Vladimir – een roman over seks, macht, verleiding en obsessie

De cover van Vladimir,in combinatie met de flaptekst, maakte mij erg nieuwsgierig naar het boek. Op de cover zie je een onderuitgezakte man. Met een open blouse, borsthaar en een hand die rust op zijn kruis. Op de achterzijde ook een hele mooie omschrijving ‘Een heerlijk duistere fabel over seks en macht… maak een middag vrij om deze vertelling over obsessie, schandalen en grensoverschrijdende lust te verslinden.’ Vladimir is het debuut van Julia May Jonas. Een nieuwe auteur, daar ben ik altijd wel nieuwsgierig naar.

hoofd vladimir

Vladimir, waar gaat het over

Vladimir gaat over een vrouw, de verteller van het verhaal, wiens man in een #MeToo-schandaal verzeilt raakt. Niet alleen zijn positie wankelt, maar ook de positie van de vrouw. Die na een gefnuikte carrière als schrijfster Engelse literatuur doceert aan dezelfde kleine universiteit als hij. Ze was altijd geliefd onder haar studenten, maar als haar tolerante houding jegens zijn affaire uitkomt, is het met haar populariteit en haar baan ook gedaan. Terwijl ze zich staande probeert te houden tussen politiek correcte studenten en collega’s, doet nieuwe collega Vladimir zijn intrede op de faculteit. Deze gevierde romancier is jonger, knapper en succesvoller dan zij. En doet in haar een ongekende obsessie ontbranden.

Vladimir achterkant

Hoofdonderwerp

Het hoofdonderwerp van Vladimir is erg actueel. Vladimir gaat over een #Me-Too schandaal. John, man van de verteller en hoofd van de faculteit Engels, had ooit samen met zijn vrouw, besloten om een open relatie aan te gaan. Dit kwam vooral neer op seksuele vrijheid. Maar nu John is beschuldigd van seksueel misbruik van verschillende studentes. Het speelde jaren geleden, de tijden waren anders en de studenten waren destijds al volwassen. De vrouwen maken nu alsnog bezwaar, ook al was het met wederzijdse instemming.

Mijn leeservaring van Vladimir

De openingszin in Vladimir vond ik geweldig! ‘Als kind was ik dol op oude mannen en ik merkte dat ze al net zo dol op mij waren.’ De proloog las lekker weg en ik keek er naar uit om de rest van het boek te lezen. Er wordt in Vladimir veel vertellend geschreven en er was, zeker in het begin weinig dialoog. Hierdoor voelde het voor mij gewoon als lezen en ik miste het echt kunnen verplaatsen in de verteller, dit vind ik erg jammer want het idee van het boek is mooi.

Ook miste ik de steamy scenes waarop ik van tevoren had gehoopt. Vormtechnisch vond ik Vladimir zeker wel een goed verhaal en het onderwerp #Me-Too was op meerdere vlakken mooi beschreven. Toch vond ik het einde een beetje afgeraffeld en er was naar mijn mening geen duidelijke uitspraak of verloop na de hoorzitting, doordat er ook andere dingen gebeurden. Hierdoor zit ik nog steeds met een aantal onbeantwoorde vragen.

Door Vladimir te lezen ben een stukje uit mijn comfortzone gegaan. Ik lees wel vaker romans, maar deze roman was toch weer anders. Dat komt doordat Vladimir vertellend is geschreven. Ik ben er achter gekomen dat die stijl niet zo goed bij mij past. Ondanks dat hoop ik wel dat er misschien een ‘deel twee’ komt, waarin mijn onbeantwoorde vragen alsnog beantwoord gaan worden.

Bladzijde

Julia May Jonas

Julia May Jonas was, toen ze begon aan haar bachelorstudie aan de Tisch School of the Arts van de New York University, van plan om acteur te worden. In haar tweede jaar besefte ze dat ze een groter onderdeel wilde uitmaken in alle aspecten van theatermaken. Om die interesse na te streven, stapte ze over naar de theatervleugel van de school. Toen begon ze zich te richten op het creëren van bedacht theater en het gebruik van gevonden tekst.

Jonas heeft ook een dansachtergrond en ze begon choreografieën te maken met gevonden teksten. Ze raakte hierdoor geïnteresseerd in het schrijfproces en zette ze haar eigen woorden boven gevonden teksten. In het vervolg van Jonas haar opleiding aan de Columbia University studeerde ze bij toneelschrijver en professor Charles L. Mee. Nu is Jonas toneelschrijver en regisseur. Daarnaast doceert Jonas aan het Skidmore College en woont ze in Brooklyn. En kan ze auteur toevoegen aan haar werkzaamheden met haar debuut van Vladimir!

Specificaties Vladimir

Auteur: Julia May Jonas | Uitgever: De Geus | Vertaling: Inge Pieters | 2022 | 301 blz | 9789044546699 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik door naar Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Cindy
Delen is enorm lief

Via Instagram reviewt Cindy boeken via cindysboeken_official. Ze leest graag verschillende soorten boeken maar feelgood & thrillers zijn favoriet. Naast haar drukke baan leest ze graag ter ontspanning. Niks zo lekker om te verdwalen in een mooi, goed en spannend verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.