Van Klein tot Groots: Coco Chanel en Rosa Parks

In de prentenboekenserie Van Klein tot Groots staan dit keer Rosa Parks en Coco Chanel centraal. In deze review vertel ik je graag meer over deze twee vrouwen. Zij maakten, ieder op haar eigen manier, de wereld een beetje mooier.

Van Klein tot Groots Coco Chanel

Coco Chanel: van kleine hoeden tot een groots parfum

We beginnen dit blog van de serie Van Klein tot Groots, bij de vrouw die zei: Als je anders bent dan de rest, word je vanzelf onvervangbaar.’ Coco Chanel. Geboren als Gabrielle Bonheur Chanel in Saumur maakte zij al jong andere keuzes dan andere meisjes. Misschien omdat ze zo overtuigd was van haar talent: Het maken en ontwerpen van hoeden en kleding. Ze durfde ook te kiezen voor een andere stijl. Losser, simpele lijnen, minder franje en vooral: gemaakt voor vrouwen. Kleding moest zich vormen naar een vrouwenlichaam en niet andersom. Met deze kenmerkende eigen stijl wekte zij in het begin hoon op, maar later kreeg ze veel erkenning. Haar kleding en daarmee zijzelf, staat symbool voor de verworven vrijheid van vrouwen in de twintigste eeuw.

Van Klein tot Groots Coco Chanel

Rosa Parks: van een ogenschijnlijk kleine daad tot een grootse nalatenschap

Verworven vrijheid, daar wist Rosa Parks ook wel het één en ander van. Coco Chanel zoch de vrijheid in de uiting van het individu, in het vinden van een persoonlijke stijl. Zo zien we in dit deel van de serie Van Klein tot Groots. Burgerrechtenactiviste Rosa Parks zocht haar leven lang die vrijheid in de rechten voor iedereen. Of, zoals ze zelf zei: ‘We moeten het blijven proberen, zolang we leven.’

Van Klein tot Groots
Van Klein tot Groots

De Afro-Amerikaanse Rosa Parks kreeg in Alabama de volle laag van de Jim Crow wetten. Deze wetten worden uitgelegd, maar niet benoemd. We lezen over haar leven waarin werkzaam is voor de NAACP, een organisatie die zich inzet voor rechten van Afro-Amerikanen.

We lezen ook over haar meest grootse wapenfeit: ‘she took a stand by sitting down’. Als een blanke wilde zitten en er nergens anders meer plaats was, moesten Afro-Amerikanen achterin de bus staan. Rosa was het zat, bleef zitten en werd gearresteerd. Het daaropvolgende proces in de rechtbank is legendarisch. Van het zuidelijke Alabama verhuisde ze later naar Detroit om te zien dat het daar niet veel beter was. Haar hele leven werkte ze voor (rechts)gelijkheid voor Afro-Amerikanen op een waardige en moedige manier die bewondering opwekt.

Rosa Parks
Van Klein tot Groots

De serie van De vier Windstreken

Deze serie van Klein tot Groots, is volgens mij volledig geschreven door vrouwelijke schrijvers en geïllustreerd door vrouwelijke illustratoren. In Nederland wordt Van Klein tot Groots uitgebracht door Uitgeverij de vier Windstreken. Op StoerLeesVoer zijn al eerder de delen over Marie Curie en Anne Frank gereviewd. Deze twee prentenboeken over Rosa Parks en Coco Chanel laten ons zien hoe breed het palet is van vrouwen die hun droom nastreefden. Zij leverden een grootse prestatie. Of dat nu is op het gebied van burgerrechten, literatuur, wetenschap of haute couture zijn deze vrouwen rolmodellen voor meisjes van nu. Juist omdat je als meisje mag opgroeien tot wie je wilt. Omdat tegenslag niet leuk is, maar wel je tot grootse daden brengt.

Met Coco Chanel en Rosa Parks zijn weer twee mooie en waardevolle bijdragen aan de serie Van Klein tot Groots geleverd. Fijn om voor te lezen en bruikbaar in de geschiedenisles.

van klein tot groots coco chanel en rosa parks

Specificaties Coco Chanel Van Klein tot Groots

Schrijver: Maria Isabel Sánchez Vegara | Illustrator: Ana Albero | Uitgever: De Vier Windstreken | Jaar van Uitgave: 2018 | 9789051166545 | Voor meer informatie kijk je hier

Specificaties Rosa Parks

Schrijver: Lisbeth Kaiser | Illustrator: Marta Antalo | Uitgever: De Vier Windstreken | Jaar van Uitgave: 2020 |9789051167832 Voor meer informatie kijk je hier

Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.