Uitbarsting, een spannende actiethriller van Crichton & Patterson

Actiethrillers zijn niet per se mijn genre, al hou ik wel van wat actie en een goede thriller. Maar zeg je Michael Crichton dan zeg ik… het wordt wel eens tijd om iets van deze auteur te gaan lezen. Crichton is niemand minder dan de bedenker van onder andere Jurassic Park & Westworld (de film uit 1973). Ik heb de boeken van Jurassic Park echt al een tijdje liggen maar het komt er gewoon niet van. Tot daar de aankondiging kwam van Uitbarsting. Dit is een special project geweest van Crichton wat na zijn overlijden met de goedkeuring van zijn weduwe is opgepakt door een andere grote naam… James Patterson. En wederom een kennismaking voor mij met een bekende auteur. Ik heb er zin en ben benieuwd wat beide heren mij te bieden hebben.

Uitbarsting michael crichton james patterson actie thriller vulkaan uitbarsting voorkant cover kader boek omslag

Uitbarsting samenvatting

Twee van de bestverkopende auteurs aller tijden schrijven samen dé blockbuster van 2024: lees het in Uitbarsting van Michael Crichton en James Patterson.

Michael Crichton, bedenker van klassiekers als Jurassic Park en Westworld, was al jaren met een groot project bezig toen hij vroegtijdig stierf: een manuscript over een vulkaanuitbarsting op Hawaï. Zijn weduwe wist hoe bijzonder het verhaal was, en hield zijn aantekeningen en het onafgemaakte manuscript achter totdat ze de juiste auteur had gevonden om het te voltooien. Recent vond ze die: James Patterson, een van de populairste verhalenvertellers ter wereld.

Uitbarsting combineert het tempo van James Patterson met de vindingrijkheid van Michael Crichton, in een van de grootste thrillerlanceringen in jaren. Het resultaat is een zenuwslopend verhaal over een vulkaanuitbarsting die op het punt staat een deel van Hawaï te vernietigen. Maar een geheim dat al decennialang door het leger wordt bewaard, blijkt nóg destructiever dan de vulkaan…

Actiethriller

Uitbarsting is een echte Amerikaanse actiethriller. Het is heel filmisch geschreven. Het is mijn eerste boek van zowel Crichton als Patterson. Maar voor mij leest het alsof ik naar Jurassic Park kijk. Bepaalde karakters, bepaalde energie tussen die karakters en spannende filmische elementen. Die spannende scènes vliegen je om de oren in dit boek. Van implosies, tot explosies naar reddingsacties en heldhaftige zenuwslopende missies. Een beetje liefde, een beetje gemis, nostalgie, vriendschap, familie, wrijving en overheid. En je hebt dit boek in een notendop!

De basis is een vulkaanuitbarsting in Hawaï. Het leven op dit eiland wordt goed gevangen. De natuur, cultuur en taal komen veel aan bod. Dat dit een speciaal project was voor Crichton is goed voelbaar. Dat maakt dit boek ook voor mij tot een bijzonder boek. De liefde voor dit project en hoe dat vervolgens is opgepakt en uitgewerkt. Verder moet ik wel toegeven dat het verhaal mij niet helemaal op het puntje van mijn stoel liet zitten. Daarvoor gebeurde er uiteindelijk te weinig, was het grote geheim niet helemaal zoals ik had gehoopt en was het iets te klinisch geschreven voor mij. Toch heb ik zeker wel genoten van Uitbarsting. Het is een actiethriller waarvan je precies weet wat je gaat krijgen, en dat leest ook wel lekker.

Hawaï & karakters

Zoals gezegd speelt de locatie in Uitbarsting een belangrijke rol. Er worden veel dingen van dit eiland benoemd. De natuur, cultuur, geschiedenis en ook taal. Dat vind ik tof. Verder spelen de oorspronkelijke bewoners en mensen van het vaste land een rol. Zoals eigenlijk op elke plek wel, beide staan een beetje tegenover elkaar.

Verder zijn er veel, heel veel, karakters. Voor mijn smaak wat teveel. Toch weten Crichton en Patterson het wel goed te doen. Iedereen wordt direct heel helder omschreven en zijn zoals ze zijn. Dat laat me terugkomen op het “klinische”. Er is veel tell, minder show, en als je dat gewoon kan aannemen dan is dit een heerlijk boek. Het is dus enerzijds een sterk punt dat alles is zoals het is, anderzijds laat dit geen ruimte voor karakterontwikkeling. Maar dat is ook niet waarvoor je dit boek oppakt. Als je zinderende actie wilt, veel overleg en clash van karakters… Uitbarsting it is!

Review Uitbarsting

Het is mij niet geheel duidelijk wat nou precies Crichton is en hoeveel Patterson heeft gedaan. Na het lezen van Uitbarsting schuif ik de boeken van Jurassic Park wel wat dichterbij, ik ben benieuwd naar Crichton zijn eigen stijl. Ik ben niet per se aangemoedigd om een boek van Patterson op te pakken. Maar zeg nooit nooit. De stijl van dit boek vond ik lekker voor de zomerdagen. Geen lastig gedoe, gewoon rechttoe rechtaan actie met duidelijke karakters. Dat ik niet elk karakter helemaal in mijn vizier had was ook nergens remmend voor de spanning.

Uitbarsting is precies wat het is. Een spannende actiethriller wat draait om de uitbarsting, en waarbij de overheid, geheimen en aftellen bepalend is. Daarbij zit dan nog de locatie die echt wel tof uitgediept wordt. Heldhaftige personages, explosieve clashes, verhitte discussies en technische overleggen over hoe je een eruptie kan omleiden. Smaakt dit naar meer? Ik vond het een leuk uitstapje naar een genre wat mij niet per se ligt. Wil je nog wat tips over actiethrillers? Scroll dan verder.

Leestips actiethriller

Specificaties Uitbarsting

Auteurs: Michael Crichton & James Patterson | Uitgever: HarperCollins | Vertaald door Angelique Verheijen | 9789402715316 | Juni 2024 | Originele Engelse titel: Eruption | 432 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, bezoek de website van uitgeverij HarperCollins of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.