Verlegen Vliertje, een verlegen avontuur

Soms lijkt de wereld wel van de uitgesproken mensen te zijn. Wat ook logisch is, die laten van zich horen. Mijn oudste dochter is een meid die liever op de achtergrond is. Die alles bekijkt, ook de kat uit boom en niet meteen het achterste van haar tong laat zien. En dat is prima, vind ik tenminste. Vaak moet ik wel uitleg geven want een uitgesproken kind wordt in het algemeen sneller geaccepteerd. Toen ik een eigen BSO groep had, probeerde ik ook altijd oog te hebben voor deze stille groep kinderen. Het prentenboek ‘Verlegen Vliertje’ is perfect voor de wat verlegen en stille avonturiers.

verlegen vliertje

Verlegen Vliertje

Verlegen Vliertje is een konijn die woont in een verlaten brievenbus. Buiten is er zoveel lawaai van spelende kinderen, de bomen doemen op als monsters en de regen klettert op haar huisje. Vliertje vindt het veel fijner om binnen te blijven en de hele dag te tekenen. Maar dan post een jongetje een envelop in haar brievenbus. Het is een brief met een heel bijzondere vraag. Vliertje voelt zich niet dapper genoeg om de enge buitenwereld te betreden. Maar dan wordt de brief nooit bezorgd en gaat de wens van het jongetje nooit in vervulling. Moet ze het toch proberen? Lukt het haar? Een adembenemend geïllustreerd verhaal over verlegenheid, de kracht van empathie en vriendschap.

Kleuren

Iets wat mij meteen opvalt in Verlegen Vliertje zijn de kleuren en illustraties. Wat een bijzonder en opvallend kleurenpalet is er gekozen. Dromerig, en ik moet meteen denken aan het noorderlicht en maneschijn. Het zijn rustige warme kleuren maar met veel combinaties van feller groen en roze. Echt heel mooi en dromerig. De illustraties zijn ook echt hartverwarmend. De schutbladen zijn al verhalen op zichzelf. Kleine tekenen met grappige diverse tekstjes, ik hou er van!

Het verhaal zelf is kort, spannend en krachtig. Verlegen Vliertje is een lief en aandoenlijk karakter. Mijn oudste dochter herkent het wel, het lekker thuis willen zitten zonder even de drukte om haar heen. Ook in de klas valt ze vaak wat stil door alle drukte om haar heen. Soms lijkt ze dan weg te dromen, maar ik weet wel beter. Ik weet dat ze alles juist observeert en haar rust zoekt. Het is ook fijn om soms vanuit je eigen bubbel naar de drukke wereld om je heen te kijken. Ik herken veel van haar in mijzelf en dus ook in Vliertje.

Avontuur

Maar het is goed om uit elke bubbel wel eens te stappen. Want daarbinnen is het warm en veilig, maar daarbuiten is zoveel moois te ontdekken. Zo ontdekt Verlegen Vliertje meer van de wereld. Soms hard, maar ook mooi. En boven alles ontdekt ze veel over zichzelf. Dat ze best verlegen kan zijn maar ook moedig tegelijk! En dat je soms buiten die bubbel ook anderen blij kan maken wat jezelf ook weer verwarmd.

En het lekkerste van reizen is weer thuiskomen. “Ze” zeggen ook wel eens dat reizen een omslachtige manier van thuiskomen is. Zo ook voor Verlegen Vliertje. Zoals gezegd zitten de schutbladen vol met leuks. In het begin zijn het donkere potloodtekeningen vol met angsten en herrie. Maar op het einde zijn de tekeningen kleurrijk en zie je de verrijking die Vliertje heeft gekregen door uit haar bubbel te komen.

Vriendschap

Verlegen Vliertje is een prachtig hartverwarmend prentenboek. Met een toegankelijk en fijn verhaal. Kinderen kunnen hun eigen ‘boodschap’ eruit halen. Maar het avontuur opzoeken en daar onzeker over zijn, komt heel helder naar voren. En ook de vriendschap die ontstaat, en wat voor moois daar weer uit kan komen, vind ik een erg mooi thema. Ik denk dat het een goed boek is voor op een BSO, kinderdagverblijf of voor op school. Laten we ook eens aandacht besteden aan die stille groep kinderen. We horen jullie misschien minder maar we zien jullie wel degelijk en dit verhaal is voor jullie!

Specificaties Verlegen Vliertje

Auteur en illustrator: Cat Min | Vertaald door Riet Wille | Uitgever: Davidsfonds Infodok | Juli 2021 | 9789002274015 | 48 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.