Verlichting – Stephen King, een intrigerende novelle

Ik vind een novelle heerlijk. Dit is een kort verhaal met een beperkt aantal karakters. Het is een klein kijkje in een wereld. Fijn om even tussendoor te lezen of voor mee onderweg. Maar vergis je niet in de impact wat een ‘kleiner’ verhaal kan hebben. Deze novelle Verlichting van Stephen King vliegt niet zomaar uit je hoofd. Althans bij mij niet.

stephen king

Verlichting

Scott Carey ziet er hetzelfde uit, toch is er een grote verandering gaande. Hij verliest gestaag gewicht. Zijn omvang veranderd niet en hij weegt evenveel met als zonder kleren. Zelfs als hij zijn zakken vult met muntgeld, blijft zijn gewicht gelijk. Hij zoekt hulp bij een vriend, een gepensioneerde dokter Bob. Scott wil absoluut niet in het circus van ziekenhuizen en onderzoeken. Hij voelt zich namelijk prima. Niet ziek, geen pijn. Euforisch zelfs en verlicht.

Scott woont in Castle Rock, en raakt verwikkeld in een ruzie met zijn nieuwe lesbische buren. Hun honden poepen regelmatig in zijn voortuin. De vrouwen hebben een vegetarisch restaurant geopend in het dorp. Maar de inwoners willen niets weten van het lesbische koppel. Dat ze op hetzelfde geslacht vallen is nog tot daar aan toe. Maar dat ze getrouwd zijn en er openlijk over uitkomen gaat voor velen te ver. Scott, de dokter en de vrouwen raken verwikkeld in elkaars leven en iedereen is op zijn of haar manier opzoek naar verlichting.

verlichting

Kracht van King

Ik heb veel van King gelezen en ik kan inmiddels zijn boeken een beetje indelen op leeservaring. Er zijn boeken met een sterk begin, een inkakkend middenstuk en hij staat bekend om zijn wat vreemde keuzes op het eind. Maar dan volgt er opeens weer een boek waar het een traag begin heeft, een explosief spannend middenstuk en een perfect einde. Hoe dan ook, King schrijft veel en ik kijk altijd uit naar zijn verhalen omdat die vaak een bepaalde vonk bevatten. Ook de boeken die niet van begin tot einde doorrollen. Ik had dan ook zin in verlichting.

Verlichting rolt wel gewoon heerlijk door van begin tot einde. Dit is een boek in de kracht van King. Het bovennatuurlijke is meer een gegeven en niet iets wat eng is of heel bepalend. Nee dat zeg ik niet goed, het is wel degelijk heel bepalend, het verhaal draait erom. Maar het verhaal wat zich eromheen afspeelt is nog indrukwekkender voor mij. Ja Scott heeft een mysterieuze aandoening waar geen verklaring voor is. Maar hij voelt zich niet naar, heerlijk zelfs!

stephen king

Verbinding

Hij voelt zich verlicht en met die energie bereikt hij andere mensen om zich heen. Iedereen vind op een bepaalde manier verlichting. Een boek waarin verbinding met mensen een kracht is. En dat is mooi en verwarmend in deze coronatijd waarin we juist verder van elkaar af komen te staan. Zonder zoetsappig te zijn of dingen te forceren. Juist op een hele mooie, warme en natuurlijke manier vinden de enkele karakters in dit boek elkaar en weten ze zichzelf en elkaar te verlichten. Ondanks de verdrietige ondertoon, melancholisch zelfs, heeft het me toch verwarmd.

Het is een positieve versie van King zijn Thinner of De vervloeking. Hierin werd een man vervloekt door een zigeuner en viel af. Dit was wel degelijk zichtbaar en de man onderging dit met angst. Op het gewicht verliezen na houdt de vergelijking dan ook wel op. Maar dat gebeurd nou eenmaal als je zoveel boeken schrijft. Er is altijd wel een herkenningspuntje met een voorgaand verhaal. Leuk weetje is ook dat het in Castle Rock afspeelt. De inmiddels bekende plaats in de King universe waar meer van zijn verhalen zich afspelen en waar karakters elkaar soms zelfs ontmoeten.

verlichting

King universe

Dat is zo tof aan King. Hij schrijft zoveel en steeds vaker vind ik connecties in boeken naar karakters, gebeurtenissen en plaatsen. Dat maakt het voor mij waard om zijn werk te blijven lezen. Zo heb ik ook een boek op mijn tsundoku stapel liggen met een connectie naar de Mr. Mercedes trilogie. To be continued. Voor nu laat ik mijn gedachten nog even door dromen over de verlichting die King mij met dit boek heeft gegeven. Een prachtige novelle met een kort verhaal in hogere sferen. Groot in het klein zijn.

Specificaties Verlichting

Auteur: Stephen King | Uitgever: The house of Books / Overamstel uitgevers | 128 pagina’s |Maart 2019 | 9789044354966 | Meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

verlichting

Connecties vanuit mijn recensie

Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.