Verdwenen; een thriller van de Crime Compagnie

De Crime Compagnie heeft weer een thriller die mijn aandacht weet te trekken. Geschreven door Ingrid Oonincx, genaamd Verdwenen. In dit verhaal maken we kennis met Simone die een zoektocht start naar de vader die ze dacht niet te hebben. Mijn aandacht voor dit boek was getrokken bij deze zin op de achterzijde van het boek; ‘Hoe ver zou jij gaan om de waarheid te achterhalen?’ Ben jij ook zo benieuwd naar Verdwenen?

Verdwenen

Samenvatting Verdwenen

Als kind van een bewust ongehuwde moeder heeft onderzoeksjournalist Simone haar vader nooit gekend. Totdat haar stervende moeder haar een naam en foto geeft. Simone ontdekt dat haar vader aan boord was van een vrachtschip dat schipbreuk leed in de Atlantische Oceaan. Ze besluit een artikel te schrijven over dit dodelijk ongeluk. Stap voor stap ontrafelt ze de gruwelijke waarheid achter haar vaders verleden…

Een overtuigende thriller met sterke sfeertekeningen en een knappe opbouw.’ – De Telegraaf.

Simone

Simone is de hoofdpersoon in dit spannende verhaal dat de titel Verdwenen draagt. Verdwenen kan van alles betekenen maar in dit geval is de vader van Simone verdwenen. In eerste instantie heeft Simone haar hele leven gedacht dat ze geen vader had. Haar moeder vertelde haar dat ze met behulp van een zaaddonor was geboren, maar niets blijkt minder waar. Op haar sterfbed vertelt de moeder van Simone haar dat haar vader aan boord was van een vrachtschip dat in 1987 is gezonken in de Atlantische Oceaan. Inmiddels is het jaren later, 2001, maar toch wil Simone op zoek naar de mens achter de naam. Ook al is haar vader niet meer in leven, ze wil graag weten / ontdekken wie hij was. Wat zijn persoonlijkheid was en of ze nog eventueel verdere familie heeft. De zoektocht begint..

Verdwenen

Deo Volente

Het vrachtschip Deo Volente ligt in de haven van Rotterdam in 1987. Het schip heeft als bestemming Spanje en vertrekt, naast de bemanning van het schip, met een aantal extra passagiers. In deze tijd had niet iedereen de middelen om met een luxe schip mee te varen. Een vrachtschip was dan de uitkomst en zo kwam het dat er in totaal 9 passagiers extra op de Deo Volente stapten. Naast 7 Spaanse arbeiders stappen ook Lisa en Arne op, ieder met hun eigen verhaal.

Arne kiest voor deze manier van reizen omdat hij inspiratie wil opdoen voor zijn nieuwe boek over het even op zee en varen. En hoe doe je dat beter dan op een vrachtschip stappen en met de bemanning in gesprek te gaan? Lisa kiest voor deze wat ongebruikelijke manier van reizen omdat het reizen met een vliegtuig helemaal geen optie voor haar is. Ze gaat met haar man mee naar Brazilië voor zijn werk. Hij is echter al vooruit gegaan met het vliegtuig. Maar aangezien zij daar een grote angst voor heeft besluit zij met de Deo Volente mee te varen. Was dit voor beide wel een verstandige keuze?

Verdwenen vader

In het begin van het boek vond ik de titel niet helemaal passend. Bij verdwenen denk ik aan iemand die is vermist, maar in dit geval is de vader van Simone niet vermist. Hij is overleden tijdens een scheepsramp. Toch klopt de titel wel als je het boek helemaal uitgelezen hebt. In een bepaald opzicht is de vader van Simone ook verdwenen; zijn lichaam en dat van de andere passagiers zijn nooit terug gevonden, aangezien de oceaan op de bewuste plek te diep is om het gezonken vrachtschip te bergen. Je kunt de term verdwenen natuurlijk op meerdere manieren interpreteren.

vader

Meerdere personages en verhaallijnen in Verdwenen

Zoals ik hierboven al aangaf gaat het verhaal van Verdwenen niet alleen over Simone. Zij is wel de persoon die de lead heeft in dit verhaal. Maar wat ik interessant vind om te lezen is dat het verhaal van Simone mooi verweven is met de verhaallijnen van andere personages. Niet alleen in de tegenwoordige tijd, maar ook in de verleden tijd. In het boek wisselen het heden en het verleden elkaar af. Zo maak je als lezer steeds een sprong terug in de tijd naar 1987 of juist vooruit naar het heden, ofwel 2001.

Arne en Lisa zijn twee personages die leven in 1987 en waar je, hoe verder het verhaal zich ontvouwt steeds meer over te weten komt. Waarom zitten ze op de Deo Volente en wat drijft hen om deze stap in hun leven te maken. De reis zorgt bij beide voor opheldering over hun leven en de keuzes die ze maken en maken ze beide een grote beslissing.

Wat ik altijd doe, onbewust eigenlijk, is me een voorstelling maken van de hoofdpersoon in het verhaal. Soms gaat dit makkelijk en soms wat moeilijker. In dit geval ging het wat moeilijker omdat ik nog geen echte klik voelde met Simone in het begin van het boek. Ik kon me niet echt in haar inleven; ik heb (gelukkig) mijn vader nog steeds lekker in mijn leven present en is hij een geweldige vader en opa. Het was dan ook eigenlijk niet voor te stellen hoe het moet zijn om geen vader in je leven te hebben van kleins af aan. Ik kan me indenken dat het anders is, misschien juist normaal omdat Simone in dit geval niet anders gewend is, maar toch lijkt het me raar.

Gaandeweg het verhaal komt de klik die ik zoek met Simone toch. Eigenlijk door iets kleins en misschien wel iets onbenulligs. Simone blijkt uit Tilburg te komen, de stad waar ik geboren en getogen ben en waar ik nog steeds met veel liefde woon. Zoiets als een woonplaats zorgt er in dit geval wel voor dat ik een soort van kleine klik met Simone voel en dat vind ik wel prettig. Ik lees het liefste wel een boek waar ik me prettig bij voel.

Verdwenen

Welk gevoel houd ik over na het lezen van Verdwenen?

Het verhaal komt naar mijn idee niet heel vlot op gang. Misschien komt dit ook door de missende klik met de hoofdpersoon. Het lijkt alsof ik niet vanaf het begin in het verhaal zit. Verderop in het boek veranderd dit en gaat het ineens snel met het verhaal van Simone. Onverwachte mensen duiken op en de rol die zij spelen is vooral het onverwachte voor mij. De verbindingen die in het boek gelegd worden zijn goed uitgedacht, maar spreken mij niet echt aan. Toch kon ik het boek niet wegleggen en wilde ik per se weten hoe het einde zou zijn. Ergens is dan toch mijn aandacht getrokken en vastgehouden. En het einde is verrassend..

Wat me opviel was dat de hoofdstukken die zich in het verleden afspelen schuin gedrukt zijn. Het leest fijn weg en je hebt meteen een reminder dat het gaat om een passage uit het verleden.

Verdwenen
Passage uit het verleden

Specificaties Verdwenen

Auteur: Ingrid Oonincx | Uitgever: De Crime Compagnie | maart 2021 | 9789461094698 | 350 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Footer5

Chantal
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Chantal, getrouwd en moeder van een prachtige dochter genaamd Nora. Ik ben werkzaam in het basisonderwijs en het lezen van een boek staat altijd standaard op het dagprogramma. Lezen is ook mijn ontspanning aan het einde van een lange dag. Samen met mijn gezin ben ik graag actief bezig en knutsel ik graag met mijn dochter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.