Vallen en opstaan, een eerste roman van Sarah Turner

Bij de voorpublicatie van dit boek kreeg ik bij het zien van de cover en de titel van het boek meteen al een glimlach op mijn gezicht. ‘Vallen en opstaan’, ‘If it doesn’t kill you, it makes you stronger’, ‘Op het einde komt alles goed en als het niet goed komt, is het nog niet het einde’ en ‘Het is wat het is’.
Dit zijn zomaar wat quotes die hier in huis al jaren uitgesproken worden. Een rollercoasterrit die al meer dan de beloofde zeven jaren dip duurt. Maar dat geeft niets als je elke dag jezelf weer afstoft, opstaat en opnieuw begint. En dat geldt ook voor de hoofdpersoon van dit boek Beth.

hoofd Vallen en opstaan

Vallen en opstaan

Beth houdt nooit iets lang vol. Ze heeft meer banen en relaties versleten dan ze op twee handen kan tellen en ze woont en slaapt nog steeds in haar meisjeskamer bij haar ouders. De enige regelmaat die ze in haar leven heeft is haar vaste bezoek op vrijdagavond aan de pub. Op een ochtend zoals zo vele andere ochtenden verandert haar leven totaal. Een onvoorstelbare tragedie zet Beths leven op zijn kop in Vallen en opstaan wanneer zij plotseling de volledige zorg voor de twee kinderen van haar zus krijgt. Namelijk de zorg voor tiener Polly en kleuter Ted.

In de totale chaos van het leven van Beth kan dit er ook nog wel bij, opgescheept zitten met de twee kinderen van je zus zonder enige ervaring. Zonder te weten waarom je zus jou heeft uitgekozen voor deze taak. En zonder toe te kunnen komen aan je eigen verdriet.

Zo begint voor Beth een leven van verhaaltjes lezen voor het slapengaan, ouderavonden en olifantenknuffels. Maar zonder ooit eerder voor iemand verantwoordelijk te zijn geweest, vraagt Beth zich af of ze deze taak wel aan kan. Samen met de hulp van haar beste vriend Jory en haar eenzame buurman Albert, ontdekt Beth dat ze deze keer zal slagen, ook al is het met keihard vallen en opstaan.

‘’Wees gerust mijn lieve kind, achter de wolken is er altijd licht.’’ Louise May Alcott – Onder moeders vleugels

quote

Eerlijk, puur, humor en vol zelfspot

Door de eenvoudige, maar zeker niet kinderachtige, schrijfstijl maak je kennis met Beth. Het is alsof je achter Beth aan loopt en steeds over haar schouder mee mag kijken met wat er op dat moment in haar leven gebeurd. Hierdoor kom je heel dicht bij de situaties en maakt het veel dingen herkenbaar. Zeker voor ouders. De eeuwige strijd met het opvoeden. Het never nooit ophouden van regelen, wassen, boodschappen en orde in de chaos maken. Wat een kansloos gebeuren is want eenmaal klaar begint alles weer van voor af aan. Vallen en opstaan lijkt een beetje qua schrijfstijl op de boeken van Silvia Witteman; eerlijk puur en vol zelfspot en humor.

Waar je dan wel voor moet waken is dat het boek niet té luchtig wordt en dat is wel wat ik een beetje miste in het geheel. Beth krijgt nogal wat voor haar kiezen maar bij dit alles blijven de emoties aan de oppervlakte. Sterker nog, de emoties blijven uit. Ze worden gemeld en als lezer kun je je indenken hoe erg het zou moeten zijn. Maar het had zo mooi voor het verhaal geweest als de auteur wat meer de diepte ingegaan was.

Nu wil ze best wel veel. Het verhaal verliest zichzelf een beetje in de chaos van de vele lijntjes die uitgegooid worden. Deze komen daardoor aan het einde ook niet helemaal lekker bij elkaar. Daardoor zit er niet echt een einde aan het boek voor mij. Het voelt meer als een einde van een lang hoofdstuk.

vallen en opstaan

Relaties

Wat ik heel erg goed gedaan vind in Vallen en opstaan, zijn de relaties onderling. De behoefte om bij een ander te zijn, te delen maar ook de angsten en onzekerheden. Beth heeft nogal wat issues met betrekking tot relaties. De relatie met haar moeder verloopt stroef en bij haar vindt ze niet de steun die ze zo nodig heeft.

Jory is al jaren haar beste vriend maar ze verzwijgt iets voor hem en weet niet wat ze hiermee aan moet. Dan maakt ze ook nog kennis met de aandoenlijke buurman van haar zus. Met hem probeert ze een vriendschap met aan te gaan. Dit op basis van hun gezamenlijke liefde voor boeken. En dan zijn er nog de twee kinderen van haar zus…

Naar mate het verhaal vordert van Vallen en opstaan begin je te begrijpen waarom Beth al deze fases met al deze verschillende mensen door moet maken. Ze staan namelijk allemaal symbool voor een stukje van haar zelf. Elke confrontatie die ze heeft en elke oplossing die ze daar voor vinden moet maakt dat ze sterker wordt en laat ook haar persoonlijkheid  groeien. Kortom het is haar weg naar volwassen worden, een spiegel naar ziel.

De schrijfster

Sarah Turner woont met haar man en drie kinderen in Devon. Na een studie filosofie was ze werkzaam in de financiële wereld en daarna in het onderwijs. Om stoom af te blazen startte ze een blog over het ouderschap en dit werd zo een succes dat ze fulltime ging schrijven. Sindsdien heeft ze drie bestsellers op geschreven onder haar online pseudoniem: The Unmumsy Mum. Het boek ‘Vallen en opstaan’ is haar eerste roman en werd direct een Sunday Times-Bestseller.

’Voor mijn vader die altijd heeft gezegd dat ik het kon.
En voor James die me net zo lang heeft voorgehouden dat ik het kon tot ik het ook echt deed.’’ Sarah Turner

Een dikke voldoende

Qua vormgeving zou je denken dat je een makkelijk en vermakelijke roman in handen hebt met Vallen en opstaan. Dat is zeker waar. Maar wie tussen de regels door leest haalt er nog veel meer uit dan erin zit. Dat is heel knap gedaan van de schrijfster Sarah Turner. Wanneer de personages en de gebeurtenissen wat meer karakter, diepgang en emoties mee zouden krijgen zou je het terecht een literaire roman kunnen noemen.

Veel thema’s uit het dagelijkse leven zoals, afscheid, verdriet, liefde, angst, overwinnen, familie en vrienden worden aangehaald in Vallen en opstaan. Nu worden die net niet genoeg uitgewerkt. Het zijn er misschien ook net even teveel. Maar de boodschap is duidelijk. Dit boek haalt met gemak een dikke voldoende. Aan het einde van het verhaal is niet alleen het hoofdpersonage Beth gegroeid maar weet je zelf ook weer dat na regen zonneschijn komt. En ook dat het genoeg is om je eigen unieke zelf te zijn.

“Zoveel verschillen je zus en jij niet van elkaar hoor. Jij bent iets luidruchtiger, iets chaotischer.. Maar je hebt een goed hart net als zij”

Specificaties Vallen en opstaan

Auteur: Sarah Turner | Vertaald door Valerie Janssen | Uitgever A.W. Bruna | Juli 2022 | 9789400515154 | 384 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier naar Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.