Vos wil naar de maan, een boek van Floor Tinga

Vos is verdrietig. Hij mist zijn papa. Als een warme deken op een koude nacht. Misschien is papa op de maan… Vos wil naar de maan op zoek naar zijn papa. Een poëtisch verhaal over omgaan met verlies. Het bewijst dat er naast gemis ook nieuwe dingen kunnen ontstaan. Zoals vriendschap. Voor iedereen vanaf 5 jaar. Een gastblog van Delicia.

Vos wil naar de maan

Ook al is het boek “Vos wil naar de maan” vanaf 5 jaar, ik lees het gewoon aan mijn zoontje van 2 jaar voor hoor. Hij heeft, sinds een half jaar ongeveer, namelijk de maan ontdekt en vindt het een zeer interessant fenomeen. En hij begrijpt dat de zon bij de dag hoort en de maan bij de nacht. “Maan sape (=slapen)” zegt hij dan. En soms vraagt hij: “Donkuh kijke mama.” Daarmee bedoelt mijn zoontje dat hij dan samen met mij naar buiten wil kijken voordat ik hem na het voorlezen in zijn bedje leg als hij ’s avonds gaat slapen. Wij wonen vrij hoog in een flat en hij vindt het prachtig om alle lichtjes in het donker te zien. (Ik ook trouwens.) “Waah maan nou?” Hij zoekt ‘m dan ook echt.

In het boek is Vos ook op zoek, niet naar de maan zelf, maar een manier om naar de maan te komen, want hij wil naar zijn papa. Hij mist hem. En zijn grote hobby vissen vindt hij eigenlijk helemaal niet leuk meer zonder zijn vader, omdat ze dat altijd samen deden. Vos vraagt zich af of zijn vader misschien op de maan aan het vissen is en hij wil er meteen heen om te kijken of dat echt zo is. Daarom wil vos naar de maan, en hij zoekt allerlei manieren om er te kunnen komen.

vos wil naar de maan

Geen papa

Het verhaal zal voor mijn zoontje misschien ook wel fijn zijn om te lezen, zodat hij weet dat het ook bij anderen kan voorkomen dat er geen papa in huis is. Dat ik daar zelf bewust voor heb gekozen, is natuurlijk een minder dramatische reden dan in dit boek wordt omschreven. Hoewel ik zelf ook door een soort periode van rouw ben gegaan door te verwerken dat ik in de relaties die ik heb gehad niet de man heb gevonden die ik als vader voor mijn kind zou willen. Misschien dat dit verhaal, ondanks het voor kinderen bedoeld is, mijzelf daarom ook op de een of andere manier aangrijpt.

vos wil naar de maan

Vriendschap

Maar goed, mijn zoontje wil inmiddels zelf zijn bedje in en Vos wil nog steeds naar de maan. Tijdens het proberen word hij geholpen door Duif. Duif wordt zijn vriend en weet Vos na een aantal mislukte pogingen toch tevreden te krijgen. Vos voelt zich namelijk niet meer eenzaam, maar is juist blij, blij met zijn nieuwe vriend.

Vos wil naar de maan is een verhaal uit het leven gegrepen. Mooi uitgelegd en op prachtige wijze geschreven. Deze krijgt een ereplaats in de boekenkast en straks voordat ik zelf ga slapen, lees ik ‘m stiekem nog een keer!

Specificaties Vos wil naar de maan

Auteur: Floor Tinga | Uitgeverij: Clavis | 9789044833942 | 32 pagina’s | Oktober 2018 | Meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

hoofd Vos wil naar de maan
Footer5
Delicia
Delen is enorm lief

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.