Vreemde hond in de bijt – Voor iedereen die anders is

Soms voel je je anders dan de rest. Je past er niet helemaal tussen. Een vreemde eend in de bijt. Dit boek heet ‘Vreemde hond in de bijt’ en gaat Over een teckel die er niet helemaal tussen past.  

teckel

Waar past de vreemde hond in de bijt tussen?

Het boek begint met een pagina met een stad vol hondjes. Maar als je heel goed kijkt, zie je ineens een hond die er helemaal niet tussen past. Hij is de ‘vreemde hond in de bijt’. Hij vindt het best eenzaam om een buitenbeentje te zijn, en daarom vertrekt hij op reis, een plek waar hij beter past en niet meer zo opvalt. In ‘Hondywood’ vindt hij allemaal gelijkgestemden. Iedereen lijkt op elkaar, en ze spelen ook allemaal gitaar! Maar dan leert een nieuwe vriendin hem dat het juist ook heel fijn en goed is om jezelf te mogen zijn. Je hoeft niet hetzelfde te zijn als alle anderen! Dat opent de ogen van Hond, en ze vertrekt weer naar haar oude plek. En daar komt ze erachter dat haar vrienden daar haar enorm hebben gemist. En ook haar vrienden hebben geleerd dat je jezelf mag zijn!

Eenzaam om een buitenbeentje te zijn

Hoe vrolijk het boek ‘Vreemde hond in de bijt’ er op het oog ook uitziet, het centrale thema is het eenzaam je je kunt voelen als je een buitenbeentje bent. Tussen allemaal mensen die hetzelfde doen, denken, of er hetzelfde uitzien, is het moeilijk om jezelf te kunnen zijn. Hond gaat op zoek naar een gezelschap waar hij beter tussen past.
Dat is in deze tijd wel een gespreksonderwerp wat ik vaker langs hoor komen. Mensen scharen zich graag onder gelijkgezinden, en spreken zelden met mensen die anders zijn dan zijzelf.
Hond leert in dit boek juist het het helemaal geweldig kan zijn om jezelf te zijn én dus anders dan de rest. En: de andere honden waarderen haar juist om wie ze is, en durven daardoor ook meer van zichzelf te laten zien. Zo zou het er in de ideale maatschappij ook aan toe moeten gaan.

Vrolijke, afwisselende illustraties

Dit boek brengt dus een enorm mooie boodschap met zich mee voor jonge kinderen. (waar wellicht ook heel veel volwassenen wat van kunnen leren). Vreemde hond in de bijt leest daarnaast ook erg prettig voor. Het verhaal is geschreven op rijm, waardoor het een fijne cadans heeft om voor te lezen.

Maar het meest in het oog springend zijn natuurlijk de grappige, vrolijke tekeningen. De eerste bladzijdes ogen een beetje als zoekplaten (zijn al die hondjes echt hetzelfde?), terwijl er in de bladzijdes daarna vooral de focus op de teckel komt te liggen die de vreemde hond in de bijt is. De tekeningen zijn grappig om te zien, en het karakter is aandoenlijk. Voor mij is dit zeker wel een boek wat ik mee zal nemen naar mijn klas, om daar het thema diversiteit onder de aandacht te brengen. Want er is niks mis mee om de vreemde eend… uh hond… in de bijt te zijn!

Specificaties Vreemde hond in de bijt

Auteur: Rob Biddulph | Vertaling: Denise Bos | Uitgever: Flamingo kinderboeken/ BBNC uitgevers│ 9789045326382│april 2021│32 pagina’s│meer informatie vind je bij je lokale boekhandel, of klik hier

kaft
Footer5
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.