Voltooid, een misdadig goed vervolg van Mariska Overman

Yes, ik duik terug in de wereld van Isabelle Dieudonné en daarmee in het hoofd van Mariska Overman. Een auteur die ik in mei dit jaar, 2021 heb leren kennen. Dat boek, Noorderlicht, is nog steeds een favoriet van 2021! Maar nu dus terug in een andere wereld van haar met Voltooid. En ik heb er zin in en zit klaar met hoge verwachtingen.

hoofd

Voltooid

Een gruwelijke moord. Een boodschap. Is dit slechts het begin? Een onbekende man wordt dood aangetroffen in het bos. Uit zijn borst steekt een tak met een witte vlag: KLAAR. Isabel Dieudonné, ex-rechercheur, wordt bij de zaak betrokken. Wie heeft deze bizarre moord gepleegd, en vooral: waarom? Welke boodschap wil de dader overbrengen? En misschien belangrijker nog… blijft het bij dit ene slachtoffer? Duik mee in de wereld van Voltooid, een tweede deel van Isabelle Dieudonné.

“Ze zag er, hoewel ze opgedroogd was, verzopen uit. Een hard knorrend geluid ontsnapte aan haar buik. Honger. Ze had uren niet meer gegeten.”

Blz 45 Voltooid – Mariska Overman

Trilogie

De boekenserie van ex-rechercheur Isabella Dieudonné bestaat uit drie delen. Het eerste deel is meteen ook het schrijfdebuut van Mariska Overman. Ik vond het een heerlijk verhaal, met soms wat vertraging die onnodig voelde. De kracht van Mariska haar veelzijdige gelaagde denken en brein werd daar al duidelijk. Ze kan dingen zo tof verwoorden, een feestje voor mij! Voltooid is het vervolg en ik had dan ook wel hoge verwachtingen. En die zijn geheel waargemaakt!

Ik kan duidelijk merken als lezer dat Mariska al flink gegroeid is in dit boek als auteur. Nergens ervaar ik de vertraging uit het eerste boek. Het tempo is vlot, de zinnen zijn weer mooi en de karakters zijn boeiend. Er zijn zelfs meer karakters dan in deel 1 en voor iedereen is er ruimte tot opbouw en achtergrond. Zonder onnodige vertraging! Dat maakt het boek heel veelzijdig. En ook voor mij, ik raak soms verdwaald in teveel personages, was het prima te volgen! Verder is het opgedeeld in 3 delen, dat leest ook erg fijn en is kloppend voor de opbouw van het verhaal.

Thematiek

Bovenal is Voltooid een ontzettend spannende thriller. Met een vrouw in de hoofdrol die sterk is maar ook haar onzekerheden heeft. Het is voor mij een aangenaam en boeiend personage. Daarnaast zijn vele andere karakters dus er is genoeg afwisseling. Zowel in Isabelle haar zakelijke sferen van de recherche en postmortale zorg, als in haar privé sferen. Ook lezen we soms vanuit andere oogpunten zoals daders of collega’s. Heel boeiend en vloeiend gedaan. Het leest heerlijk.

Ook doet naar mijn idee Mariska gedegen onderzoek. Natuurlijk is het fictie, maar er zit wel degelijk kennis in over sommige zaken. En dat voegt ook echt wat toe aan mijn leesplezier. Verder is er nog een belangrijk thema in dit boek Voltooid, een thema wat zo goed is dat het besproken wordt! Maar waar ik ook niks verder over zal zeggen, het is een stukje ontknoping wat later volgt. En deze review is zoveel mogelijk spoilerfree.

“Een gruwelijke moord. Een boodschap. Is dit slechts het begin?”

Voltooid – Mariska Overman

Altijd wat extra

Mariska geeft altijd wat extra tot nu toe in haar boeken. Na een twist volgt nog een twist en soms nog één. Dit is het derde boek waar dat in gebeurd. Noorderlicht spant nog steeds de kroon, gevolgd door Hoofdzaakv. Dit boek Voltooid heeft iets minder een -bang- voor mij aan het einde. Maar het nawoord daar in tegen: applaus! Wat een heerlijk nawoord. Heel tof gedaan. Als ik dan vervolgens in het dankwoord lees dat dit boek een zwaardere bevalling was dan het eerste deel, ben ik toch wat verbaasd.

Het leest zo ontzettend vloeiend en fijn weg. Lekker tuimelen in laagjes, zoekend naar welke eindjes je aan elkaar kan knopen. En door middel van diverse karakters. Heerlijk! Uiteraard zegt dat niks over het schrijfproces en dat maakt een nawoord en dankwoord voor mij kostbaar als lezer. En Mariska maakt hier ook altijd een feestje van. Ik heb echt van begin tot het einde genoten van dit spannende verhaal en kijk uit om het derde en laatste deel te lezen.

mariska overman serie

Muziek van Voltooid

Ah en nog een extraatje van Mariska Overman in Voltooid, muziek! Onze reviewer Emy spant de kroon onder ons, ze hoort altijd muziek als ze een boek leest. En ook ik ben gevoelig voor muziek als ik lees. Mariska gebruikt teksten van bepaalde muziek in haar verhaal en voegt nog een mooi bronnen lijstje toe achterin met al die nummers. Hieronder heb ik 1 nummer daarvan uitgekozen. Lekker duister, perfect passend bij de duistere krochten die bepaalde mensen in hun hoofd kunnen hebben…

Specificaties Voltooid

Auteur: Mariska Overman | Uitgever: De Crime Compagnie | 9789461094889 | 2017 | Omslagontwerp: Margo Togni | 384 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.