Tussentijd, over twee broers die elkaar tijdig vinden

Tussentijd. De titel van dit boek van Erik hensel raakte mij. Zo had eens een kennis van mij de tijd omschreven tussen het leven nu en de dood. Het woord tussentijd was dan ook bij mij blijven hangen. Ik was dus erg nieuwsgierig waar dit boek over zou gaan. Tussentijd blijkt een aanzet tot nadenken in romanvorm. Anders dan ik had verwacht, en toch ook weer niet.

harry mulisch

Tussentijd, over manieren van leven

Erik Hensel is ondernemer, schrijver en spreker. Hij kreeg inspiratie om Tussentijd te schrijven door de gesprekken die hij had met auteur Daniëlle Hermans vlak voor haar dood. Zijn kijk op zijn succesvolle zakenleven veranderde door die gesprekken. Ik zie Damian in Tussentijd dan ook als het alter ego van Erik Hensel. De titel Tussentijd refereert ook aan de twee maanden die het verhaal duurt. De data zijn de hoofdstukken.

Tussentijd

Maar ook over broederliefde

Tussentijd gaat over twee broers die elkaar op jonge leeftijd uit het oog zijn verloren. De oudste, Paul, is vertrokken met de belofte dat hij Damian, de jongste, nog komt halen. Dit leidt tot een gemis bij de jongste broer. Maar vooral ook tot verdriet en onbegrip wanneer blijkt dat Paul zijn belofte niet nakomt. Het leven heeft echter nog meer voor Damian in petto. Zijn moeder is dementerend. Zijn vader heeft na ontdekking van dit feit binnen een week een vriendin. Kortom, een lolletje is het niet.

Tussentijd

En in de tussentijd ook twijfel

Damian verwerkt dit alles door een drukke baan waardoor hij niet om geld verlegen zit. Sinds het vertrek van Paul heeft Damian niks meer van hem vernomen. Tot hij hem plotseling op televisie ziet. Via het televisiestation krijgt hij de contactgegevens. Damian zit dan weliswaar niet verlegen om geld, wel om tijd. Hij twijfelt dan ook of hij zijn broer moet gaan bezoeken. Tot hij hoort dat deze ongeneeselijk ziek is. Hij vertrekt dan wel naar Frans- Polynesië waar zijn broer al geruime tijd woont. En in die tussentijd die hen is gegund komen ze weer nader tot elkaar.

Tussentijd

Liefde is het belangrijkste

In Frans-Polynesië aangekomen hebben Damian en Paul vooral veel gesprekken met elkaar. Die gaan over gemis en liefde. Met de naderende dood van Paul is er reden om deze gesprekken met elkaar te voeren. Hij adviseert Damian om vooral te gaan voor de liefde. Damian twijfelt daaraan. Hij kan zich niet binden, ookal heeft hij al meer dan een jaar een relatie met Jill. Aan het einde van de twee maanden, is Damian ook niet meer zo met zijn werk bezig. Dat verandert niets aan het feit dat Paul uiteindelijk overlijdt. Maar, hij heeft zijn broer in de tussentijd wel een prachtig cadeau meegegeven.

Specificaties

erik hensel

Uitgeverij: LS Amsterdam | Auteur: Erik Hensel | 9789024589630 | augustus 2020 |192 pagina’s | Meer informatie vind je hier.

Elles
Delen is enorm lief

Ik ben Elles, moeder van een 9-jarige dochter en een 14-jarige zoon. Ik hou van reizen en koken, mooie prentenboeken en literatuur. Ik heb ook creatieve genen waar ik regelmatig blij mee ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.