Tussen twee vuren: Magic Kingdom 1, een dystopische YA roman

Niet lang geleden gaf ik aan dat ik één van de meest unieke locaties in een boek te pakken had voor 2023. Al snel werd dat gevolgd door een tweede… om met dit boek Tussen twee vuren alweer een derde toplocatie te kunnen aanwijzen! Van een desolaat dorp, naar een verlaten abdij om vervolgens nu in Walt Disney World terecht te komen. Tussen twee vuren: Magic Kingdom 1, is een dystopische YA roman die zich afspeelt in 2038. Nadat een orkaan het zuiden van Florida heeft verwoest opent dit park z’n deuren als opvanglocatie. Maar is het wel zo magisch als dat men zou verwachten?

kader voorkant Tussen twee vuren: Magic Kingdom 1, een dystopische YA roman

Synopsis van Tussen twee vuren: Magic Kingdom 1

In het jaar 2038, nadat orkaan Andrea het zuiden van Florida heeft verwoest, wordt de achttienjarige Ayla met duizenden anderen opgevangen in een van de parken van Walt Disney World: het Magic Kingdom. Wonen in een attractiepark, het klinkt als een sprookje. Tot er voedselschaarste dreigt en de raad van bestuur liegt over de ware oorzaak. Ayla is vastberaden de waarheid te achterhalen. Een rauwe dystopische roman waarin de magie van Disney een duister kantje krijgt … Voor young adults.

Tussen twee vuren: Magic Kingdom 1, is een dystopische YA roman en onderdeel van een trilogie.

Auteur Laura Diane

Laura Diane (Schiedam, 1978) is de auteur van Tussen twee vuren: Magic Kingdom 1. Ze hield altijd al van lezen en schrijven. Als tiener schreef ze vooral gedichten en fanfiction over haar favoriete boyband. Maar met de ontdekking van de Twilight Saga*, gevolgd door The Hunger Games en Divergent* ontstond haar liefde voor het Young Adult genre. Geïnspireerd door deze dystopische verhalen besloot ze in het najaar van 2013 zelf een boek te gaan schrijven. Begin 2019 tekende zij bij Uitgeverij Clavis een contract voor haar debuut Als de nacht eindigt*; deel 1 van een duologie. Als de morgen begint* is deel 2. In datzelfde jaar verscheen tevens een geheel nieuw boek van Laura Diane, een urban fantasy met als titel: Ivelle*.

Laura Diane is een intuïtieve, fantasierijke schrijfster en kan zich daardoor helemaal verliezen in zelf gecreëerde personages en werelden. Bij haar geen Post-its in chronologische volgorde van hoofdstukken op de muur, maar notitieboekjes vol losse ideeën en zinnen. Ze schrijft vooral ‘op gevoel’. Op Instagram deelt ze graag foto’s uit haar leven. Ook is ze dol op motiverende quotes waarmee ze anderen motiveert om hun dromen te blijven najagen. Dit omdat haar grote schrijfdroom ook is uitgekomen. Tussen twee vuren: Magic Kingdom 1 is de start van een trilogie. Tussen twee werelden*, deel 2, komt in juli 2023 uit. (Bron ~ de Schrijverscentrale)

kaart walt disney park magic kingdom 1 laura diane

Verwachtingen

Laura Diane is voor mij een nieuwe auteur. Ik heb Tussen twee vuren: Magic Kingdom 1, gekozen als recensie exemplaar door de synopsis en toffe cover. Ik hou erg van dystopieverhalen. En ik ben momenteel erg gecharmeerd van de young adult Clavis boeken. Wat ik tot nu toe gelezen heb zijn allemaal mooi ontworpen hardcovers met kwalitatief goede en opvallende verhalen. Zo ook dit boek. Ik had een snel actieboek verwacht met veel spanning op een toffe locatie. Die verwachting heeft het niet waargemaakt, maar ik heb er eigenlijk iets veel mooiers voor teruggekregen.

Want Tussen twee vuren blijkt naast zeker ook spannend en dystopie als thema, een ontzettend gelaagde roman te zijn. Het bevat thema’s als familie, afscheid, rouw, liefde, angststoornissen, overleven, verwachtingen en de maatschappij. Thema’s die Laura Diane prachtig weet te verweven in een dystopische toekomst. Alhoewel, haar toekomst lijkt angstvallig werkelijk en dichtbij. De locatie is zeker een paradepaard, ja zo’n witte met gekleurde vleugels, maar het sneeuwt nergens de kwaliteit van het verhaal onder. In tegendeel, de locatie is eigenlijk een toffe extra op een prachtig verhaal met boeiende en innemende karakters.

Verder bevat het wel de nodige spanning en een aanloop tot een rommelende samenleving met een opstand in de lucht. Zoals het dus een goede dystopie betaamd. Er ontvouwt zich een verhaal met een mix van beetjes verleden, een boel heden, op weg naar een toekomst. Maar welke toekomst?

Een gevecht met zichzelf heeft nog nooit iemand gewonnen

Citaat Flora blz 67
Ride uit het boek: The Little Mermaid Ariel’s Undersea Adventure – Disney World Magic Kingdom

Gelaagdheid in Tussen twee vuren

Wat een traktatie is Tussen twee vuren: Magic Kingdom 1 op diverse levels. De vormgeving is van kaft tot kont samenhangend en dus kloppend voor mij. Je stapt het verhaal in aan de hand van een kaart van het Disney park. Daarna krijgen we een stukje uit de belangrijk dystopische toekomstgeschiedenis. Dit wordt weer gevolg door informatie die je als getroffen bewoner hebt gekregen met betrekking tot de opvanglocatie in Disney’s Magic Kingdom. Hierdoor voelt de locatie en de gebeurtenis heel realistisch voor mij. Laura Diane heeft echt oog voor details valt me direct op. De omgeving en geschiedenis van haar wereld staan gewoon als een huis en worden heel helder, concreet en beeldend gebracht in het begin.

Dat brengt ons daarna naar het verhaal van Tussen twee vuren. Doordat er een ramp heeft plaatsgevonden leven veel mensen in rouw. En dat is meteen ook het hoofdthema wel voor mij. Ayla is het hoofdpersonage en door haar ogen maken we alles mee. Ze leeft zelf ook met diepe rouw en we leren haar meteen goed kennen door een vlammend begin. Mooi is dat we door haar ogen anderen leren kennen die ook met die rouw leven maar allemaal anders hiermee omgaan. Net zoals in het echte leven. Die bewustwording ondergaat de 18-jarige Ayla ook. Gaandeweg volgt er het besef dat iedereen anders verlies verwerkt en dat dit oké is. Al die diverse vormen van rouw, verlies maar ook daardoor weer het opbouwen en doorgaan maken het tot een mooie gelaagde roman.

Ik gooide mijn scherpe woorden voor zijn voeten, als spijkers waarvan ik hoopte dat hij erop zou gaan staan.

Blz 77
Ride uit het boek: Magic Kingdom Buzz Lightyear’s Space Ranger

Andere sterke punten

Een ander sterk punt vind ik de karakters in Tussen twee vuren. Er vormt zich een solide clubje van diverse karakters die als een familie voelen. Onderling is er natuurlijk wel eens wrijving maar bovenal is het heel hecht en dat vind ik zo fijn. Een keer niet onderling gekissebis en voorspelbare ontwikkelingen. Want ja ook in een situatie zoals deze, specifiek een opvangplek binnen Disney voor mensen die iemand verloren hebben, is geen garantie voor begrip. Er vormt zich een unieke familie wat weer zorgt voor een boeiend verhaal met ontwikkelingen waar voldoende ruimte voor is. Zo is er ook een jong meisje, Max, met autisme en een ander jong meisje Meri wat sinds ze wees is niet meer gesproken heeft. Ik vind de chemie onderling echt fijn en werken.

Al lezend vallen me bepaalde namen op en bepaalde dingen. In het verhaal van Tussen twee vuren maar ik heb ook een vermoeden van extra laagjes met eastereggs. Ik had niet kunnen vermoeden hoe ver Laura Diane hierin was gegaan. Achter in het boek krijg je een fijn lijstje met extra uitleg. Ik geef geen spoilers maar ik noem bijvoorbeeld een klok in het verhaal wat op een bepaalde tijd staat, wat weer het geboortejaar is van Walt Disney. En zo zijn er ook bepaalde namen gebruikt en andere toffe dingen. Echt heel erg knap gedaan. Ik hou hiervan en het is voor mij een teken van een subliem oog voor details waar ik alleen maar van kan smullen.

En nu?

Één kritisch puntje… het verhaal was opeens pats boem over! Het is een trilogie, ik weet het, maar ik was nog niet klaar voor een tijdelijk afscheid. Nu is het aftellen voor deel twee..

Laura Diane heeft me aangenaam verrast met haar sublieme oog voor details, haar zeer fijne schrijfstijl, boeiende echte karakters, rijke gelaagdheid en dat alles op een ontzettend toffe locatie. Dat smaakt naar meer!

Muziek uit het boek: De Kleine Zeemeermin – Dat is Mijn Wens

Leestips

Mijn vingers nemen de beslissing waar mijn hart op aandringt en mijn verstand voor waarschuwt.

Blz 77

Specificaties Tussen twee vuren: Magic Kingdom 1

Auteur: Laura Diane | Uitgever: Clavis | September 2022 | 304 pagina’s | Magic Kingdom 1 | 9789044846942 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.