Villa Vita Nova, een zenuwslopend verhaal uit De Schaduwkronieken reeks

“Jip vond het maar een vreemd verhaal. Een laatste maal wierp ze een blik over haar schouder. Haar adem versnelde toen het gordijn een stukje opzij werd geschoven. Langs de kier stak een arm. Die was broodmager. De huid, die slap over het bot hing, had een grijsachtige tint met donkere levervlekken. Ergens leek het op een verschrompelde tak. Kippenvel kroop over Jips rug omhoog toen het gezicht van een oude vrouw zichtbaar werd.” Lees dit spannende verhaal van Jip in Villa Vita Nova, onderdeel van De Schaduwkronieken reeks.

hoofdfoto met kader van voorkant de schaduwkronieken jeugdhorror Villa Vita Nova

Synopsis van Villa Vita Nova

Wat als horror op klaarlichte dag plaatsvindt? Dat ontdek je in de “De Schaduwkronieken”. Voor onverschrokken lezers.

Villa Vita Nova is een plek waar ouderen op het einde van hun dagen een nieuw leven krijgen. Maar als Jip er voor haar eerste vakantiebaantje aan de slag gaat, krijgt ze het gevoel dat er iets aan de hand is. De medewerkers hebben een vreemde blik in hun ogen en de ouderen stellen eigenaardige vragen. Als er plotseling een collega verdwijnt en Jip op onderzoek uitgaat, doet ze een gruwelijke ontdekking … Het bloedstollende eerste deel van De schaduwkronieken. Voor onverschrokken lezers vanaf 14 jaar.

Leesbevordering met dunne en spannende reeksen

Dat er een grote groep jongeren is die gemotiveerd moeten worden tot lezen, dat is iets wat volgens mij van elke tijd is. De reden waarom wisselt. Maar dat er gelezen moet worden voor bijvoorbeeld school en dat jongeren te weinig leesuren maken naar de wens van volwassenen, is iets wat altijd wel zal spelen. Iets wat wel van deze tijd is, is het grote aanbod van diverse manieren waarop jongeren kunnen lezen! Er is een groot aanbod in genre en vormgeving. Allemaal bedoelt ter leesbevordering. Maar ook voor het leesplezier. Het één hoeft het ander niet meer uit te sluiten. Villa Vita Nova is ook echt een geweldig boek ter leesbevordering; lekker dun, toegankelijk en spannend waardoor lezen leuk is.

Inmiddels heb ik menig dunne en spannende boekenreeks al mogen lezen. Zo ben ik fan van De laatste uren van Josephine Donkers een XS shortread van Best of YA. Maar ook de niet dik en niet duur Kluitman novelles zijn talrijk en met velen, én erg leuk. En wat dacht je van de Horrorland boekenserie, ook erg tof! Team 3 van Zwijssen is voor een wat jonger publiek en meer een jeugdthriller. Voor een ouder publiek is de Team Mortis als jeugdthriller reeks erg tof. En nu dus hoog tijd voor mij om kennis te maken met de reeks De Schaduwkronieken, startend met Villa Vita Nova! En ik kan vast verklappen dat Jeroen van Berckum een knaller van een boek heeft geschreven.

voorkant Villa Vita Nova schaduwkronieken

Is Villa Vita Nova spannend?

Absoluut! Jeetje wat een knaller van een boek heeft Jeroen van Berckum geschreven. Ik wilde alleen even de eerste pagina’s lezen. Maar ik ben direct tot het einde blijven hangen. Ik kon niet stoppen met lezen. Ondanks dat de doelgroep vanaf ongeveer 14 jaar is, heb ik ook als volwassene genoten. En dát is wat mij betreft de kracht van een goede auteur. Een verhaal voor jongeren schrijven die ook spannend is voor volwassenen. Dan denk ik meteen aan boeken zoals Coraline en De dief van altijd, ook bedoelt voor kinderen maar zo gruwelijk spannend voor volwassenen. Villa Vita Nova is een dun boekje, en ik zou willen zeggen dat ik meer wil. Dat wil ik, maar toch klopt het gewoon als geheel. Er had geen woord meer of minder moeten staan.

Het begint al met de cover, deze is heerlijk mysterieus en eng ontworpen. Het geeft meteen goed de sfeer weer. Het titelblad is in dezelfde sfeer maar dan nog net wat duisterder. De vormgeving verder in het boek is minimalistisch spannend. Elk hoofdstuk begint met een cijfer in een kenmerkend lettertype met daarbij wat (bloed?)spetters. De hoofdstukken zijn kort, en er wordt gebruik gemaakt van onderbrekingen (ademhalen en lucht in de opmaak) in de vorm van alinea’s. Het is verre van kinderachtig en nodigt de wat lastige lezer uit, in plaats van deze af te schrikken. Maar ook de doorgewinterde lezer zal plezier beleven aan dit boek. Dat vind ik zo knap gedaan, het is toegankelijk maar wel serieus. Villa Vita Nova is top vormgegeven én bevat ook nog eens een geweldig verhaal.

De Schaduwkronieken 1

Villa Vita Nova is deel 1 van De Schaduwkronieken. Een reeks met spannende verhalen die los van elkaar gelezen kunnen worden. Het tweede deel, De laatste vijf, ligt al klaar om gelezen te worden. En ik heb deze een flink stuk naar voor geschoven op mijn recensiestapel.

hoofdstuk 1 Villa Vita Nova de schaduwkronieken

Het verhaal

Jip is ons hoofdkarakter en we starten Villa Vita Nova meteen al met een heel actueel en herkenbaar probleem. Ze wil een nieuwe Iphone, ze is bang om gepest te worden met haar oude koelkast model wat ze nu heeft. Maar haar ouders geven aan dat ze de helft meebetalen, en ze de andere helft zelf moet bijverdienen. Ze gaat op zoek naar een baantje en al snel popt er een wel heel persoonlijke reclame op tijdens haar bezoek aan Youtube. Het aanbod voor een baantje in de buurt is heel aantrekkelijk. Weinig werken, veel verdienen. Jip belt dan ook direct en de volgende dag kan ze al terecht. Een leuke jongen wordt haar collega en het werk lijkt ook prima. Al vallen er wel meteen vreemde dingen op… En als dan die leuke jongen verdwijnt staat Jip op het punt om iets gruwelijks te ontdekken.

Jeroen van Berckum heeft een heerlijke manier van schrijven. Direct, snel, met telkens een klein beetje meer informatie erbij. Informatie over de karakters, omgeving, een probleem of een maatschappelijke kwestie. Het is een dun boekje, met bovenal een spannend verhaal maar verkijk je hier niet op! Er is ook ruimte voor karakteropbouw en actuele en maatschappelijke kwesties. Zoals erbij willen horen, familie, jong zijn, opgroeien, verantwoordelijkheden, verliefdheid en ouderdom. Zonder belerend of moralistisch te zijn. Het zit gewoon goed en natuurlijk in het spannende verhaal verweven.

Leuke referenties

Voor mij is Villa Vita Nova precies in balans. Er is ruimte voor bovenstaande dingen naast het spannende verhaal, maar het is lekker kort en krachtig. Het verhaal is lang mysterieus en eigenlijk continu spannend. Die nerveuze ondertoon boort zich vrijwel direct in die angstzenuw om zich als een knijper hierop vast te klemmen. Naarmate het verhaal vordert begint de angst steeds meer voelbaar te worden. Het einde komt met meerdere twists en weet op mijn emoties en gevoel in te spelen. Van Berckum maakt ook leuke referenties naar klassiekers zoals De heksen van Roald Dahl. Ik hou van auteurs die ook een beetje de klassiekers meegeven aan de nieuwe generatie.

hoofdstuk 2 Villa Vita Nova

Pseudoniem Jeroen van Berckum

Jeroen van Berckum is de auteur, maar dit is een pseudoniem. Zijn echte naam is Jeroen Groot Beumer. Onder die naam heeft hij een aantal gitaarboeken gemaakt en gitaarmuziek uitgebracht. Om verwarring te voorkomen heeft hij besloten om een pseudoniem te gebruiken voor andere boeken. Hij is begonnen met schrijven in 2012. Ineens was daar, compleet uit het niets, een idee voor een verhaal. Het ging over Mees (zo heet zijn oudste zoon) die in een wereld met pratende dieren en andere fantasiefiguren terecht kwam. Twee jaar later was het genoeg om drie bundels mee te vullen. Na deze serie heeft hij een kort verhaal geschreven voor een schrijfwedstrijd. En hij won! Sinds die tijd heeft hij vaker korte verhalen geschreven voor bundels. Niet alleen kinderverhalen, maar ook Horror/Science Fictie verhalen voor YA en volwassenen. En inmiddels zijn we nog meer boeken verder.

Leuk weetje is dat zijn favoriete boek ‘Het’ van Stephen King is. Ik ben zelf ook een King liefhebber en ‘Het / It’ is ook zeker een der favorieten van mij. En ik denk dat dat een goede basis is voor een gedeelde horrorliefde. Meer boeken van Jeroen van Berckum vind je hier*.

Ik ben in ieder geval zeer onder de indruk van dit kleine verhaal met een grootse impact! Voor jongeren is dit zeker een boek met toegevoegde waarde ter leesbevordering. Maar daarnaast is het gewoon ook echt een goed verhaal wat lekker geschreven is. Dat er maar vele delen nog mogen volgen.

Villa Vita Nova met tags jeugdhorror boek de schaduwkronieken

Specificaties Villa Vita Nova

Auteur: Jeroen van Berckum | Uitgever: Clavis | Vanaf 14+ | April 2022 | 64 pagina’s | 9789044843620 | De Schaduwkronieken 1 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.