Van apekop tot dwarsligger – een leerzaam boek over treinen

Treinliefhebbers opgelet! Leer in dit stoere boek alles over treinen. Een overzicht van alle modellen, hoeveel rails er ligt in Nederland en nog veel meer moois. Van Apekop tot Dwarsligger is een informatief en leerzaam boek met gedetailleerde illustraties van Simone Bijlard. Leuk voor alle beginnende én gevorderde treinfans van 8+!

Alles op en rond het Nederlandse spoor

Van apekop tot dwarsligger

Boeiende weetjes en gedetailleerde tekeningen

Altijd al willen weten hoe de binnenkant van de cabine van de treinmachinist eruit ziet? Of hoe een stoomlocomotief werkt? Simone Bijlard laat dit met gedetailleerde tekeningen zien. We beginnen op de binnenzijde van de kaft met allerlei treinstellen, waaronder natuurlijk de apekop en de dwarsligger. Maar ook de eerste locomotief die in 1839 ging rijden. Want zo lang zijn er dus al treinen op het spoor.

Het eerste traject was er tussen Amsterdam en Haarlem. En ondertussen bestaat het spoornetwerk uit 7053 kilometer rails. En het is het drukst bezette treinnetwerk van Europa!

Van apekop tot dwarsligger

Wat een boel interessante weetjes in dit boek. We zien bijvoorbeeld ook een overzichtskaart van Nederland met een aantal van de mooiste stationsgebouwen. Dat is alleen al een leuk onderdeel van een treinreis, het bezoeken van die prachtige stations. In het boek staat ook een illustratie van Den Haag Centraal, en we leren dat dit de bijnaam heeft van sjoelbak. Omdat het dus voor machinisten zo voelt als de trein komt aanrijden in dit zogenoemde kopstation!

Van apekop tot dwarsligger – Simone Bijlard

Van Apekop tot Dwarsligger – dit is een informatief boek met een mooi overzicht van alle veranderingen door de jaren heen. Maar ook van belangrijke gebeurtenissen op het spoor, zoals de grootste treinramp in de Nederlandse geschiedenis in 1962, waarbij 93 mensen overleden. De ramp wordt gedetailleerd uitgelegd en getekend. Dat maakt veel indruk! En zo heeft iedere bladzijde een nieuw onderwerp. Bijvoorbeeld hoe het laden op een haventerminal verloopt en hoe een rangeerterrein eruit ziet.

Het boek is informatief met de juiste hoeveelheid tekst. De tekeningen zijn ook erg aansprekend voor kinderen. Een leuke combinatie van techniek, beleving en nostalgie. Aangezien er altijd vele jonge én oudere treinliefhebbers zijn, zal Van Apekop tot Dwarsligger zeker bij velen in de smaak vallen. 

Simone Bijlard studeerde Bouwkunde aan de Technische Universiteit Delft. Na jaren als architect te hebben gewerkt, maakt zij nu informatieve kinderboeken. Kijk op haar website voor meer informatie, bijvoorbeeld over het maakproces van de tekeningen.

tunnels
De ingenieuze aanpassingen van het spoor in Delft

Naar het Spoorwegmuseum

Een leuk extraatje is dat je bij de aanschaf van dit boek een 2e kaartje gratis krijgt voor het Spoorwegmuseum in Utrecht. Dus dat is een erg leuke combinatie voor bijvoorbeeld een cadeautje. Geef een boek plus een dagje uit! Van de apekop tot de dwarsligger, van de stoomlocomotief tot de trein van de toekomst. We willen er graag nog meer over leren in het museum!

De toekomst?

Met de snelheid van het geluid naar Parijs? Dat is niet langer een toekomstdroom. Vacuümtreinen hebben tijdens testritten 1200 kilometer per uur gereden.

stoomlocomotief

Specificaties Van Apekop tot Dwarsligger

Auteur/illustrator: Simone Bijlard | Vormgeving: Marry van Baar | Uitgeverij: Querido | 9789045128283 | oktober 2022 | 48 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Van apekop tot dwarsligger
footer 5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.