Van klein tot groots David Bowie, een eerste man in de serie

Ik ben fan van de boekenserie ‘Van klein tot groots’ van uitgeverij De Vier Windstreken. Tot nu toe voornamelijk over mooie inspirerende vrouwen. Tot nu toe.. want kijk eens wie nu als eerste man in deze serie neerstrijkt! Niemand minder dan de door mij geliefde David Bowie. Een man, een artiest, een zonderling die groot is geworden door zichzelf te zijn. En door toffe muziek en films. Een man met wie ik ooit in New York in de lift samen stond en totaal starstruck was. You remind me of the babe.. Van klein tot groots David Bowie!

van klein tot groots david bowie

Van klein tot groots David Bowie

Dit boek is onderdeel van de serie ‘Van klein tot groots’. Waarmee kinderen én volwassenen de levensverhalen ontdekken van belangrijke personen uit de wereld van muziek, wetenschap, sport, literatuur, kunst en filosofie. Bijzondere en inspirerende mensen zoals David Bowie, van wie we veel kunnen leren. Elk deel laat zien hoe hun leven begon met een grote droom en leidde tot een prominente plek in de wereldgeschiedenis.

David Bowie (Londen, 8 januari 1947 – New York, 10 januari 2016) was vanaf het begin al een ster. Of het nou bij zijn muziek- en danslessen was of toen hij zijn eerste band begon, David deed altijd iets vernieuwends. Als volwassen man behoorde hij tot de meest gevierde muzikanten en magische artiesten die er ooit waren. Hij verbaasde het publiek iedere keer weer met zijn talent, kostuums en podiumprestaties. En door altijd zichzelf te blijven is hij ook nu nog voor veel mensen een inspiratiebron.

We can be heroes, just for one day

We can be heroes – David Bowie

You remind me of the babe

David heeft mij voor het eerst echt betoverd in één van mijn favoriete jeugdfilms: Labyrinth. Deze film uit 1986 is geregisseerd door Jim Henson (muppets), geproduceerd door George Lucas (Star Wars) en het script is onder andere van Terry Jones (Monty Python). Het is een spannende film vol absurdheid en magie en David Bowie heeft een indrukwekkende rol als de Goblin King. Pas later ontdekte ik dat dit 1 van zijn vele verschijningen is, maar voor mij wel DE kenmerkende verschijning. En ik ontdekte nog meer door Van klein tot groots David Bowie te lezen.

Boek

Ik heb Van klein tot groots David Bowie dan ook voornamelijk voor mezelf aangevraagd. Uiteraard ook om aan mijn dochters het verhaal van deze mooie man te vertellen. Het is namelijk een kinderboekenserie. Maar tegelijk is dat een erg fijne en frisse manier om in het leven van David te duiken. De belangrijkste dingen staan erin, gecombineerd met de warme illustraties van Ana Albero. Heel speels wordt zijn verhaal verteld en ik wist een aantal dingen niet.

Zo is kenmerkend voor Bowie dat zijn ogen beide een andere kleur hebben. ik dacht dat hij zo geboren was. Maar niks is minder waar. Het komt door een flinke klap van een vriend van hem. Ook lees ik in Van klein tot groots David Bowie dat hij al van kleins af aan bezig was met aliens en het buitenaardse. Die fascinatie zat er al van jongs af aan in en dat heeft ook de alter ego van Ziggy Stardust gevormd. Samen met meerdere personages. David Jones, zijn echte naam, was een geboren artiest en entertainer.

David zijn eerste hit Space Oddity werd op televisie uitgezonden op het moment dat de Apollo 11 landde op de maan en de eerste mens voet zette op de maan

Zonderling

Velen zullen Bowie als zonderling omschrijven. Door zijn bijzondere muziek, zijn alter ego’s maar ook door zijn opvallende uiterlijk. Ik lees in Van klein tot groots David Bowie dat leraren soms niet wisten of hij nou een jongen of meisje was. Maar het boek weet de mooie woorden te vinden: “David was gewoon lekker zichzelf“. En zo is het, hij had een droom, een visie en heeft dit vorm weten te geven en is daarmee heel groot geworden. Zonderling maakt hij tot een mooi woord.

Een inspirerend mens, een mooie man, soms vrouw, soms alien, soms weer iets anders. Maar bovenal was David zichzelf en zijn palet in zichzelf was erg kleurrijk en divers. Ik ben blij dat hij dat heeft kunnen tonen aan de wereld. En ik ben blij dat Van klein tot groots David Bowie nu nieuw in de serie is! Een ode in prentenboek, klaar voor een jongere generatie om over dit inspirerende mens te vertellen!

info

Specificaties Van klein tot groots David Bowie

Auteur: Isabel Sánchez Vegara | Illustraties: Ana Albero | Ontwerp coverillustratie: Joel Dalmau | Vertaald door Antje Schoehuys-Blaak | Nederlandse uitgave 2021 | Uitgever: De Vier Windstreken | 9789051168778 | 36 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.