Vlieland; de thriller over een eiland in Nederland

Vlieland, één van de eilanden die Nederland rijk is, is het toneel van deze vakantiethriller. Ik ben er zelf nog nooit geweest dus ik ben erg benieuwd naar de setting. Kiki van Dijk zorgt er namelijk altijd voor dat je helemaal meegenomen wordt naar de plaats waar het verhaal zich afspeelt. Dit doet ze door de omgeving zo te schetsen zoals het in het echt ook is. Het voelt alsof je op reis gaat naar een nieuwe bestemming zonder je bank of lekkere stoel te verlaten. Ik vertrek naar Vlieland; gaan jullie mee?

hoofdfoto
Vlieland

Vlieland als toneel

Het decor voor deze vakantiethriller is zoals gezegd Vlieland. Dit eiland in het noorden van ons mooie Nederland is na Bali, Gstaad, Lech, Nice, Parijs en Tarifa the place to be. Zo ook voor Charlie; een reisblogger met 100.000 volgers die uitgenodigd is om een aantal nachten door te brengen op Vlieland. Normaal gaat ze naar verre oorden en blogt ze hierover om haar volgers enthousiast te maken. Deze keer is haar bestemming veel dichter bij huis. Eerst twijfelt ze of ze wel met gaan; ze heeft er eigenlijk totaal geen zin in. Haar man pusht haar om toch te gaan, het is toch immers belangrijk voor haar blog en de volgers? Maar is het wel belangrijk voor Charlie?

Vlieland is de laatste jaren steeds populairder geworden en trekt vooral hippe toeristen aan. De campings op het eiland doen goede zaken en vooral tijdens het festival wat georganiseerd wordt. De camping stroomt vol met jonge mensen en Charlie heeft tussen deze mensen een mooie tent toegewezen gekregen. De eigenaresse ontvangt haar vriendelijk en begeleidt haar naar haar tent. Charlie heeft er zin in; wat zal haar allemaal te wachten staan?

Vlieland

En toen ging het mis..

En toen ging het mis, goed mis.. Charlie wordt na, een voor haar heerlijke nacht slapen, wakker in haar tent op de camping in Vlieland. Wakker van een hoop commotie buiten haar tent, wat zou er aan de hand zijn? Eenmaal uit haar tent ziet ze alle gasten buiten hun tenten staan, helemaal in shock. De één blijft staan, de ander wil het liefste gaan. Wat is er toch aan de hand?

Uiteindelijk komt het hoge woord eruit; er heeft zich die nacht een vreselijk voorval voorgedaan. Er is een meisje vermoord in een tent en dit terwijl zij lag te slapen naast een vriendin van haar. Wat is er die nacht in hemelsnaam gebeurd? Niemand lijkt iets gezien of gehoord te hebben; hoe kan dat toch? Het altijd zo rustige en geliefde eiland is ineens een plaats delict. Charlie snapt er niets van, ook zij heeft niets gemerkt die nacht.

Charlie belt geschrokken haar man op en die wil dat ze meteen naar huis komt. Er loopt immers iemand rond op het eiland die een moord heeft gepleegd. Maar Charlie haar aandacht is getrokken en ze voelt eerder spanning op een positieve manier dan op een negatieve manier. Ieder ander zou vertrekken en dat blijkt wel want langzaamaan vertrekken er meer mensen van het eiland. Charlie besluit te blijven en op ontdekking uit te gaan. Waarom altijd maar positieve dingen delen met je volgers en het perfect plaatje schetsen? Deze kans wil ze juist pakken om haar volgers mee te nemen in haar avontuur en zoektocht naar antwoorden. Ook al is haar man het er niet mee eens, Charlie besluit om te blijven en op onderzoek uit te gaan.

Dader in beeld

Al snel raak je verstrikt in het web dat zich sluit om een bepaald persoon op het eiland. Alles wijst naar hem toe en meerdere mensen zijn ervan overtuigd dat hij de dader is van deze verschrikkelijke moord. Charlie gaat twijfelen want zij heeft ook een vervelend en raar gevoel bij hem als ze in zijn buurt is. Hij is aardig maar ook kortaf en vreemd en geeft lang niet op al haar vragen antwoord. Maar ja, betekent dat dan meteen dat hij een moordenaar is?

Vlieland; een vakantiethriller

Het gevaar ligt op de loer, want hoewel Charlie op eigen houtje besluit om te blijven en de mensen op Vlieland beter leert kennen, had ze niet kunnen voorzien dat ze binnenkort helemaal niet meer van het eiland af zou kunnen. De zomerstorm die op het eiland afstevent maakt het er allemaal niet makkelijker op. De camping is niet meer begaanbaar vanwege het gevaar en dwingt veel mensen om het eiland te verlaten met de laatste veerboten. Wanneer Charlie ook deze optie voorbij laat gaan, geeft ze zich over aan de natuur en het eiland. Waarom nu vertrekken? Er zijn nog zoveel vragen en voelt het als falen om nu weg te gaan. Nu ze nog geen antwoord heeft op de vraag wie het meisje vermoord heeft en er achter de verdwijning zit van een ander meisje.

hoofdstuk

Vlieland; lieflijk of toch niet?

Waar Vlieland ergens lieflijk is, ontvouwt het verhaal zich als een echte thriller. Vooral de zomerstorm geeft bij mij de doorslag; tijdens het lezen van dit verhaal waan ik me ook op Vlieland en voelt het alsof ik naast Charlie meeloop tijdens haar onderzoek. Samen gaan we naar de vuurtoren, vinden we sporen en voel ik bijna de wind door mijn haren gaan als deze hard opsteekt. Ik voel ergens een beetje angst; zou ik wel op een eiland blijven als er een zomerstorm zou aankomen?

Ik ben geen held in het donker en dus bekruipt me een naar en onrustig gevoel als Charlie ook in de avonden en ’s nachts vrijwel alleen buiten is. Stukje bij beetje komt ze achter de waarheid en leert ze mensen op een andere manier kennen. Ze kiest voor zichzelf en leert om haar grenzen aan te geven. De omgeving, de fijne en vlotte schrijfstijl en de soms schimmige personages zorgen ervoor dat Vlieland met recht een vakantiethriller is voor mij.

Kamperen

Ik als kampeerliefhebber had meteen een klik met vooral de plek waar het verhaal zich deels afspeelt; de camping. Ook al is de camping niet veel meer dan de plaats delict, het voelt zo aanwezig. Daar waar de thriller begint, is de plek waar ik me jaren zo veilig en fijn heb gevoeld. Jarenlang heb ik met mijn ouders en zusje gekampeerd. Niet op Vlieland, maar wel op een ander eiland genaamd Schouwen-Duiveland, één van de eilanden van Zeeland. Dit was onze weekend- en vakantieplek, ons tweede thuis. Hier waren we in onze eigen wereld en genoten we van het leven en elkaar. Iets wat de mensen op Vlieland in het boek ook doen; genieten van hun vrije tijd, muziek en gezelschap. En dit wordt abrupt verstoord..

Vlieland
Vlieland met toepasselijke boekenlegger van StoerLeesVoer

Personages en schrijfstijl

Charlie leer ik als hoofdpersoon echt goed kennen naar mijn idee. Naast haar zakelijke kant leer ik haar ook kennen als een vrouw die ook privé het één en ander meemaakt. Zij worstelt met haar relatie en de signalen die haar lichaam aangeeft. Een aantal personages worden vanaf het begin wat schimmig neergezet en bekruipt je als lezer ook een raar gevoel. Wanneer de moord gepleegd is, word je eigenlijk qua gevoel al een bepaalde richting op geduwd. Maar is dit wel hoe het zit?

De schrijfstijl van Kiki van Dijk is echt heerlijk! Het boek leest zo fijn weg; je kunt hem niet wegleggen. Ik ben een thriller liefhebber, al ben ik ook een sucker voor romance. Vlieland heeft een beetje van beide. Het is geen liefdesverhaal maar ook geen keiharde thriller met alleen maar actie en moorden. Er zitten zeker een aantal momenten in dat ik even mijn adem inhield, maar is het vooral de wil om verder te lezen en te zoeken naar het antwoord en de nieuwsgierigheid die het wint. De ontknoping volgt ook echt pas bijna op het einde van het verhaal en de dader komt uit onverwachte hoek..

Vleiland op je to read list

Ja voor mij bestaat het echt, een to read list. Boeken die je echt moet lezen ooit, hoe mooi is dat? Voor mij stond BirdBox op mijn to read list, omdat dit een boek is dat qua genre wel een beetje uit mijn comfortzone ligt. Toch trok het mijn aandacht en ben ik blij dat ik het gelezen heb.

Als je van vakantiethrillers houdt, verhalen waarin je wordt ondergedompeld in het verhaal en vooral de omgeving waarin het afspeelt, dan moet je zeker de boeken van Kiki van Dijk op je lijstje zetten. Veel boeken grijpen je met het verhaal en dan vooral de gebeurtenissen en daarbij behorende spanning. De boeken van Kiki van Dijk nemen je echter mee in het hier en nu; de plek waar het verhaal zich afspeelt.

De camping heet in het echt ook zoals in het boek en die bakker op de hoek zit er in het echt ook. Dit vind ik echt haar kracht; schets een omgeving en beschrijf deze zo dat de lezer zich echt op die plek waant. Waardoor je als lezer stap voor stap dezelfde route aflegt als de hoofdpersoon en daardoor het verhaal nog meer absorbeert en beleefd. Waardoor je als je ooit op Vlieland komt, dingen en plaatsen gaat herkennen. De optimale beleving voor een vakantiethriller die zich afspeelt in eigen land.

Specificaties Vlieland

Auteur: Kiki van Dijk | Uitgeverij: Xander Uitgevers BV | Omslagontwerp: Studio Marlies Visser | 9789401613996 | Juni 2021 | 288 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Footer5
Chantal
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Chantal, getrouwd en moeder van een prachtige dochter genaamd Nora. Ik ben werkzaam in het basisonderwijs en het lezen van een boek staat altijd standaard op het dagprogramma. Lezen is ook mijn ontspanning aan het einde van een lange dag. Samen met mijn gezin ben ik graag actief bezig en knutsel ik graag met mijn dochter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.