Vincent en de zonnebloemen; leer kijken zoals Vincent van Gogh, een gouden boekje

‘Vincent en de zonnebloemen’ is niet zomaar een Gouden Boekje. Nee, het is een LUXE Gouden Boekje. Dat dat duidelijk is. Het ontgaat mij een beetje wat er zo luxe is aan dit boekje. Maar ik moet toegeven dat schrijver en illustrator Barbara Stok er iets leuks van heeft gemaakt. De lezer of voorgelezene lopen in dit boekje als het ware mee met Vincent terwijl hij op zoek is naar een nieuw onderwerp voor een schilderij. Een uiterst toegankelijke en vriendelijke Vincent van Gogh dus. Onderweg  zien we allerlei verwijzingen naar de schilderijen van Vincent van Gogh. Zoals de Amandelbloesem, Sterrennacht boven de Rhône en zien we en passant ook nog het gele huis uit één van zijn schilderijen voorbijkomen. Het boekje eindigt uiteindelijk als Vincent zijn onderwerp gevonden heeft. Ik denk dat ik niet verklap als ik zeg dat Vincent zonnebloemen gaat schilderen.

Vincent en de zonnebloemen

Eigen stijl met het palet van Vincent

Wat Stok doet is ons als lezers laten zien hoe je ook naar voorwerpen kunt kijken. Een perfecte amandelbloesem is het waard om geschilderd te worden. Maar dat is een zonnebloem met een geknakte steel en bruine blaadjes ook. Barbara Stok illustreert in een heldere stijl het verhaal. Ze probeert Van Gogh niet na te doen. Ze volgt, net als Vincent, haar eigen weg. In tegenstelling tot veel (kinder)boeken over Vincent van Gogh plaatst Stok Vincent van Gogh niet in zijn tijd, maar in onze tijd. De vogels in het nest hebben zelfs een klein laptopje en de mensen en de vogels hebben kleren uit deze tijd aan.

Wat Stok wel helemaal intact heeft gelaten is het kleurenpalet van Vincent van Gogh. Het feloranje en citroengeel van de zonnebloemen stralen je tegemoet en de amandelbloesem steekt mooi af tegen de azuurblauwe hemel om maar eens iets te noemen. Stok laat in Vincent en de zonnebloemen zien dat kleurgebruik op zichzelf al een verhaal vertelt. Het citroengele van een zonebloem in bloei tegenover het felle oranje van een zonnebloem die is uitgebloeid.

Vincent en de zonnebloemen

Veelzijdige Vincent en de zonnebloemen

Vormgever Sonja van Hamel heeft begrepen dat je in een gouden boekje over kunst de tekst zo moet plaatsen dat de tekeningen goed uitkomen. Dat wil overigens niet zeggen dat het (voor)lezen is met een vergrootglas. Met goed plaatsen en een prettig lettertype kom je een heel eind, zeg ik als leek. Dat maakt Vincent en de zonnebloemen tot een fijn, leesbaar boekje dat je kunt gebruiken voor kinderen in verschillende leeftijdsgroepen. Vermits je ze op een andere manier inzet.

Je kunt ze voorlezen aan kleuters. Maar ook als voorbereiding op een bezoekje aan het Van Goghmuseum of het Kröller-Müller museum. Ook voor de juffen en meesters op school is het goed te gebruiken. Als je een tekenles of les kunstgeschiedenis wil geven. Met name als het gaat over kleurgebruik, over hoe je kunt kijken naar voorwerpen of over materiaalgebruik. Zelf herinner ik me nog een behoorlijk toffe tekenles waarin de leraar brokjes waspoeder door acrylverf had gemengd en ons de opdracht gaf om ‘Net als Vincent van Gogh te schilderen’. Het resultaat was een heel korrelig schilderij met meer dieptewerking dan de brave tekeningen die ik normaal maakte. Je leert iets over  texturen en over de techniek van het pointillisme zoals Vincent van Gogh ook toepaste in zijn werk.

Misschien is een Gouden Boekje dat je zo breed kunt gebruiken toch wel een LUXE Gouden Boekje.

Specificaties Vincent en de zonnebloemen

Schrijver en Illustrator: Barbara Stok | Uitgever: Rubinstein | 26 pagina’s | 9789047627272 | meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren emoties familie fantasie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor interactief jezelf zijn klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien pesten prentenboek reizen roman samen school spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel voorleesboek vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Vincent en de zonnebloemen
Footer5
Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.