Vliegen – een mooie YA roman van Paulien Weikamp

Vliegen is een mooie jeugdroman van schrijfster Paulien Weikamp. En niet alleen geschikt voor jeugd trouwens, als ik niet gelezen had dat dit de doelgroep is, had ik het niet gemerkt. Volgens mij is dit boek het debuut van Weikamp, haar pagina bij de uitgever is nog helemaal leeg! Maar ik vond ‘Vliegen’ echt een prachtig boek, dus dat smaakt naar meer!

Vliegen

In de problemen vliegen

In ‘Vliegen’ komt Umut in de problemen. Voor de flat waar hij woont, zit hij regelmatig met zijn vrienden op een bankje. Daar wordt over van alles gekletst en gedaan, maar niet alles kan door de beugel. Als het zomervakantie is, werkt Umut zich echt in de nesten. Opgestookt door zijn vrienden gaan ze joyriden met de auto van Umut’s vader. Geen goed idee. Het loopt al snel mis in ‘Vliegen’ (ik verklap niks) en zo raakt Umut verzeild in steeds meer lastige praktijken. De ene leugen volgt de ander en in een lastige situatie thuis met zijn twee broers, wil hij niet de ‘lastige’ zijn en zijn ouders in de problemen brengen. Wat tot nog meer leugens en problemen leidt.

Paulien Weikamp

De liefde

Wanneer hij op een zorginstellingsterrein werkt in de plantsoenendienst, ontmoet hij Linda. Met prachtige ogen en prachtig haar, valt hij direct voor haar. Geheimzinnig als ze is, want ze zegt niks. Hij mag naast haar zitten, maar het duurt lang voordat ze ook maar een woord tegen hem terugzegt. Ook zij zit in een lastige situatie en ze herkennen zichzelf in elkaar. Bij haar geeft Umut zichzelf steeds meer bloot, letterlijk maar ook zeker figuurlijk. En als lezer van ‘Vliegen’ mag je mee in het vreselijke verhaal van Umuts broer Ilyas.

Prachtig Vliegen

Ik heb ‘Vliegen’ met veel plezier gelezen. Door Umuts ogen is het ‘straatschoffie’ gedrag best logisch en helemaal niet zo gek. Maar hij bewijst zichzelf geen dienst door geen hulp te vragen en niet eerlijk te zijn. En belandt zo steeds verder in de problemen. ‘Vliegen’ is ook echt een liefdesverhaal. Tussen Umut en Linda, maar ook tussen Umut en zijn broer Ilyas en zijn ouders. Het goede willen doen, op een onhandige manier, dat is wat Umut probeert. Een jongen van de straat, met grootste vragen en dilemma’s die hij eigenlijk niet deelt.

Ik denk dat ‘Vliegen’ inderdaad een mooi boek is voor tieners, vanaf 15 jaar staat erbij vermeldt. Voor mij zijn de thema’s in dit boek best breder te lezen, zowel voor jongeren vanaf een jaar of 12, als voor volwassenen. ‘Gewoon’ een mooi boek!

Specificaties Vliegen

Auteur: Paulien Weikamp | Uitgever: Querido | Februari 2022 | 978904512763 | 280 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Vliegen
Footer5


Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.