklommen. In hoofdstukken over bijvoorbeeld talent, het vormen van een team en zelfreflectie (en bescheidenheid) ga je de berg op richting de top. Eenmaal op de top gaat het om de vraagn hoe je op de top kan blijven: hoe hou je het leven als een topsporter of topbestuurder vol? Het zijn geen 9 tot 17 banen, het is werk waarbij je eigenlijk altijd aanstaat of direct aan moet kunnen staan. Na de top kun je er ook vanaf gaan of stoppen. Hoe werkt dat, wat zijn daarin belangrijke momenten. En het laatste deel vat de verschillende lessen uit het boek samen.

Topvorm

Inspiratie uit Topvorm

Ik vind Topvorm een inspirerend boek, omdat het de metafoor tussen sport en zorg(bestuur) concreet maakt. Je hoort bijvoorbeeld weleens een zin als ‘Het is geen sprint, maar een marathon’. En dat is vaak waar, maar in dit boek gaat de parallel tussen topsporters en zorgbestuurders een stuk dieper. Daarbij vind ik de quotes/interviews met de zorgbestuurders ook verfrissend en eerlijk. Over de druk die op je ligt en dat je het samen moet doen. Maar ook bijvoorbeeld over de vraag of het besturen een vak op zich is: moet het zorgbestuur altijd gedaan worden door een zorgprofessional? Zeker als je in de zorg werkt, maar ik denk ook in een andere sector bestuurt en/of leiding geeft, is Topvorm een aanrader.

Specificaties Topvorm

Auteur: Maarten Janssen en Kim Putters | Uitgever: Prometheus | Februari 2022 | 240 pagina’s | 9789044649598 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek


Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.