Van een kind dat geen woorden vindt, voorleesboek over taalproblemen

Voor sommige kinderen is praten een probleem. Want ja, overal is taal voor nodig. En als je niet praat, dan ben je al snel opvallend. ‘Van een kind dat geen woorden vindt’ is een voorleesboek over een kind dat weinig praat. Een mooi en gevoelig boek om dit onderwerp bespreekbaar te maken.

Van een kind dat geen woorden vindt

Als praten een probleem is: van een kind dat geen woorden vindt

Kaatje knabbelt altijd aan haar kauwgom als je haar ziet.
En praten? Dat doe ze weinig of niet.
Papa kan het standjes geven niet laten.
Wat als zijn kind niet netjes leert praten?
De familie vraagt: ‘Is ze wel normaal?
Laat dat kind toch eens testen op taal!’
Een tante vindt dat ze op spraakles moet.
Maar een oma beweert: ‘Het komt wel goed.’

Kaatje is geen grote prater. Ze heeft problemen met taal. Ze is een kind dat geen woorden vindt. Daardoor is ze vaak wat eenzaam en heeft ze eigenlijk geen vrienden, alleen Madam Martha van het winkeltje. Zij bedenkt een wedstrijd, waardoor Kaatje vriendschappen aangaat met andere kinderen, ook al heeft ze moeite met taal.

Een boek over een taalstoornis

Al eerder heb ik het boek ‘Het Taalmonster van Kaat‘ mogen reviewen. Dat was ook een boek over een taalontwikkelingsstoornis. Toch was dat een ander soort taalstoornis. Bij dit boek, is Kaatje niet echt een prater. Er komt weinig taal uit, en anderen maken zich echt zorgen.
Ik vind dit een mooi uitgangspunt voor een boek. Want er zijn in elke klas wel kinderen die problemen hebben met praten of zelfs een taalstoornis hebben. Daarom is het ook goed dat hier wat meer boeken over dit onderwerp komen. Zo zien deze kinderen dat ze niet de enige zijn die dit hebben. En ik vind ‘Van een kind dat geen woorden vindt’ ook een optimistisch boek: het laat zien dat je problemen kunt hebben met praten, maar toch vrienden kunt maken en lekker in je vel kunt zitten.

Van een kind dat geen woorden vindt

Herkenbare stijl

Toen ik dit boek in handen kreeg, had ik meteen een gevoel van herkenning. Want de tekeningen zijn in dezelfde, herkenbare stijl. Ik vind bij dit boek wel meer het verhaal op de voorgrond staan, en wat minder de taalproblematiek (in het vorige boek vond ik dit juist omgekeerd). Dat leest juist prettiger. Het verhaal is ook leuk en verrassend voor kinderen. Vooral het einde (dat alle kinderen een shirt hebben gekregen, met de eerste letter van hun naam), vond ik leuk en verrassend gevonden. Als leerkracht vind ik dit een fijn voorleesboek om in de kast te hebben staan. Want ik weet zeker dat dit bruikbaar is in de klas!

Specificaties ‘Van een kind dat geen woorden vindt’

Auteur: Riet Wille | Illustraties: Janneke Ipenburg | Uitgeverij: De Eenhoorn | 9789462916425 | mei 2022 | 48 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.